Geüpdatet: 22 September 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe leer je rolschaatsen?

12 Juli 2018

Rolschaatsen is een heerlijke vrijetijdsbesteding. Je bent op een heerlijk ontspannen manier lekker bezig in de buitenlucht. Zeker als je het een beetje onder de knie hebt, zul je heerlijk kunnen genieten van de omgeving om je heen. De vraag is echter wat de beste manier is om rolschaatsen te leren. In dit artikel geven we antwoord op die vraag.

Alles moet je leren. Ooit heb je leren praten, schrijven, lopen, fietsen en wellicht ook wel autorijden. Dit ging natuurlijk niet zonder letterlijk vallen en opstaan (vooral dat lopen en fietsen dan). Dat geeft ook niet, het vallen en opstaan hoort bij het leerproces. Op een gegeven moment heb je het onder de knie en kun je het steeds beter. Als doende leert men.

Hoe je het beste rolschaatsen kunt leren

Hieronder zullen we beschrijven hoe je het beste rolschaatsen kunt leren, maar eigenlijk komt het op één belangrijk aspect neer. Je leert het door te doen en door te zetten als het nog niet in één keer lukt. Oefening baart kunst. Wat wel even belangrijk is, is om goede bescherming te dragen. Denk hierbij aan een helm, elleboog- en knie beschermers. Het risico om te vallen is in begin natuurlijk een stuk groter en het zou vervelend zijn als je je hierbij zou bezeren.

Daarnaast is het verstandig om een rustige plek te zoeken als je gaat leren rolschaatsen. Deze plek moet rustig zijn, een redelijke oppervlakte hebben en voorzien zijn van mooi glad asfalt. Op deze manier heb je alle ruimte, heb je van niemand last en kun je rustig oefenen. Dit is zeker handig voor beginners die niet zitten te wachten op plotselinge uitwijk manoeuvres die je moet maken om andere mensen niet te raken of te moeten uitwijken voor losse stoeptegels. Je kunt vanzelfsprekend ook naar een skatebaan gaan.

Leren rolschaatsen voor beginners

Er zijn diverse cursussen voor zowel beginners als gevorderden op internet te vinden. Daarnaast kun je ook een cursus “op de weg” aanschaffen, waarbij je een persoonlijke begeleiding krijgt en de basistechnieken van het rolschaatsen leert.

Het leren rolschaatsen is altijd even lastig in het begin. Doordat je op je voeten staat, mis je de stabiliteit die je wel gewend bent. Het bewaren van evenwicht is van groot belang om te voorkomen dat je valt. Dit doe je door de volgende houding aan te nemen:

 • Zet je voeten parallel aan je schouders;
 • Ga licht door je knieën;
 • Ga een beetje door je hurken;
 • Laat je achterste iets naar de grond zakken;
 • Leun wat naar voren.
 • Op deze manier neem je een ideale hurkhouding aan waarmee je je evenwicht goed kunt bewaren. Dit is de basishouding voor het rolschaatsen.

  De rolschaats beweging leren

  Om de rolschaats beweging te leren is het verstandig om eerst even “te lopen” op de rolschaatsen. Dit doe je door je hielen iets bij elkaar te zetten en de achterste wieltjes van elkaar af te laten wijzen. Nu kun je langzaam iets naar voren lopen. Als je blijft hurken hou je je evenwicht vast. Als je nu langzamerhand je slag groter maakt, zul je ervaren dat je begint te rollen met je schaatsen. Het echt beoefenen van rolschaatsen is begonnen. Nu kun je je afzetten met een voet en rol je door tot je bijna stilstaat. Als dit het geval is maak je dezelfde beweging met je andere voet en zul je een bepaald ritme kunnen aannemen.

  Ook het remmen is natuurlijk belangrijk, zeker als je meer snelheid weet te ontwikkelen. Op de punt van je rolschaats zit een dop. Deze gebruik je om te remmen. Zet hiervoor je rolschaatsen parallel aan elkaar. Blijf gehurkt om je stabiele houding vast te houden. Zet één rolschaats voor de andere en duw hard met je tenen op de dop. Je zult merken dat hoe harder je duwt, hoe sneller je stil zult staan.

  Ook hierbij is het verstandig om eerst even op een rustig tempo te oefenen. Als je alle basisbewegingen goed onder de knie hebt, kun je je richten op het maken van figuren en dergelijke. Denk aan achteruit rolschaatsen, overstappen in de bocht en eventueel springen. Ook als je deze kapriolen gaat oefenen is het verstandig om zeker je lichaamsbescherming te dragen. Op deze manier zul je je minder snel lelijk pijn doen en zul je veel plezier hebben dat je het rolschaatsen ooit geleerd hebt.

  Hoe leer je rolschaatsen? Zie het hier:


  Top Rolschaats aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's