Geüpdatet: 22 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

16 Februari 2018

Een elektrisch aangedreven fiets is de laatste tijd sterk in opkomst. De aandrijving geeft net dát duwtje in de rug dat soms nodig is als het fietsen wat zwaar wordt, of de tegenwind te sterk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aanbod steeds groter wordt in deze branche, en het hierdoor lastiger is om de geschikte E-bike te selecteren. In dit artikel helpen we je hierbij.

Bekijk hier de kooptips:

Wat voor soort elektrische fietsen zijn er?

Er zijn diverse soorten elektrische fietsen op de markt. De juiste elektrische fiets hangt in eerste instantie af van de doelstelling waarvoor de fiets voornamelijk gebruikt gaat worden. Zoals de naam al aangeeft, is een elektrische stadsfiets zeer geschikt voor de korte ritjes. De fiets is wat lichter in gewicht en is vaak voorzien van minder versnellingen. De recreatieve elektrische fiets geeft wat meer fietscomfort en heeft een grotere actieradius. De actieradius bepaalt hoever je met elektrische ondersteuning kan fietsen. Dit is voor een toerfiets van veel groter belang dan bij een stadsfiets. De elektrische moederfiets is uitermate geschikt om je kind achterop mee te nemen. Deze fiets is hier speciaal voor ontworpen en extra stevig gemaakt voor deze doelstelling. Daarnaast zijn er nog elektrische vouwfietsen voor woon-werkverkeer, een elektrische transportfiets (bakfiets) als je vaak veel bagage moet vervoeren, een elektrische mountainbike voor de sportieve doelstellingen, een extra stevige elektrische fiets voor de wat zwaardere personen, de elektrische tandems voor twee personen en de welbekende elektrische omafiets. In dit rijtje past ook de speed pedelec fiets. Deze fiets wordt echter volgens de wet gezien als bromfiets. Deze snelle E-bike haalt snelheden van rond de 45 km/h. Deze fiets zal voorzien zijn van een blauw kenteken en heb je een bromfietscertificaat nodig om op deze fiets te mogen rijden. Hiervoor heb je dan ook een helm nodig. De motor van een E-bike zal ondersteuning bieden tot 25 km/h, anders wordt dit vervoermiddel wettelijk gezien als een snorfiets.

Trapondersteuning van de elektrische fiets

De trapondersteuning van een elektrische fiets kan op twee manieren plaatsvinden: door middel van rotatie ondersteuning of door middel van trapkracht ondersteuning. Bij een rotatie ondersteuning zal de motor geactiveerd worden door de herkenning van een beweging. Deze ondersteuning is instelbaar door middel van diverse programma’s (van minimale trapondersteuning tot ruime trap ondersteuning) maar zal een gelijkmatige ondersteuning bieden tijdens het trappen. Dit is verschillend ten opzichte van de trapkracht ondersteuning, hierbij reageert het systeem, door middel van een trapkrachtsensor, op de trapkracht die op de pedalen wordt uitgeoefend. Hoe meer kracht er wordt uitgeoefend hoe meer ondersteuning er wordt gegeven. Het verschil is vooral merkbaar als er heuvelop wordt gefietst.

Actieradius van een elektrische fiets

Met betrekking tot E-bikes is het zeer raadzaam om even de tijd te nemen om het aanbod te vergelijken. De duurdere elektrische fietsen zijn vaak voorzien van wat geavanceerdere technieken en luxere onderdelen. In aansluiting op de gebruikers doelstelling is de actieradius van een elektrische fiets zeer belangrijk. Dit geeft immers aan hoe lang er gefietst kan worden op een volle accu. De capaciteit van de accu bepaalt het actieradius. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in watt uur (Wu).

Het accuvermogen varieert tussen de 234 Wh en de 504 Wh. Veel fabrikanten geven hiervoor een indicatie aan. Dit kun je gebruiken als vergelijkingsmiddel, maar zaken zoals het gewicht van de gebruiker, de bandenspanning, de ondergrond én de weersomstandigheden spelen hier ook een rol in. Je kunt de actieradius zelf verlengen door de elektrische ondersteuning in een lagere stand te zetten. Als je optrekt in een hogere versnelling zal dit bijvoorbeeld erg veel stroom kosten. Er zijn fietsen die wel 120 kilometer halen, maar ook fietsen die 80 kilometer komen. Als je de fiets gebruikt voor korte afstanden, is het verstandig om een tweewieler te kopen met een kleine actieradius. De actieradius is een belangrijke factor in de prijsstelling van de fiets, de accu is immers het duurste onderdeel van het vervoermiddel.

Versnellingssystemen op een E-bike

Ook de keuze van het aantal versnellingen en de versnellingssystemen op een E-bike zijn afhankelijk van het gebruik. Voor een stadsfiets zul je veel minder versnellingen nodig hebben dan dat de fiets gebruikt wordt voor lange afstanden door een heuvelachtig landschap. Een naafversnelling heeft maximaal 8 versnellingen en is in de naaf van het achterwiel verwerkt. Dit versnellingssysteem vraagt veel minder onderhoud dan een derailleursysteem. Dit is een versnellingssysteem waarbij je de beschikking kan hebben over wel 27 versnellingen. Doordat dit echter een open versnellingssysteem is, het je wel veel sneller last van zand, regen en stof. Je zult dit systeem vaker moeten schoonhouden.

Verschillen in accu’s van elektrische fietsen

Ook in de accu’s van de elektrische fietsen zijn er meerdere keuzes te maken. De lithium-ion accu wordt op dit moment het meest gebruikt, maar de LiFePo4 accu’s worden steeds meer gebruikt bij nieuwere E-bikes. Deze hebben een langere levensduur en een kortere laadtijd. Beide accu’s hebben geen geheugeneffect. Dit in tegenstelling tot de NiMH accu’s (Nikkel Metaal Hydride) en NiCd accu’s (Nikkel Cadmium) die in het verleden gebruikt werden.

Het is verstandig om te kiezen voor een verwijderbare accu als er géén stopcontact voorhanden is bij de plaats waar de fiets geplaatst wordt. Daarnaast is ook de plaatsing van de accu van belang. Veel accu’s zijn geplaatst ter hoogte van de bagagedrager. De accu valt minder op en is makkelijk uit te nemen. Een accu in het frame of bij de kettingkast zorgt weer voor een betere stabiliteit van de fiets.

De plaatsing van de motor van de E-bike

De plaatsing van de motor, bepaalt voor een groot gedeelte de rijeigenschappen van de E-bike. De elektrische fiets met voorwielmotor is uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik van een elektrische stadsfiets. Dit is de voordeligste optie. Het voelt alsof je als het ware wordt gesleept. Dit is dan ook zeer prettig bij het optrekken. Dit systeem is te herkennen aan een dikke vooras en wordt vaak gebruikt in combinatie met een naafversnelling. Als je kiest voor een accu op de bagagedrager, heb je een ideale gewichtsverdeling.

Een motor die in de achternaaf geplaatst is, kan alleen maar in combinatie met een derailleurversnelling gebruikt worden. Bij deze variant lijkt het alsof je een duwtje in je rug krijgt, dit geeft een wat natuurlijkere beleving. Het geeft een sportieve uitstraling en fietst wat lichter dan een fiets met naafversnelling. Dit maakt deze optie uitstekend voor het fietsen van wat langere afstanden. Een bijkomend voordeel van deze plaatsing is dat de motor terug remt op de krachtbron en op deze manier energie terugwint.

De laatste optie is een elektrische fiets met middenmotor. Voor deze variant wordt het meest gekozen. Deze plaatsing geeft de E-bike een prima gewichtsverdeling. Dit model lijkt het sterkst op een onaangedreven fiets, maar maakt wel iets meer geluid. Bij dit model kan gecombineerd worden met verschillende versnellingssystemen.

Remmen van een elektrische fiets

Ook in het remsysteem zijn er diverse keuzemogelijkheden. Voor de remmen van een elektrische fiets wordt het meest gekozen voor een V-brake systeem (waarbij twee remblokjes op de velg drukken), een trommelrem (waarbij deze remblokjes in een gesloten trommelsysteem verwerkt zitten) of rollerbrakes (waarbij er gebruik wordt gemaakt van rollers in een trommel in plaats van blokjes, dit populaire systeem is veel minder slijtage gevoelig). Een andere optie is om gebruik te maken van een schijfrem of een terugtraprem, echter wordt hier veel minder vaak voor gekozen.

De juiste maat voor de elektrische fiets bepalen

De juiste framemaat voor de fiets is van groot belang. Hiermee kan je goed bij de pedalen en het stuur. Dit zorgt niet alleen voor meer fietscomfort, maar ook voor meer veiligheid bij het fietsen. Dit is vooral van belang bij kleinere- of juist hele lange mensen. De juiste framemaat is eenvoudig te bepalen: vermenigvuldig de binnen beenlengte in cm (van de vloer tot het kruis) met 0,68 en je hebt de ideale framemaat. Mocht dit niet helemaal uitkomen, dan kun je dit met de zadelhoogte iets bijstellen, echter is dat vanzelfsprekend wel beperkt. Daarom is het verstandig om de juiste maat voor de elektrische fiets goed te bepalen. Mocht je tussen twee maten inkomen is het aan te raden om een de kleinere maat te kiezen bij sportieve doelstellingen en de grotere maatvoering te kiezen bij toerfietsen. Een eventuele verstelbare stuurpen kan zorgen voor een prettigere houding bij het fietsen.

Waar je ook nog op kunt letten bij de aankoop van een elektrische fiets

Tot slot zijn er een paar kleine punten waar je ook nog op kunt letten bij de aankoop van een elektrische fiets. Voor meer fietscomfort is een vering in de voorvork of de zadelpen erg prettig. Deze vangen de hobbels onderweg meer op en voel je dat minder met je lichaam. Daarnaast is het gewicht zeker van belang als de fiets moet worden geplaatst in een moeilijk toegankelijke ruimte of bij het gebruik van een fietsendrager. Een lichtgewicht elektrische fiets is rond de 23 kilogram.

Top Elektrische fiets aanbiedingen


Gerelateerde pagina's