Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een massagetafel?

04 April 2019

Als je een massagesalon of praktijk gaat beginnen, is de aankoop van een massagetafel één van de belangrijkste investeringen die je gaat doen. Er zijn veel verschillende soorten op de markt dus waar moet je nou op letten tijdens het kopen van een massagetafel? Het is natuurlijk wel zaak dat je de tafel uitkiest die het beste bij je werkzaamheden past. Wij gaan je in deze blog vertellen waar je rekening mee moet houden.

Ook voor de behandelaar een optimaal comfort

Een massagetafel is bedoeld om de klant zo veel mogelijk comfort te bieden. De klant moet comfortabel liggen, maar ook voor de behandelaar is het belangrijk dat de tafel voldoende comfort biedt. Een goede werkhouding is namelijk heel belangrijk. Je moet jezelf beschermen tegen beroepsklachten door een verkeerde werkhouding. Wanneer je dag in dag uit met een kromme rug staat te werken, omdat de massagetafel te laag is en niet versteld kan worden, kunnen de klachten op den duur ernstig worden. Daarnaast is een goede werkhouding belangrijk om bijvoorbeeld goede massages te geven. Als je niet prettig kunt werken vanwege een verkeerde massagetafel ben je eerder moe, zijn je massages minder effectief en voer je minder massages per dag uit.

De hoogte van de massagetafel

Een goede werkhoogte is dus belangrijk voor jou als therapeut. Een veel gebruikte richtlijn voor de hoogte van een massagetafel is als volgt: zorg dat je rechtop staat, met je armen gestrekt langs je lichaam. De bedoeling is dat je je handen nu vlak op de tafel kunt leggen. Als je zit tijdens de sessie, is de hoogte van de kruk van invloed. Het is dus belangrijk dat je een massagetafel aanschaft die in hoogte verstelbaar is.

De lengte van een massagetafel

Het merendeel van de massagetafels is tussen de 185 en 195 cm lang. Een gemiddelde massagetafel volstaat daarmee voor de meeste massagedoeleinden en biedt met gebruik van de verlengde hoofdsteun voldoende ruimte. Een lange(re) tafel lijkt handig, maar bij een tafel van 2 meter zijn hoofd of voeten van kleine cliënten zo goed als onbereikbaar. Als je met een hoofdsteun aan de tafel werkt is een massagetafel 185 cm zeker genoeg.

Wat ga je met de massagetafel doen

Een volgend punt om over na te denken is wat je precies met je massagetafel gaat doen. Massages geven, tuurlijk tot zo ver duidelijk, maar ga je dat op locatie doen of heb je een eigen praktijk waar de klanten naar toe komen en verlaat de tafel dit pand eigenlijk nooit? Dit klinkt misschien allemaal wat raar, maar als het laatste het geval is kun je het beste een elektrische tafel aanschaffen. Deze tafel staat gemonteerd op een zeer degelijk en robuust metalen frame en geeft je de mogelijkheid om ten allen tijde de hoogte van de tafel aan te passen zonder dat de klant daar hinder van zal ondervinden.

Ga je echter regelmatig op locatie te masseren, dan ga je natuurlijk niet met een elektrische tafel lopen slepen. Sterker nog, dat kan niet eens. In dit geval is het erg verstandig om een lichte (inklapbare) tafel aan te schaffen. Een tafel met aluminium frame is licht en gemakkelijk hanteerbaar. Het nadeel van dit soort tafels is echter dat deze al snel instabiel kan worden tijdens het masseren, zeker als de ondergrond niet 100% egaal is. Een tafel met een houten frame is weliswaar enkele kilo’s zwaarder dan de aluminium versie maar staat wel een stuk stabieler op de poten.

De breedte van de massagetafel

De breedte van de massagetafel hangt af van het beroep dat je uitoefent en waar je mee werkt. Als masseur of fysiotherapeut zou je graag een niet al te brede massagetafel willen gebruiken, omdat je dan makkelijk kunt werken zonder al te veel te moeten buigen. Voor degene die wordt gemasseerd is een wat bredere tafel echter wél prettig omdat dan ook de armen voldoende worden ondersteund. Dat geldt zeker voor wat stevigere personen en wat langer durende ontspanningsmassages.

Een goede middenweg is een breedte van ongeveer 75 cm. Als je een tafel koopt, neem dan ruim de tijd om je goed te laten voorlichten en probeer verschillende breedtes uit. Werk je echter met klankschalen of geef je bijvoorbeeld hotstone massages dan moet er dus nog plaats zijn voor de schalen of de stenen. In dat geval kun je het beste kiezen voor een zo breed mogelijke tafel die, rekening houdend met jouw lengte, nog comfortabel werkt.

Gewicht en draagvermogen

Andere belangrijke aandachtspunten zijn het gewicht en het draagvermogen van de massagetafel. De meeste massagetafels hebben een draagvermogen van 200 kg. Dit is prima voor het geven van klassieke ontspanningsmassages. Ga je een meer dynamische massage uitvoeren, waarbij je meer druk uitvoert of waarbij je misschien zelf op de tafel gaat zitten of steunen, dan is het beter om een massagetafel met een draagkracht van 300 kg te kiezen.

Bekijk hier hoe je een massagetafel opzet


Top Massagetafel aanbiedingen


Top Massagestoel aanbiedingen


Top Massage olie aanbiedingen


Gerelateerde pagina's