Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kopen van een skihelm!

17 December 2018

Eén van de meest belangrijke items van een ski uitrusting is een helm. Een skihelm is echter niet zo maar even gekocht. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten. Het gaat tenslotte om je hoofd en je veiligheid. Wij hebben een aantal tips bij het kopen van een skihelm voor je op een rijtje gezet.

Waarom een skihelm?

Hoe gecontroleerd je zelf ook van de piste af gaat en hoeveel ervaring je ook hebt, een skihelm is een must. Er zijn altijd wel een paar waaghalzen, snelheidsduivels en wintersporters met minder, en soms geen enkele controle en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op de piste.

Natuurlijk is de kans op hoofdletsel tijdens de wintersport relatief klein. De kans dat je valt en een been, pols of iets anders breekt of scheurt is aanzienlijk groter maar áls je letsel aan je hoofd oploopt is dat vaak veel ernstiger.

Hoofd- en hersenletsel varieert van een gat in je hoofd of een hersenschudding tot ernstig letsel zoals bij een schedelbasisfractuur. Deze blessures zorgen vaak voor langdurige, nadelige gevolgen. Ook als je je normale leven thuis weer op wilt pakken. Michael Schumacher is hier waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van. Jaarlijks behandelen de ziekenhuizen in de wintersportgebieden erg veel wintersporters met ernstig hoofdletsel. Het is dus belangrijk dat je hoofd goed beschermt is.

Skihelm met de juiste pasvorm

De belangrijkste tip bij het kopen van een skihelm is dat je deze altijd moet passen! Natuurlijk bestellen we tegenwoordig steeds meer online maar voor de aanschaf van een skihelm is dit absoluut af te raden. Je hebt de skihelm de hele dag op je hoofd. Het is dan dus belangrijk dat deze lekker zit, geen drukpunten heeft en dat je er geen hoofdpijn van krijgt.

Het eerste wat je moet doen voor je naar de winkel gaat, is je hoofdomtrek meten. Dat kun je het beste met een lintmeter doen, die je boven de oren en wenkbrauwen houdt. Normaal gezien moet de lengte ergens tussen de 52 en de 65 cm liggen. Daarna kun je naar de winkel om verschillende vormen en maten te passen.

Let vooral niet op design, decoratie en met welke helm je de blits kun maken op de piste, maar kijk naar welke helm echt goed bij jouw hoofd past. Net zoals bij skischoenen geldt: de mooiste, gaafste en blitste helm is niet vanzelfsprekend ook de beste voor jou.

Een skihelm moet perfect passen. Deze mag niet te groot maar ook niet te klein zijn. Een goede test daarvoor is de helm opdoen zonder de kinband vast te maken. Buig voorover en als de helm blijft zitten is ‘ie klein genoeg. Per helm verschilt ook de vorm, probeer daarom verschillende modellen en hou ze allemaal een tijdje op je hoofd. Zo voel je meteen of de helm gaat knellen en dus te strak zit.

Kinband

Iedere skihelm heeft een kinband. Dit bandje voorkomt dat je helm af kan schieten. Eén van de punten om op te letten bij het kopen van een skihelm is dat de kinband aan de harde buitenschaal van de helm vastzit en niet aan de binnen voering. Daarnaast kan een te smalle kinband soms gaan snijden in je hals. Dat kan heel vervelend zijn en op den duur flink zere gaan doen. Kies daarom een helm met een ‘kussentje’ op de kinband of een kinband van minimaal 2 centimeter breed. Bij een helm zonder bescherming voor de oren is het belangrijk dat de banden de oren vrij laten.

Let er ook op dat je de sluiting van de band met handschoenen aan los kunt maken. Als je de helm eenmaal op je hoofd hebt zitten zul je merken dat je deze gedurende de dag ongemerkt toch wel een aantal keer los en vast maakt. Het is dan wel handig dat je de helm met je handschoenen aan vast kan maken en vooral met één hand los kan maken. Je hebt namelijk vaak je stokken in je andere hand en steeds je handschoenen uit moeten doen, is niet alleen lastig maar het kan ook nog eens gevaarlijk zijn.

Omgevingsgeluiden

Net zoals in het dagelijks verkeer is het ook op de piste belangrijk dat je de omgevingsgeluiden hoort. De kans is namelijk groot dat er iemand ‘pas op, kijk uit of aan de kant’ roept. Je helm moet het wel mogelijk maken dat je dit hoort. Kies dan ook een helm waarmee je nog steeds goed kunt horen en die je oren niet dichtdrukt.

Je moet met de skihelm op nog in staat zijn om je omgeving te horen. Er is momenteel een trend gaande naar helmen met walkman/mp 3 mogelijkheden. Super gaaf natuurlijk, maar zeker niet optimaal voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen. Je gebruikt namelijk tijdens het skiën en snowboarden ook je oren; zeker als het zicht niet optimaal is.

Combinatie met een skihelm

Heb je al een skibril dan is het verstandig om deze bij het uitzoeken van een helm mee te nemen naar de winkel. Een skibril moet namelijk aansluiten op je helm. Dan bedoelen we natuurlijk niet alleen qua design maar vooral op het functionele vlak. De band van de skibril moet door de skibril houder van de helm passen. Daarnaast moeten de randen van de skibril goed aansluiten bij de randen van je skihelm. Als er een grote kier tussen de bril en de skihelm zit, dan zit dat niet goed en kan het erg koud worden. Ook als het wel goed lijkt aan te sluiten moet je opletten dat de helm de bril niet naar beneden drukt, waardoor je neus wordt afgeklemd. Dit gaat namelijk gedurende de dag erg veel pijn doen.

Een andere optie is een skihelmen met een ingebouwd vizier. Het voordeel van deze helmen is dat ze je een breed zicht verschaffen en dat ze comfortabel zijn in gebruik. Je schuift het vizier namelijk met één hand omhoog, en je kunt je handschoenen hierbij aanlaten. Voor brildragers is het bijkomende voordeel dat je je gewone bril onder dit vizier kunt dragen wat bij een skibril echt onmogelijk is. Je past de skihelm dus het beste met je skibril op of je kiest voor een helm met vizier.

Ventilatie in de helm

Tijdens de wintersport krijg je te maken met uiteenlopende weersomstandigheden. Dan is het fijn dat je de helm kunt aanpassen aan deze omstandigheden. Waar een helm bij zonneschijn al gauw erg warm wordt op je hoofd en je de ventilatiegaten vol open wilt zetten, wil je deze bij regen of sneeuw graag dichtdoen. Dan is het fijn dat je een helm hebt waarbij je de ventilatie zelf kunt regelen. Daarnaast zijn er mensen die het fijn vinden om de oorkleppen bij zonneschijn van de helm af te halen omdat ze het anders veel te warm krijgen. Ook deze optie is mogelijk bij bepaalde skihelmen. Bedenk dus goed of je het gauw warm of koud hebt en pas je helm daar op aan.

EN1077 normering

Niet alleen skihelmen maar ook snowboardhelmen worden gekeurd en dienen te voldoen aan het CE skihelm keurmerk. Als de skihelm goed door bepaalde tests heen komt, wordt het skihelm keurmerk toegekend. Zo wordt er o.a. getest op het vermogen om klappen op te vangen onder alle weersomstandigheden. Deze normering is speciaal ingevoerd voor ski-en snowboardhelmen. Als je deze normering ziet staan in de helm, dan voldoet deze aan de eisen die aan een skihelm worden gesteld. Het keurmerk kun je herkennen aan een label of sticker op de helm. Voor skihelmen is de veiligheidsnorm EN1077. Let goed op dat je geen EN 1078 te pakken hebt, want deze zijn geschikt als fietshelm en dus zeker niet geschikt om de piste mee op te gaan.

Bekijk hier hoe je een skihelm uit moet zoeken


Top Skihelm aanbiedingen


Gerelateerde pagina's