Geüpdatet: 17 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een oven schoon?

06 Mei 2019

Eén van de meest vervelendste klusjes in het huishouden is het schoonmaken van de oven. Dit stellen we het liefste zo lang mogelijk uit, vaak tot de zwarte walmen eruit komen als je hem aan zet. Eigenlijk ruik je dus al van verre dat je oven dringend een schoonmaakbeurt nodig heeft. Wat veel mensen zich echter afvragen is hoe je een oven schoonmaakt. Het vies maken is geen probleem en zelfs een fluitje van een cent, maar dat schoonmaken blijkt voor veel mensen toch wel een uitdaging te zijn. Na het lezen van deze blog heb ook jij in een handomdraai een schone oven.

Waarom de oven schoonmaken

De oven schoonmaken staat meestal niet bovenaan het favorietenlijstje bij het doen van huishoudelijke klusjes. Die klep of dat deurtje doe je nou eenmaal heel gemakkelijk weer dicht, en ach… de oven nog een keertje gebruiken kan best. Waar we de buitenkant van de oven wel vaak even met een doekje afnemen zodat het er op het eerste gezicht prima schoon uitziet, zijn we daar wat lakser in aan de binnenkant. Want zeg nou zelf: wie heeft er zin om een aangekoekt bakblik of plakkerig ovenrooster aan te pakken?

Toch is het zaak om je oven eens in de zo veel tijd eens flink te reinigen. Niet alleen om de nare zwarte walm en de smerige geurtjes tegen te gaan en te verwijderen, maar ook omdat een schone oven nou eenmaal stukken hygiënischer is en je door schoon te maken ook nog eens de levensduur van het apparaat zal verlengen.

Bijhouden dat schoonmaken

De makkelijkste tip die we je kunnen geven om je oven schoon te maken, is door het bij te houden. Natuurlijk is dit een open deur (daar zijn we ons absoluut van bewust) maar als je echt niet zit te wachten om met onderstaande tips aan de gang te gaan, is het bijhouden de beste optie. Gewoon na elke bakbeurt even een doekje met een sopje erdoor heen en het vet en eventuele kruimels zijn er uit. Wat er bij de volgende bakbeurt niet inzit, kan ook niet aankoeken of inbranden en dat scheelt je enorm veel werk.

Zodra het gerecht dat je net gemaakt hebt op het aanrecht staat en wat is afgekoeld, is de oven ook wel voldoende afgekoeld om schoon te maken. Mocht je meteen aan tafel gaan moet na het eten toch de vaatwasser ingeruimd worden en een doek over het aanrecht gehaald worden, dus kan je die dan ook direct even door de oven halen. Nog geen 5 minuten werk en het voorkomt een hoop schrobben en poetsen.

Mocht je besluiten om dit niet te doen en te wachten tot het echt niet langer kan dan komen onderstaande tips je vast van pas.

Hoe maak je een oven schoon?

Pak om te beginnen de stofzuiger er even bij. Hiermee haal je de losse etensresten uit de oven. De kruimels van de broodjes van zondagmorgen en de opgedroogde, gelekte kaas uit je gerecht kun je het beste even opzuigen. Besteed extra aandacht aan de rubberen randen langs de deur, want ook daar zitten meestal de nodige broodkruimels en dergelijke verstopt.

Als je hier mee klaar bent, kun je aan de slag met citroenen. Citroenen bevatten veel eigenschappen om voedselresten, bacteriën en geurtjes op natuurlijke wijze weg te halen. Bij het schoonmaken van de oven zijn citroenen dan ook een erg bruikbaar en uiteraard een milieuvriendelijk middel. Pers het sap van twee citroenen uit en sprenkel dit sap over het gehele oppervlak van de oven. Een plantenspuit is nog makkelijker. De overgebleven schillen van de geperste citroenen doe je in een steelpan met een halve liter water en die plaats je in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat de citroen circa 15 minuten stomen, dit zorgt ervoor dat het vuil en vet aan de zijkanten van de oven losweekt.

Haal het ovenschaaltje uit de oven en neem de wanden af met een doekje. Bij hardnekkig vuil kun je dit nog een keer herhalen. Neem de wanden daarna nog een keertje af tot je oven goed schoon is en laat deze daarna met de deur open goed drogen.

Baking soda is zo’n huismiddeltje dat je bijna overal voor kunt gebruiken. Zo ook om je oven schoon te maken. Zoals je ziet zijn er diverse middelen die je kunt gebruiken om je oven schoon te krijgen en te houden. Het lijkt een lange en vervelende klus maar nogmaals hardnekkig vuil ontstaat alleen als jij het over laat komen.

Bekijk hier hoe je je oven schoon kunt maken. >/h2>


Top Oven aanbiedingen


Top Allesreiniger aanbiedingen


Gerelateerde pagina's