Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine?

11 December 2017

Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, dan heb je flink wat te kiezen voordat de trommel begint te draaien. Het is dan ook zeker handig om een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten, voordat je gericht op zoek gaat naar een wasmachine.

Allereerst de keuze tussen een voorlader, bovenlader of een wasdroogcombinatie. Hierbij is vooral de beschikbare ruimte van doorslaggevend belang. De voorlader wordt het meest gebruikt. Deze is verkrijgbaar in standaard formaten. De meest gebruikelijke maat bij een voorlader is 85 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep. Het grote voordeel van deze wasmachine is dat je hier een droger op kunt plaatsen, zodat de ruimte efficiënt gebruikt wordt. Er zijn tussenstukken op de markt om een droger stabiel op een wasmachine te plaatsen.

Als je minder ruimte tot je beschikking hebt kun je kiezen voor een bovenlader. De bovenlader heeft een deur aan de bovenkant en heeft het grote voordeel dat deze met 40-45 cm vaak minder breed zijn. Daarnaast hoef je minder te bukken om je was erin of eruit te halen. Een nadeel is echter wel dat je er geen wasdroger bovenop kunt zetten en dat er minder keuze is in bovenladers.

Een was/droog combinatie is ook een prima alternatief voor een kleine ruimte. Al het werk wordt door slechts één apparaat voor je uitgevoerd. Je kunt alleen niet een tweede was wassen als de eerste was nog aan het drogen is. Daarnaast is deze combinatie ook flink wat duurder in water en energieverbruik en de droogcapaciteit ligt lager dan de wascapaciteit.

Energieverbruik van de wasmachine

Moderne wasmachines verbruiken veel minder energie dan de oudere soortgenoten. Soms is het zelfs veel voordeliger om een nieuwe wasmachine aan te schaffen dan een oude machine (te) lang te blijven gebruiken. Het energieverbruik is terug te vinden op het energielabel. Hierop staat een onderverdeling van A tot en met D, maar de minst zuinige wasmachines hebben tegenwoordig al een A+ aanduiding.

Er zijn zelfs wasmachines die een aanduiding van -10%, -20%, -30%, -40% of -50% hebben staan achter de hoogst mogelijke A+++ aanduiding. Dit wil zeggen dat de machine nog eens het aangegeven percentage zuiniger is dan de maximale verbruikswaarde van energieklasse A+++.

Welke prestaties moet een wasmachine leveren?

Als je wasmachines gaat vergelijken, wordt er vaak gesproken over het vulgewicht en het toerental. Voor mensen die niet dagelijks een wasmachine kopen is het lastig om hier een waarde aan te verbinden. Het vulgewicht wordt ook wel aangegeven als de capaciteit, de trommelinhoud of het laadvermogen. Het vulgewicht kan variëren van 5 kg tot wel 12 kg. Een gemiddeld gezin van 4 personen heeft voldoende aan een wasmachine tot 8 kg.

Veel moderne wasmachines zijn overigens voorzien van een sensor die het waterverbruik afstemt op de belading van de machine. Op deze manier wordt er geen water verspild als de wasmachine draait en deze nog niet helemaal vol zit.

Het toerental is de aanduiding van de omwentelingen van de trommel per minuut. Dit is van invloed op het drogen van een was, al heeft de grootte van de trommel hier ook effect op. Een was wordt goed droog van 1200 toeren. De meeste wasmachines hebben een toerental tussen de 1200 en 1600 toeren. In veel gevallen kun je het toerental zelf instellen om een gekreukte was te voorkomen.

Het geluid van de wasmachine

Geen enkele wasmachine is volledig stil, zeker niet bij het centrifugeren. Er zit echter wel veel verschil in geluidsniveaus waar je zeker rekening mee moet houden op het moment dat de wasmachine dicht bij een woon- of slaapkamer staat. Vooral de motor heeft vanzelfsprekend veel invloed op het geluid. Een wasmachine met een motor zonder koolborstels maakt veel minder geluid in vergelijking met een wasmachine met een motor die wél voorzien is van koolborstels. Een stillere wasmachine maakt maximaal 75 DB. Daarbij zijn er wasmachines met een nachtprogramma die minder geluid maken en zijn er geluiddempende matten verkrijgbaar.

Verschillende wasprogramma’s

Er zijn wasmachines die een veelzijdigheid aan wasprogramma’s bieden. De wasprogramma’s die het meest gebruikt worden zijn: katoen op 40ºC en 60ºC, gemengde was/mix op 40ºC, synthetisch op 40ºC, fijne was op 30ºC. Daarnaast zijn er programma’s die wellicht goed bruikbaar zijn in specifieke situaties zoals een antiallergie programma, een wol- en handwas programma, een kort en intensief programma en een eco programma. De nieuwste wasmachines zijn voorzien van een stoomfunctie voor minder gebruik van water, minder kreuk vorming en een schoner resultaat. Moderne wasmachines zorgen zelfs voor een automatische dosering van de juiste hoeveelheid wasmiddel dat nodig is.

Veel wasmachines hebben een timer en een startuitstel functie. Hiermee zal de wasmachine pas starten op het tijdstip dat deze ingeprogrammeerd staat, wat zeer interessant is om in de nacht met een voordeliger stroomtarief de wasmachine te laten draaien. Er zijn zelfs wasmachines die met moderne technologieën op afstand via de smartphone in te stellen zijn.

De waterstop om schade te voorkomen

Er zijn diverse accessoires voor de wasmachine verkrijgbaar, die zeker het overwegen waard zijn. De belangrijkste is zeker de waterstop, die bij een eventueel defect meteen de watertoevoer afsluit. Dit is zeker verstandig om waterschade door overstroming te voorkomen. Een waterstop is een prima combinatie met een lekbak voor onder de wasmachine, zodat je zorgeloos op ieder tijdstip gebruik kunt maken van jouw wasvoorziening.

Top Wasmachine aanbiedingen


Gerelateerde pagina's