Geüpdatet: 25 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

01 Oktober 2018

Als je konijnen gaat houden ontkom je er niet aan om ook een hok voor het diertje aan te schaffen. Een konijnenhok kun je zien als het huisje waar jouw konijn een groot deel van zijn leven doorbrengt. Het is belangrijk dat een konijn genoeg ruimte heeft om lekker rond te hoppen en te spelen. Daarbij lijkt het vanzelfsprekend dat een dwergkonijntje minder ruimte nodig heeft dan een Vlaamse reus maar die redenatie klopt niet altijd. Vlaamse reuzen zijn vaak wat rustiger en luier terwijl een dwerg konijn nog wel eens flink door het hok wil rennen, en een stuk actiever is. Als je je dus afvraagt hoe groot een konijnenhok moet zijn, zijn er dus nogal een paar zaken om rekening mee te houden. Wij vertellen je er meer over.

Binnen of een buitenhok

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Hou er echter rekening mee dat konijnen niet tegen felle zon, tocht of grote temperatuurverschillen kunnen. Bij een binnenhok ligt de focus vooral op ventilatie. Aangezien hier geen sprake is van de doorstroom van verse lucht is het belangrijk dat een binnenhok goed ventileert. Een buitenhok moet altijd goed geïsoleerd zijn en van de grond staan. Daarnaast moet het dak ver genoeg overhangen om inregenen te voorkomen. Ook een nachtgedeelte waar het konijn droog, warm en veilig kan slapen is zeer belangrijk.

Let er bij de aanschaf van een buitenhok ook op dat er aan de onderkant een ren zit. Dit is een stuk waarin het konijn lekker kan lopen, rennen en springen. Een ren is eventueel ook los verkrijgbaar. Deze zijn vaak een stuk groter dan wat er standaard bij het hok zit. Je konijn zal dan lekker vrij kunnen bewegen.

Eisen aan een konijnenhok

Een konijnenhok moet aan een aantal eisen voldoen om veilig en comfortabel voor je konijn te zijn:

 • Het nachtverblijf moet veilig, donker en warm zijn
 • Het hok moet goed schoon te maken zijn
 • Het hok moet dusdanig stevig zijn dat het niet kapot kan worden geknaagd
 • De verf van het hok is niet giftig voor je konijn
 • Het buitenhok staat in de schaduw, niet op de tocht en de luwte
 • Het buitenhok regent niet in en de regen blijft niet op het dak staan
 • Welke afmetingen moet een konijnenhok hebben?

  Een konijnenhok moet voldoende ruim en hoog zijn omdat konijnen zich graag vrij willen bewegen in hun hok. Het advies is dan ook om een hok te maken of aan te schaffen dat minimaal 5 keer de lengte van het volwassen konijn is. Daarnaast is het van groot belang dat een konijn een aantal uur per dag los rond kan huppelen. Dit wil zeggen dat voor een dwergkonijn het hok minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog moet zijn.

  Bijna alle konijnen willen graag op hun achterpoten kunnen staan. Dit hoort namelijk bij hun natuurlijke gedrag om de omgeving goed te kunnen zien en ruiken. Een dwergkonijntje komt op zijn achterpoten niet hoger dan zo’n 30 cm, maar een Vlaamse reus komt natuurlijk veel hoger. Dit zijn natuurlijk wel zaken om rekening mee te houden bij het maken of aanschaffen van een hok.

  Hou goed voor ogen dat je een konijnenhok eigenlijk nooit te groot kunt kopen of maken. In de natuur heeft een konijn namelijk een territorium van 30 voetbalvelden. Hoe groter het hok hoe beter dus.

  Bekijk hier een filmpje over de huisvesting van konijnen


  Top Konijnenhok aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's