Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke bakvorm kies je voor je cake

17 April 2020

Welke bakvorm kies je voor je cake

Als je graag cake bakt, dan kan je kiezen uit ontzettend veel leuke designs bakvormen om je gebak er extra decoratief te maken. Met de juiste bakvorm laat je een cake er in één klap tien keer zo duur uit zien. Aan de andere kant kan het een uitdaging zijn om je cake in één stuk uit de vorm te krijgen, zeker als die veel details heeft. Verschillende bakvormen van praktische materialen zorgen in dat geval dan voor extra bakgemak en de beste resultaten uit de oven. Hier lees je welke soorten bakvormen er op de markt zijn, en welke daarvan het meest geschikt is voor jouw eigen culinaire projectjes.

Rechthoek

De simpelste cakevorm die er is. De rechthoekige, lange bak wordt van plaatstaal of aluminium gemaakt en is goedkoop. De beste oplossing als je gewoon graag lekkere cake bakt en niet geeft om hoe hij eruit ziet.

Springvorm

Een springvorm is een klassieke taartvorm, die het voordeel heeft dat je je cake ontzettend makkelijk uit de vorm kunt halen. De sluiting wordt met een speciale klem bijeengehouden. Na het bakken open je de klem, waardoor de randen wegspringen van de cake en de bodem loskomt. Als je problemen hebt met het aanbranden van je cake, taart of gebak, dan is een springvorm (zeker eentje met een antikleeflaag) een uitstekende aankoop voor jou.

Tulbandvorm

Tulbandvormen worden gemaakt van plaatstaal of aluminium. Ze geven jouw cake de mooiste vormen, van bloemen, rozetten, kronen en nog veel meer. Dit zijn de beste vormen als je je cake graag zo mooi mogelijk maakt en het liefst nog afwerkt met glazuur, slagroom, chocolade en fruit. Het kan moeilijker zijn dan bij andere vormen om de cake in één stuk uit de vorm te halen. Vormen zonder antikleeflaag mogen bovendien niet worden afgewassen in de vaatwasser!

Siliconen bakvorm

Siliconen bakvormen verspreiden de hitte van de oven niet zo makkelijk door je cake als metalen vormen dat doen. Daardoor krijg je meestal geen krokante korst. Maar siliconen vormen zijn wel ontzettend makkelijk in het gebruik. Omdat ze flexibel zijn kan je de cake er vrij gemakkelijk in een stuk uit halen. Ze zijn bovendien bestand tegen veel verschillende temperaturen en mogen in de vaatwasser afgewassen worden. Let erop dat siliconen een zacht materiaal is, en dat je dus moet uitkijken met messen en ander bestek.

Gietijzeren bakvormen

Zware gietijzeren bakvormen zien er erg nostalgisch uit. Ze hebben vaak prachtige designs, waardoor je met een beetje geluk een cake kunt maken die geschikt is voor een koning. Net als de stalen en aluminium bakvormen mag je gietijzeren bakvormen niet met agressieve wasmiddelen behandelen. Borstel ze na gebruik schoon, spoel ze af met water en vet ze in met plantaardige olie. Dan heb je een robuuste vorm die jarenlang zonder probleem jaren meegaat.

Perfecte cake? bekijk het hier:

Bakvormen aanbiedingen


Gerelateerde pagina's