Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een Nespresso apparaat ontkalken?

22 Oktober 2018

Als je een Nespresso apparaat aanschaft, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het verstandig om regelmatig het apparaat te ontkalken. Gelukkig is het ontkalken van een koffiemachine, dus ook van een Nespresso, geen hogere wiskunde. Dit is in een paar eenvoudige stappen gedaan. Zo zorg je er niet alleen voor dat je altijd van een heerlijk bakje slobber kunt genieten, maar daarnaast verleng je ook nog eens de levensduur van je apparaat. Twee vliegen in één klap dus! Ondanks dat het ontkalken niet zo’n ingewikkelde klus is, is het toch fijn als je weet wat je moet doen. Wij gaan je daarom in deze blog precies vertellen hoe je een Nespresso apparaat moet ontkalken.

Waarom een Nespresso apparaat ontkalken?

Om een lekker kopje koffie te zetten (en te drinken), gebruik je dagelijks een flinke hoeveelheid water. Zeker als je het niet bij één kopje per dag houdt. In het water zit echter kalk. Kalk heeft de nare eigenschap dat het zich in de machine af gaat zetten. Hierdoor kan het verwarmingselement dichtslibben en kunnen leidingen en filters verstopt raken. De machine gaat hierdoor minder goed functioneren.

Vaak merk je dit aan de kopjes die niet helemaal meer lekker vol zijn. Daarnaast zal je Nespresso machine ook minder water kunnen verwarmen en meer energie gaan gebruiken. Het is dus zaak om je Nespresso apparaat regelmatig te ontkalken.

Onderzoek naar beste Nespresso aanbiedingen

Vanuit Dagaanbiedingen.nl hebben we een onderzoek gedaan waar je het meest voordelig Nespresso aanbiedingen kan vinden. Zie hieronder zie je een lijst van deze webwinkels. Wij adviseren je eerst even goed dit blog door te lezen over de voor- en nadelen van een Nespresso apparaat. Onderaan dit artikel staan ook nog een aantal gewone espresso machine aanbiedingen, mocht een Nespresso apparaat niks voor je zijn.

Top Nespresso aanbiedingen


Wanneer een Nespresso machine ontkalken

Sommige Nespresso machines hebben een indicatie lampje dat gaat knipperen als het tijd is om de machine te ontkalken. Dit is echter niet bij ieder Nespresso apparaat het geval. Heb jij een machine zonder lampje, dan zal je het zelf in de gaten moeten houden. Aangeraden wordt om je machine 2 keer per jaar te ontkalken.

Woon je echter in een regio waar zogenaamd hard water uit de kraan komt, is het verstandig om het Nespresso apparaat vaker te ontkalken. Hard water betekent niets anders dan dat er veel kalk in het water zit. Hoe vaak jouw Nespresso machine ontkalkt moet worden is dus afhankelijk van het water wingebied in jouw regio. Het kan verschillen van één keer in de maand tot één keer per kwartaal. Je merkt echter snel genoeg wanneer het apparaat aan een onderhoudsbeurt toe is:

 • De machine pakt de capsules niet goed op, waardoor ze er ongebruikt doorheen vallen.
 • Lauwe koffie.
 • Kopjes worden niet vol genoeg gevuld.
 • Koffie loopt erg traag uit de machine.
 • Hoe moet je een Nespresso apparaat niet ontkalken?

  Veel mensen ontkalken hun apparaten zoals een waterkoker, koffiezetapparaat en dus ook de Nespresso machine met azijn. Toch is het gebruik van azijn voor een Nespresso machine niet aan te raden, eigenlijk zelfs helemaal af te raden. Daar zijn een aantal redenen voor, namelijk:

 • Azijn is een erg agressief middel.
 • Azijn kan de leidingen aantasten.
 • Azijn zal niet meteen alle kalkresten losweken waardoor de handeling meerder keren herhaald moet worden.
 • Azijn heeft een hele penetrante geur die vaak moeilijk uit het apparaat te verwijderen is. Hierdoor kan het voorkomen dat er een onaangename geur en zelfs smaak aan de koffie blijft zitten na het ontkalken.
 • Hoe moet je een Nespresso apparaat dan wél ontkalken?

  Het verstandigste is om je Nespresso machine te ontkalken met een speciaal ontkalkingsmiddel. Dit is het zachtste voor de leidingen en verwijderd in één keer alle kalk. Nespresso heeft zelf ontkalkingsmiddelen op de markt gebracht maar een ander ontkalkingsmiddel is natuurlijk ook goed.

  Per Nespresso machine kan het precieze ontkalkingsprogramma een beetje verschillen. Toch komt het bij de meeste machines op het volgende neer:

 • Om te beginnen

 • Zorg er voor dat de machine afgekoeld is. Verwijder de oude lege cupjes. Verwijder het druiprekje, en haal vervolgens het oude water uit het waterreservoir.

 • Opvangbakje en ontkalker

 • Vul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel en leng dit aan met ongeveer 500 ml water. Plaats een kom, een bakje of een pannetje onder je Nespresso machine. Zo kan het water dat door de machine is gelopen opgevangen worden.

 • Het apparaat inschakelen

 • Zet het apparaat aan en wacht tot de machine is opgewarmd. Druk nu enkele seconden op de lungo en de espresso knop tegelijk. Hiermee start je het ontkalkingsprogramma. Beide knopjes blijven nu snel knipperen. Dit betekent dat het apparaat op het juiste programma staat. Druk nu op de Lungo knop om het programma te starten.

 • Nogmaals met schoon water ontkalken

 • Zodra het waterreservoir leeg is, vul je deze opnieuw met water en ontkalker. Hiermee herhaal je de vorige punten. Gooi tussendoor ook even je opvangbakje leeg om overstromingen te voorkomen.

  In het totaal spoel je de machine dus twee keer met water en ontkalkingsmiddel. Nadat je dit gedaan hebt, maak je het waterreservoir grondig schoon en vul je deze opnieuw met water. Deze keer zonder ontkalkingsmiddel dus alleen met schoon water. Vergeet daarnaast ook niet om het opvangbakje goed schoon te maken. Spoel de machine daarna nogmaals grondig door.

 • Ontkalkingsprogramma afsluiten

 • Om het ontkalkingsprogramma af te sluiten, druk je daarna weer drie seconden tegelijk op beide knoppen (de Lungo en de Espresso). Je bent nu klaar met het ontkalken van je Nespresso apparaat.

  Top Espressomachines 2019

  Bekijk hier hoe je een Nespresso apparaat moet onkalken


  Top Nespresso aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's