Geüpdatet: 3 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar scheermesjes weggooien?

26 Januari 2021

Een betere wereld begint bij afval scheiden

Om samen te werken aan een betere wereld, is het natuurlijk van belang om je scheermesjes op een plek weg te gooien waar het thuishoort. Scheiden begint namelijk bij jou thuis. Schillen bij het groenafval, papier in de papierbak, plastic verpakkingen bij het plastic… Maar waar horen scheermesjes eigenlijk thuis nadat jij ze een aantal scheerbeurten hebt gebruikt? Hieronder kun je vinden waar jij jouw scheermesjes voortaan kunt deponeren en lees je over meer milieuvriendelijke opties om jezelf te scheren.

Het scheermesje op de juiste plek

Natuurlijk is het gebruik van scheermesjes sowieso niet erg milieuvriendelijk, maar als je ze dan toch gebruikt is het maar beter om ze ook op de goede plek weg te gooien. Scheermesjes horen thuis bij het restafval. Dit is het huishoudelijk afval dat overblijft nadat het afval dat wel kan worden gerecycled is gescheiden. Wist je trouwens dat het meeste afval dat wordt weggegooid bij het restafval eigenlijk afval is dat op andere plekken thuishoort, afval dat dus nog wel kan worden gescheiden? Er is dus nog werk aan de winkel. Hoe meer mensen het afval juist scheiden, hoe minder afval er over blijft. En dat is natuurlijk hartstikke belangrijk voor een schone wereld.

Op naar de afvalenergiecentrale

Nadat jouw vuilniszak door de vuilnismannen- of vrouwen met de vuilniswagen wordt meegenomen, komt de vuilniszak in de afvalenergiecentrale terecht. Deze scheermesjes worden daar tezamen met al het andere restafval verbrandt. Door die verbranding komt energie vrij waar onder andere huizen mee worden verwarmd. Na de verbranding blijft er iets over dat bodem-assen wordt genoemd. De bodem-assen worden gewassen waarna ze als grind en zond worden gebruikt.

Het cirkeltje rond?

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg mooi: jij gebruikt je scheermesje waarna je het op de juiste plek weggooit. Vervolgens wordt het opgehaald en naar de afvalenergiecentrale wordt gebracht om te worden verbrand. Door die verbranding komt energie vrij waar huizen mee worden verwarmd. Het cirkeltje rond, toch? Echter is het natuurlijk zo dat hoe minder afval er wordt geproduceerd, hoe beter het is voor het milieu. Maar hoe pak je het dan milieuvriendelijk aan als je wel je ongewenste lichaamshaar wilt scheren?

Milieuvriendelijk scheren

Om toch je ongewenste lichaamshaar te kunnen scheren, zijn er zeker milieuvriendelijke opties. Zo zijn er metalen scheermesjes waar je maar een deel van hoeft te vervangen en scheermesjes van gerecycled materiaal, bijvoorbeeld van het plastic waar yoghurt in verpakt wordt. Ook is het een optie om een elektrisch scheerapparaat aan te schaffen, zodat je maar een deel van het scheerapparaat eens in de zoveel tijd hoeft te vervangen. Als laatste optie is het natuurlijk ook een optie om jezelf minder of helemaal niet meer te scheren, maar dat is een optie waar veel mensen niet bepaald enthousiast van worden.

5 redenen waarom je moet overstappen naar veilige scheermesjes, zie ze hier:

Top 15 scheermesjesaanbiedingen


Gerelateerde pagina's