Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke vijverpomp heb ik nodig?

18 Januari 2019

Heb je een prachtige vijver in je tuin aangelegd? Dan wil je natuurlijk dat het vijverwater van uitstekende kwaliteit blijft. Dit doe je door middel van een vijverpomp. Deze filtert het water en zorgt voor een goede leefomgeving voor de planten en de vissen. Veel mensen vragen zich echter af welke vijverpomp ze nodig hebben voor de vijver. Er zit namelijk nogal wat verschil in de vijverpompen. Daarnaast moet je er rekening mee houden waar je de pomp voor wilt gebruiken. Wij gaan je in deze blog proberen wegwijs te maken in de wereld van de vijverpompen. Het leven in je vijver zal dankbaar zijn als je deze blog helemaal doorneemt en de adviezen die hierin gegeven worden kunt opvolgen.

Wat doet een vijverpomp?

Een vijverpomp zorgt voor de circulatie van het water in de vijver. In de vijver vinden namelijk allerlei biologische processen plaats. Hierbij ontstaan kleine hoeveelheden afvalproducten zoals ammoniak, nitraat, methaan en zwavelverbindingen. Een vijverpomp zorgt ervoor dat dit afgegeven kan worden aan de atmosfeer. Daarnaast neemt de vijverpomp ook stoffen uit de atmosfeer op zoals zuurstof en kooldioxide. Deze gassen zijn noodzakelijk voor een goede plantengroei en een gezond bacterieleven in de vijver, wat ook weer bevorderlijk is voor de eventuele vissen die in je vijver hebt rond zwemmen. Kort samengevat kun je zeggen dat een vijverpomp de vijver laat ademen. Hiermee zorg je voor een goede gezondheid van het vijverwater en dat is weer essentieel voor het leven in de vijver. Je zorgt dus voor een gezond ecologisch systeem.

Daarnaast is er nog een ander soort vijverpomp die je in je vijver kunt plaatsen. Dat is een pomp die zorgt voor de aandrijving van het water door een waterval, beekloop of fontein. Hoe sterk deze pomp moet zijn, is voornamelijk afhankelijk van de breedte van de waterval of beekloop. Het is namelijk niet mooi om een hoge of brede waterval aan te leggen als er maar een kleine hoeveelheid water vanaf komt door een te kleine vijverpomp.

Droge of natte opstelling van de vijverpomp

Voordat je een vijverpomp gaat aanschaffen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen moet je een keuze maken of je een natte of een droge opstelling van je pomp wilt hebben.

Een droge opstelling betekent dat de pomp buiten de vijver staat. Hierdoor is de pomp gemakkelijk te bereiken voor onderhoud. Het vijverwater wordt met slang A aangezogen en loopt via slang B weer terug de vijver in. De slangen zijn bij deze opstelling dus duidelijk zichtbaar.

Bij een natte opstelling staat de pomp in de vijver. Deze ligt op de bodem of staat op een kleine verhoging onder water. Het voordeel hiervan is dat je minder slangen de vijver in en uit ziet lopen. Dit is eigenlijk de meest gekozen optie voor een vijverpomp.

Capaciteit van de vijverpomp

Het volgende punt om op te letten is de capaciteit van de pomp. Je hebt er natuurlijk niets aan als je een pomp met te weinig capaciteit aanschaft. Troebel en vies water is dan het gevolg omdat er te weinig water door de filters stroomt. Ook een waterval of beekloop kan een miezerig stroompje worden door te weinig pompcapaciteit. Omgekeerd is ook niet al te best namelijk als je een vijverpomp aanschaft die een capaciteit heeft van 5.000 liter per uur terwijl je vijver maar een inhoud van 2.500 liter (2,5 m3) heeft. Dit kost alleen maar onnodig stroom en geld. Zorg er dus voor dat je voordat je een vijverpomp gaat aanschaffen weet uit hoe veel liter water je vijver bestaat en wat je precies met de pomp wil gaan doen.

Welke vijverpomp heb ik nodig?

Vijverpompen zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken. Niet alleen voor het schoon houden van je vijver maar ook voor de aandrijving van een fontein of een waterval. Wanneer de vijverpomp in combinatie met een waterval gebruikt wordt, dan is het tevens van belang dat deze over een maximale opvoerhoogte beschikt die overeenkomt met de hoogte van de waterval. Dit betekent namelijk dat het vijverwater ver genoeg omhoog gepompt kan worden om via de waterval naar beneden te stromen. Hieronder twee vuistregels:

 • Voor een standaard vijver dient de gehele inhoud van de vijver gemiddeld 1 x keer in 3 of 4 uur naar de filter te zijn getransporteerd.
 • Bij een koivijver of vijver met veel vijverplanten is het advies om een vijverpomp te gebruiken die de gehele inhoud 1x per 2 uur naar de vijverfilter heeft getransporteerd.
 • Voor een vijver met een fontein, waterval of beekloop is het advies dat je per 1 centimeter breedte een behoefte hebt van een verpomping van 65 (zacht stromend) tot 100 liter per uur (sterk stromend).
 • Hou hier dus rekening mee als je je keuze gaat maken, beter een klein beetje overcapaciteit te weinig capaciteit!

  Bekijk hier hoe je een vijverpomp kunt installeren


  Top Vijverpomp aanbiedingen


  Top Tuinpomp aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's