Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wanneer gebruik je een wasverzachter?

01 Maart 2018

Een wasverzachter gebruik je tijdens het wassen van je kleding en ander textiel. Het wordt aan het laatste spoelwater toegevoegd, om de was lekkerder te laten ruiken en soepeler aan te laten voelen. Ook zorgen wasverzachters er voor dat synthetische stoffen niet statisch geladen worden en dus niet knetteren als je ze aanraakt of aantrekt. Ze “plakken” dus niet meer aan de huid. Wasverzachters hebben als bijkomend voordeel dat het textiel minder snel kreukt waardoor het strijken een stuk makkelijker en sneller voor elkaar is. Bovendien wordt de levensduur van het textiel verlengd. Wasverzachters bestaan uit siliconen-gebaseerde verbindingen of oliën die weefsels weer zacht maakt. Veganisten moeten hierbij wel even opletten, en het etiket op de verpakking lezen, want sommige merken gebruiken dierlijke vetten als bijproduct.

Bekijk de wasverzachter test criteria:


Hoe doet wasverzachter zijn werk?

Ieder wasmiddel heeft een anionogene stof. Hierdoor hebben deze middelen een grote waskracht. Het nadeel is echter dat ze zogenaamde negatief geladen deeltjes hebben, waardoor de was vrij “hard” wordt. Wasverzachter daarentegen heeft een kationogene stof met positief geladen deeltjes. Dit neutraliseert de negatief geladen deeltjes van het wasmiddel die nog aan het wasgoed kleven. Hierdoor voelt de was na het dogen veel minder hard aan. Zonder gebruik van wasverzachter blijven er dus zoutkristallen en negatief geladen deeltjes op het wasgoed achter. Dit vormt tijdens het drogen op een wasrek of aan een waslijn een harde laag. Vooral handdoeken en washandjes komen dan als een plank van de waslijn af.

Mocht je geen wasverzachter willen gebruiken dan is dit overigens te verhelpen door de was tijdens het drogen goed in beweging te houden. Je kunt de was dan in een droger stoppen of op een winderige dag buiten hangen. Maar of dit de ideale en goedkoopste oplossing is maar de vraag natuurlijk.

De meeste wasverzachters bevatten een parfum waardoor het wasgoed een lekkere frisse geur krijgt. Dit parfum trekt diep in het wasgoed, zodat de geur ook tijdens het droogproces blijft hangen. Voor de baby was of mensen die snel allergische huidreacties krijgen is het verstandig om een wasverzachter zonder parfum te gebruiken.

Waarom wasverzachter te gebruiken

Hieronder vind je een aantal redenen waarom je wasverzachter aan je was kunt toevoegen.

  • Het helpt bij het verminderen van statische elektriciteit in je kleding;
  • Het maakt je kleding zachter en minder stug, je was komt niet als een plank uit de machine;
  • Je kleding ruikt erg lekker;
  • De was is makkelijker te strijken;
  • Maakt de kleding stralender.

Verschillende soorten wasverzachter

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten wasverzachter en andere manieren om de was zacht en lekker ruikend in je kast te krijgen.

Allereerst is er natuurlijk de vloeibare wasverzachter. Deze doe je in het middelste bakje van je wasmachine. Tegen het einde van het wasprogramma, met de laatste spoelbeurt regelt de wasmachine zelf dat dit aan je was wordt toegevoegd. Je was komt dan al zacht en heerlijk ruikend uit de wasmachine waarna je het alleen nog maar hoeft op te hangen of in de droger hoeft te stoppen.

Een andere optie is een wasmiddel waarin de wasverzachter al verwerkt zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan die handige was tabs die je regelmatig in de reclame voorbij ziet komen. Je legt ze in de wasmachine en hebt nergens meer omkijken naar. Voeg niet zomaar zelf een wasverzachter aan je wasmiddel toe, het wasmiddel verliest dan zijn waskracht waardoor de was ook na het wassen vies blijft. Wasverzachters ingebouwd in het wasmiddel zijn namelijk anders van samenstelling dan de gewone wasverzachters.

De laatste optie zijn wasverzachter doekjes. Dit zijn doekjes gemaakt van polyester die je aan de droger toevoegt. De doekjes zijn doordrenkt met wasverzachter waardoor ze tijdens het drogen een heerlijke geur aan je was afgeven. Daarnaast maken de doekjes je kleding heerlijk zacht en zorgen voor minder kreukels. Al met al ook een prima oplossing.

Top Wasverzachter aanbiedingen


Gerelateerde pagina's