Geüpdatet: 21 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij de aankoop van een beamer?

04 Maart 2019

Het gebruik van een beamer is een uitstekende optie om een presentatie voor een groter publiek te visualiseren maar kan ook gebruikt worden om met meerdere mensen een sportwedstrijd of een film te bekijken. Als je een projector wilt aanschaffen, zal snel de vraag ontstaan waarop je moet letten bij de aankoop van zo’n beamer. Er zit immers véél verschil in de beamer die je gebruikt voor zakelijke toepassingen en privé gebruik.

Verschillende soorten beamers

Beamers zijn grofweg in drie verschillende categorieën te onderscheiden. Veel digitale bioscopen maken gebruik van de DLP beamer. De letters DLP staan voor Digital Light Processing. Deze beamers maken gebruik van zo’n 1,3 miljoen dicht bij elkaar staande pixels om een zeer scherp geprojecteerd beeld te creëren. De kwaliteit van deze toepassing is zéér hoog. Een DLP beamer is onderhoudsvrij, heeft mooie zwartwaarden en heeft een relatief compacte maatvoering.

De Liquid Crystal Display (LCD) beamer maakt gebruik van vloeibare kristallen in drie LCD panelen in de kleuren rood, groen en blauw. Hieruit kunnen alle kleuren in een scherp contrast worden weergegeven. De LCD beamer is voordeliger dan een DLP beamer en onderscheidt zich door een helder, rustig en scherp beeld. Daarnaast kunnen de lenzen van deze beamers aangepast worden. De LCD techniek is wel gevoeliger dan vergelijkbare technieken.

Tot slot is er de LED (light-emitting diode) beamer. Deze beamer maakt gebruik van een laser om de beelden op een krachtige wijze te projecteren. Een LED beamer is uiteraard een duurzame toepassing, die jarenlang meegaat. Daarnaast zorgt LED voor een uitstekende weergave van kleuren en zeer diepe zwartwaardes. Dit zorgt voor een zeer goede kijkervaring van films en sportwedstrijden. Een ander groot voordeel is dat een LED beamer licht van gewicht is en een compacte maatvoering heeft. Dit maakt deze beamer makkelijk vervoerbaar.

Waar moet je op letten bij de aankoop van en beamer?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een beamer. Uiteraard is dit de resolutie, de hoeveelheid lichtpuntjes op een specifieke oppervlakte. De stelregel is eenvoudig: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Daarnaast is het contrast-ratio een belangrijk punt. Hiermee wordt het vermogen van de beamer aangegeven om de kleuren zwart, wit en de tussenliggende stappen weer te geven. Hier moet je vooral op letten als je een beamer in donkere ruimtes gaat gebruiken.

De lichtopbrengst is een maatvoering voor de helderheid van de beamer. Dit wordt aangegeven in het aantal ANSI lumen. Dit is vooral juist van belang als je in een lichte ruimte gaat projecteren. Je kunt een lichtopbrengst van 1500 tot 2000 ANSI lumen als gemiddeld beschouwen. Tot slot is het uiteraard van belang om te letten op de levensduur van de beamerlamp en het geluidsniveau van de projector. Een geluidsniveau tot 35 dB is acceptabel.

bekijk hier waar je een beamer het beste kunt plaatsen


Top Beamer aanbiedingen


Top Projectiescherm aanbiedingen


Gerelateerde pagina's