Geüpdatet: 3 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een skottelbraai schoon

18 Juni 2018

Outdoor cooking met een skottelbraai is natuurlijk heel erg leuk. Je kunt er heerlijke gerechten op klaarmaken en het apparaat gebruiken als onder andere een barbecue of als wok. De mogelijkheden zijn oneindig! Je kunt m in je tuin gebruiken, maar natuurlijk ook meenemen naar bijvoorbeeld de camping. Uiteindelijk zullen er echter altijd 2 vragen opduiken, namelijk: “Wie maakt de skottelbraai schoon?” Meestal vrij kort daarna gevolgd door: “Hoe maak je een skottelbraai schoon?” Wij gaan je “helpen” door je in ieder geval te vertellen hoe je een skottelbraai schoon moet maken. Wie dit moet doen laten wij natuurlijk in het midden.

Het schoonmaken van de skottelbraai

Je kent het wel, je staat met het hele gezin op de camping, het is een prachtige dag geweest en je heb je skottelbraai gebruikt om een heerlijk gerecht ter afsluiting van een mooie dag op tafel te zetten. Wijntje erbij, buurtjes uitgenodigd, lekker natafelen, maar dan………. De skottelbraai moet nog schoongemaakt worden! Maar hoe dan?

Maak je skottelbraai in ieder geval nooit schoon met een schuurmiddel en schuursponsje. Daarmee ontstaan er krassen in de geëmailleerde delen, waardoor het eten de volgende nóg meer aankoekt. Je kunt het vergelijken met een dure pan met antiaanbaklaag, die neem je ook niet even met een schuurspons onder handen.

Meestal is heet water en wat afwasmiddel voldoende. Als de braai erg vies of aangekoekt is kun je de schotel eventueel een nachtje laten ‘weken’ en dan het bakvet de volgende ochtend wegspoelen en de resten wegvegen. Het barbecuerooster kun je na het afkoelen schoonvegen met een sopje of een nacht buiten in nat gras laten ‘weken’. De dauw zorgt er dan voor dat je de volgende ochtend de etensresten er heel gemakkelijk af kunt borstelen met bijvoorbeeld een afwas kwast.

Mocht dit allemaal niet lukken dan zijn er speciale middelen en barbecue cleaners op de markt om je skottelbraai weer blinkend schoon te krijgen. Deze middelen zijn wél uitsluitend bedoeld voor de zwart geëmailleerde delen van je braai.

Anti-aanbakfolie

Voor een skottelbraai is er een speciale anti-aanbak folie op de markt. Deze wordt gebruikt om de skottel (de schotel) van de braai mee af te dekken als er gebakken of gekookt wordt. Je kunt de folie meerdere keren gebruiken en is makkelijk afwasbaar, maar kan ook in de afwasmachine. Olie of boter is met het gebruik van de folie in principe niet nodig. De folie voorkomt dat er eten op de skottel aanbakt waardoor je minder hoeft schoon te maken en dus lekker lang kunt natafelen! Je kunt de folie het beste oprollen als je het opbergt. Door opvouwen kan deze immers sneller beschadigen.

Schoonmaken van een skottelbraai, bekijk hier:


Top Skottelbraai aanbiedingen


Gerelateerde pagina's