Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Nieuwe bank aanschaffen? Let hierop

01 Maart 2018

Een nieuwe bank aanschaffen is vaak best een opgave. Er komt nogal wat kijken bij de aanschaf. Jouw ideale bank is afhankelijk van jouw smaak, de inrichting van je woonkamer, de beschikbare afmetingen in je woonkamer en misschien speelt ook de samenstelling van je gezin ook wel een rol. Daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met de kleur, het materiaal en het model van de bank en moet de bank natuurlijk ook nog comfortabel zitten. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten bij de aanschaf van een bank.

Bekijk de kooptips:

Het model van de bank

Allereerst is het handig om bij de aanschaf van een nieuwe bank eens na te gaan wat voor bank je eigenlijk hebben wilt. Er zijn namelijk best wel wat verschillende mogelijkheden.

 

  • Tweezitsbank
  • Driezitsbank
  • Vierzitter
  • Vijfzitter
  • Slaapbank
  • Chaise longue
  • Hoekbank

 

Een twee-, drie-, vier- en vijfzitsbank spreekt voor zich natuurlijk, al moet je hierbij wel opletten of je woonkamer groot genoeg is. Een tweezitter zal niet snel te groot zijn, maar voor een vier- en vijfzitter heb je toch wel een flinke woonkamer nodig. Om te bepalen welke maat voor jouw woning geschikt is, kun je het beste eens met kranten de afmetingen ter grootte van de bank neer leggen of met tape de omvang van de bank eens afplakken.

Heb je een klein huis met een kleine woonkamer en krijg je soms visite die ook meteen blijft slapen dan kan een slaapbank een uitkomst zijn. Op die manier heb je niet alleen een fijne zitplek maar zodra het bedtijd is klap je de bank uit en kan de visite ook lekker slapen.

Een chaise Longue is een sjiek woord voor stoel met voetensteun in één. Dit is dus een variant om heerlijk op te kunnen relaxen met je voetjes omhoog. Ideaal om lekker op te hangen en tv te kijken of een boekje door te bladeren.

Een hoekbank is, zoals de naam al zegt, een bank met een hoek erin. Je kunt de bank met meerdere mensen tegelijk gebruiken. Door de vorm kun je elkaar gemakkelijk aankijken tijdens een gesprek en met het hele gezin lekker op de bank hangen en tv kijken. Een hoekbank is wel een grote bank die flink wat ruimte in beslag neemt. Dit maakt een hoekbank een absolute blikvanger in je interieur. Je kunt kiezen voor een linker of een rechterhoek afhankelijk van waar je de bank gaat plaatsen. Let op! Eenmaal gekozen kan dit niet meer gewijzigd worden.

Kleur van de bank

De kleur van je bank bepaalt voor een groot gedeelte je interieur. Als je een druk ingericht huis hebt kun je beter kiezen voor een effen rustige bank en heb je een rustig ingericht huis dan kun je, als je dat wil, kiezen voor een bank met een wat heftiger design. Vaak gehoorde argumenten zijn dat je op donkere kleuren minder oneffenheden ziet dan op lichte kleuren. Een gemêleerde stof is in dit opzicht nóg beter.

Als je kiest voor een lichte stof, dan is het verstandig om de stof te impregneren. Zo blijft de stof vlekvrij en kun je langer genieten van een mooie lichte bank. Hou er wel rekening mee dat een bank een aankoop voor langere tijd is. Je moet hem over een jaar of vijf nog steeds mooi vinden. Het is dus niet verstandig om nu de trend van het seizoen te kopen en er over drie jaar volledig op uitgekeken te zijn. Daarnaast is het verstandig om eerst eens met een kleurenstaal thuis te kijken wat in je interieur past. Wat bijvoorbeeld in de showroom of op een scherm goed lijkt te passen, kan eenmaal thuis gekomen de plank volledig mis slaan.

Wanneer je een bank kiest in een neutrale kleur zodat deze bij de rest van het interieur past, kun je hem altijd opfleuren met gekleurde kussens en andere accessoires. Zo kun je dan toch nog wat kleur toevoegen aan je zithoek, maar zit je er niet jaren aan vast. Accessoires zijn immers makkelijker te vervangen dan de hele bank.

Materiaal van de bank

Ook de keuze voor materiaal is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren én je gezinssamenstelling. Heb je kleine kinderen, dan is een stoffen bank misschien niet handig in verband met vlekken. Houdt ook rekening met eventuele huisdieren en met de vraag of deze op de bank mogen liggen of niet. Bij veel situaties is een leren bank een verstandige keuze. Deze is namelijk eenvoudiger schoon te maken dan een stoffen bankstel. Daarnaast staat een leren bank ook iets luxer en gaat het vaak langer mee. Ook als je last hebt van allergieën is leer de beste keuze. Een nadeel van een leren bank is dat deze een stuk kouder is om op te zitten. Dit kun je natuurlijk wel weer oplossen met een gezellig en warm plaid!

Top Bank aanbiedingen


Top Hoekbank aanbiedingen


Top 2-zits bank aanbiedingen


Top 3-zits bank aanbiedingen


Gerelateerde pagina's