Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe kun je het beste een fopspeen schoonmaken?

03 April 2019

De meeste ouders gebruiken een fopspeen. Baby’s en kleine kinderen worden hier lekker rustig van. Een baby is echter bijzonder kwetsbaar voor allerlei invloeden van buitenaf. Daarom is het steriliseren van de fopspeen ontzettend belangrijk. Op die manier krijgt jouw kindje zo min mogelijk bacteriën binnen. Maar hoe kun je het beste een fopspeen schoonmaken? Wij gaan het je in deze blog vertellen.

Waarom de fopspeen schoonmaken

Baby’s en kleine kinderen hebben van zichzelf nog geen weerstand opgebouwd. Dit betekent dat ze erg vatbaar zijn voor virussen en bacteriën. Om te voorkomen dat je kindje ernstig ziek wordt, is het verstandig om de fopspeen minimaal één keer per week te steriliseren maar liever nog dagelijks.

Zeker als je kindje naar de opvang, crèche op kinderdagverblijf gaat, kan het nog wel eens gebeuren dat een speen van mond tot mond gaat. Daarnaast liggen de fopspenen ook met meer dan enige regelmaat op de grond. Of dat nu thuis, op de crèche of buiten op straat is, het is onhygiënisch en een verzamelplaats voor bacteriën. Daarom is het van groot belang om de fopspeen regelmatig schoon te maken.

Een fabel die onder veel ouders leeft, is dat je de speen in je eigen mond kunt steken om deze even snel te reinigen. Dit is echter een heel slecht besluit. In de mond van volwassen zitten namelijk, hoe goed je je tanden ook poetst, bacteriën die onder andere cariës veroorzaken, de zogenaamde streptococcus mutans. Niet alleen kunnen baby’s hier ziek van worden, als de kindjes wat groter zijn en tandjes gaan krijgen vallen deze bacteriën het kwetsbare kinderglazuur op de tandjes aan waardoor het risico op tandbederf een stuk groter wordt. Spoel dus altijd je speen af onder de kraan en steek deze niet in je eigen mond. Probeer uitwisseling van speeksel tussen je kind en jezelf of anderen zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe kun je het beste een fopspeen schoonmaken

Er zijn een aantal manieren om de fopspeen schoon te maken. Om te beginnen is er natuurlijk het uitkoken in de pan. Een manier die al decennia gebruikt wordt. Zet een pan water op het vuur en breng het aan de kook. Je kunt ook een waterkoker hiervoor gebruiken. Laat het water 3 tot 5 minuten doorkoken en stop de speen in het kokende water. Zet daarna het fornuis uit en laat speen in het water liggen totdat het is afgekoeld. Bewaar de speen daarna in een schoon en droog washandje. Fopspenen kunnen ook in de magnetron worden uitgekookt. Dompel de speen onder in een bakje water en zet deze in de magnetron. Laat het water vervolgens drie tot 5 minuten koken. Laat ook hier het water daarna afkoelen voordat je de speen eruit haalt.

Een wat modernere manier van spenen steriliseren is met een speciaal steriliseer ei. Deze kun je tot het streepje vullen met water. Daarna sluit je de deksel en leg je het ei in de magnetron. Je zet de magnetron gedurende 3 minuten op 800 watt. Giet daarna het water uit het ei door de gaatjes in de zijkant en je fopspeen is bacterie vrij en klaar voor gebruik.

Bezuinig nooit op fopspenen. Als je het idee hebt dat een speen niet meer of niet meer goed te reinigen valt, gooi deze dan weg en koop een nieuwe. De gezondheid van je kindje gaat boven alles toch….?

Bekijk hier hoe je een speen uitkookt
Gerelateerde pagina's