Geüpdatet: 23 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Strijkijzer kopen? Hier moet je op letten

10 Januari 2018

Wie er netjes uit wil zien in kreukvrije kleding, kan niet zonder een strijkijzer. Hoewel de nieuwere wasmachines de kleding wat netter tevoorschijn laat komen, is het strijken vaak nog steeds onlosmakelijk de laatste stap, na het wassen en drogen, voordat het opgeborgen of gedragen kan worden. Met een goed strijkijzer kun je messcherpe vouwen in je kleding maken, zodat je er weer strak uitziet.

kooptips strijkijzer

Strijken op stoom

Het strijken gaat het beste op stoom. De stoom zorgt er immers voor een glad strijkresultaat. Hiervoor is een stoomstrijkijzer uitstekend geschikt. Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer waarbij tijdens het strijken stoom vrijkomt. Met een stoomstoot kun je het strijkijzer extra stoom laten afgeven om hardnekkige kreukels weg te werken. Hoe krachtiger deze stoot, hoe makkelijker het gewenste resultaat bereikt wordt. Bij veel strijkijzers kun je de benodigde hoeveelheid stoom instellen. De stoomhoeveelheid wordt weergegeven in grammen per minuut. Een gemiddeld stoomstrijkijzer heeft 32 g/min. Naast de regelbare stoomstootfunctie hebben de uitgebreidere stoomstrijkijzers ook een sproeifunctie voor die hardnekkige kreukel en zijn veel apparaten geschikt om verticaal te stomen. Dit is prettig bij hangende kleding of gordijnen.

De echte klassieke strijkijzer

Een stoomstrijkijzer wordt nu als een “klassiek strijkijzer” aangeduid. Dit is omdat er naast deze veelgebruikte stoomstrijkijzers inmiddels ook hele stoomgeneratoren, stoomkasten, handstomers en uitgebreidere strijksystemen op de markt zijn. Het echte klassieke strijkijzer is echter het droogstrijkijzer. Bij dit wat ouderwetse en eenvoudige strijkijzer moet je zelf je wasgoed wat vochtig maken, iets wat je overigens uitstekend kunt doen met een plantenspuit. Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat er ook handige reisstrijkijzers zijn voor onderweg.

Waar je op moet letten bij de aankoop van een strijkijzer

Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een strijkijzer. Dit begint natuurlijk bij het vermogen, wat bepalend is hoe snel een strijkijzer warm wordt. Het vermogen wordt aangegeven in watt. Het gemiddelde strijkijzer heeft een vermogen van 2000 watt.

Daarnaast is de strijkzool belangrijk. Dit is, is zoals de naam al aangeeft, de onderkant van het strijkijzer. Een prettige strijkzool is vrij breed en heeft aan de voorkant een spitse, platte punt. Hiermee kun je in één beweging veel stof bereiken. Met de punt kun je de “kleinere ruimtes” zoals tussen de knoopjes en hoekjes goed bereiken. Met een afgeronde achterkant van de zool, kun je twee kanten op strijken. Voor de strijkzool worden verschillende materialen gebruikt, eventueel met een coating. Een keramische zool heeft als voordeel dat het niet plakt, soepel glijdt en krasbestendig is. Roestvrijstalen zolen zijn erg duurzaam maar wel weer minder krasbestendig.

Het watergebruik van de strijkijzer

De inhoud van het waterreservoir is direct verbonden aan de stoomopbrengst. Hoe meer stoomvermogen een strijkijzer heeft, hoe meer water er wordt verbruikt. De inhoud van het reservoir is bepalend hoeveel er in één keer gestreken kan worden. Een gemiddeld strijkijzer heeft een waterreservoir onder het handvat van zo’n 0,3 liter en kan eenvoudig bijgevuld worden onder de kraan. Voor het gebruiksgemak is een transparant waterreservoir prettig, om te zien hoeveel water je nog tot je beschikking hebt.

Als je werkt met water in een apparaat is het goed rekening te houden met de kalkaanslag om langer van het strijkijzer gebruik te kunnen maken. Er zijn strijkijzers die voorzien zijn van een zelfreinigend systeem. Een antikalk knop schut de kalk uit de gaatjes. Een antikalkstaafje trekt het kalk uit het water, antikalkpatronen of cassettes voorkomen kalkwerking door een chemische reactie en een thermische schok verwijderd kalk met behulp van koud water.

Veiligheid van het stoomstrijkijzer

Het is altijd goed om de veiligheid van het gebruik van een stoomstrijkijzer in de gaten te houden. Je werkt immers met een heet apparaat. De meeste stoomstrijkijzers hebben een tuimelsnoer dat voldoende lang is en niet in de weg ligt als je aan het strijken bent, het snoer wordt handig voor je omhoog gehouden. Daarnaast zijn er strijkijzers die zichzelf uitschakelen als deze een bepaalde periode niet wordt gebruikt. Dit gebeurt als het strijkijzer lang op de achterkant staat maar ook (en zelfs sneller) als de zool naar beneden gericht is en er geen bewegingen zijn.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er best veel opties waaruit je kunt kiezen bij de aankoop van een strijkijzer. je kunt deze opties volledig afstemmen bij jouw gebruiksbehoefte zodat je er altijd keurig bijloopt.

Top Strijkijzer aanbiedingen


Top Stoomstrijkijzer aanbiedingen


Top Strijkplank aanbiedingen


Gerelateerde pagina's