Geüpdatet: 17 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Advies over elektrische tandenborstels

01 Maart 2018

Als je moet kiezen tussen een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel is de keuze gauw gemaakt. Niet alleen zijn elektrische tandenborstels handiger en makkelijker in gebruik, ook je tanden worden beter gereinigd. Met een met een handtandenborstel worden er “slechts” 600 bewegingen per minuut gemaakt, elektrische tandenborstels maken maar liefst 5.000 tot 48.000 poetsbewegingen per minuut. Hierdoor krijg je aanzienlijk betere poets resultaten dus. Er zijn echter wel meerdere soorten elektrische tandenborstels op de markt. In dit artikel geven we je advies over welke elektrische tandenborstel het meest geschikt voor je is.

Bekijk de electrische tandenborstel tips:

Welke elektrische tandenborstel kiezen?

Als vuistregel kun je nemen dat er in principe twee technologieën worden toegepast voor elektrische tandenborstels, namelijk oscillerend-roterend (ronddraaiende bewegingen) en sonisch (heen en weer gaande bewegingen).

De oscillerend-roterende elektrische tandenborstel heeft een ronde borstelkop die vrij klein is en dus eenvoudig in alle hoeken en gaten van je mond zijn werk kan doen. Deze borstels zijn dan ook het populairst en meest effectief.

De Sonische borstels hebben de vertrouwde vorm van een handtandenborstel en maken bewegingen die hiermee vergelijkbaar zijn. De borstels bewegen immers op en neer.

Welke manier het beste is voor jouw gebit, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De ene poetstechniek is niet per definitie beter dan de andere. Beide versies verwijderen sowieso meer plaque dan gewone handtandenborstels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat de oscillerend-roterende elektrische tandenborstel nog net iets effectiever plaque verwijdert dan een sonische tandenborstel.

Voor het eerst met een elektrische tandenborstel poetsen

Als je nog nooit met een elektrische tandenborstels gepoetst hebt, is dit in het begin best wel even wennen. Het voelt een beetje vreemd aan. Je hoeft je hand/arm niet meer heen en weer te bewegen zoals bij een handtandenborstel, maar deze elektrische borstel langzaam door je mond te bewegen. Het zou zomaar kunnen dat je bij de eerste paar keer poetsen jeuk in neus krijgt. Na een aantal keer poetsen is dit verdwenen.

De tandenborstel van Philips, de “Philips Sonicare” is nog het meeste wennen omdat dit apparaat, op het moment dat de borstelhaartjes het tandoppervlak raken, zachte microbelletjes zullen vormen. Die belletjes worden vervolgens door de hoge pulsaties door het hele gebit gestuwd. Dit kan kriebelen en heel anders aanvoelen dan een handtandenborstel. Sommige tandenborstels hebben meerdere standen. Als je in het begin voor de zachtste stand kiest om er aan te wennen, zal de overgang ook makkelijker zijn.

Poetsdruk indicator van de elektrische tandenborstel

Sommige elektrische tandenborstels hebben een poetsdruk indicator. De borstel controleert dan of de druk op je tanden niet te hoog is. De tandenborstel zal je, als dit wel het geval is, waarschuwen. Als je namelijk te hard op je tandenborstel drukt, is dit niet goed voor je gebit en kun je zelfs je tandvlees ermee beschadigen. Ook het poetsresultaat wordt er een stuk slechter van. Oral-B heeft elektrische tandenborstels met zo'n poetsdruk indicator. Vlakbij de borstelkop zit een rood lichtje wat oplicht als je te veel druk uitoefent op de borstel.

De accu van elektrische tandenborstels

Elektrische tandenborstels hebben een accu. Deze laad je op door de borstel op de oplader te zetten. Er zijn twee verschillende accu’s namelijk een lithium-ion (Li-ion) accu of een nikkel metaalhydride (Ni-MH) accu. Li-ion accu’s laden sneller op en hebben minder nadelen dan Ni-MH accu’s. Tandenborstels met Li-ion accu’s zijn wel vaak wat duurder. Op de onderkant van de borstel of op de verpakking kun je terugvinden welk type accu erin zit.

De gebruiksduur van de tandenborstels verschillen nogal. Zo blijft de ene elektrische tandenborstel ongeveer 20 keer 2 minuten aan en de andere tot bijna 80 keer 2 minuten. De meeste tandenborstels laden niet erg snel. Sommige hebben zelfs 24 uur nodig om de gehele accu weer op te laden.

Verschillende mogelijkheden op de elektrische tandenborstel

Sommige elektrische tandenborstels zijn uitgerust met verschillende moderne snufjes. Alles voor een nog beter poetsresultaat. De meeste zijn uitgerust met handige extra’s en accessoires zoals:

 

  • Een tandenborstelhouder;
  • Een etui om de tandenborstel mee te kunnen nemen op reis;
  • Speciale poets instellingen voor gevoelige tanden, om tanden witter te maken of met een tandvlees masserende werking;
  • Druksensoren die aangeven wanneer je te hard poetst;
  • Timers om je te helpen lang genoeg te poetsen;
  • Een digitale herinnering wanneer het tijd is om je borstelkop te vervangen.

 

Borstelkop vervangen

Er zijn veel verschillende borstelkoppen op de markt, zodat je een ruime keuze hebt naar welke soort borstelkop je voorkeur uitgaat. Alle borstels zijn uitgerust met een indicator: Zodra de blauwe haren van een borstel gaan vervagen wordt het tijd voor een nieuwe. Bij de één is dit na 10 weken de ander doet er 3,5 maanden over. Dit is van persoon tot persoon verschillend. Het is wel zaak dat zodra de haren bleek zijn de borstel te vervangen aangezien de werking dan afneemt.

Top Elektrische tandenborstel aanbiedingen


Top Opzetborstel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's