Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe wordt vieux gemaakt?

18 Januari 2019

Hoewel de naam niet zo klinkt is vieux is een typisch Hollandse alcoholische drank. Deze drank is een afgeleide van de Franse cognac en lijkt veel op de jeneversoorten die we kennen. In dit artikel lees je meer over deze drank en geven we je inzicht hoe vieux wordt gemaakt.

Dat vieux een Franse naam heeft, is makkelijk te verklaren. Deze drank is immers ontstaan als alternatief voor de dure Franse cognac. In het verleden werd deze Hollandse drank ook wel Hollandse cognac of Koetsiers Cognac genoemd, maar dit moest veranderen toen de authentieke (Franse) cognac een beschermde herkomstbenaming werd. De naam vieux werd aan de Hollandse cognac gegeven. Het Franse woord “vieux” kan vertaald worden als “oud”. De naam verwijst naar de oorspronkelijke herkomst van de drank en de lange tijd dat het rijpingsproces van een goede cognac heeft.

De bereiding van vieux

Hoewel vieux een historische relatie met cognac heeft, zit er groot verschil in de bereiding van vieux. Cognac wordt immers gemaakt uit gedistilleerde wijn maar dat is bij vieux zeker niet het geval. Vieux wordt gemaakt van een neutrale graan- of melisse alcohol. Hieraan worden diverse kruidenextracten en andere ingrediënten aan toegevoegd. Tot slot wordt er een beetje authentieke cognac of een ander wijndistillaat aan toegevoegd om de drank op smaak te brengen. De bruine kleur van vieux ontstaat door de toevoeging van karamel.

Vieux heeft een alcoholpercentage van minstens 35% en bevat niet meer dan 20 gram suiker per liter. De drank kan in een pure vorm worden gedronken maar wordt ook veel gebruikt bij de bereiding van mixdrankjes.

Bekijk hier een aantal weetjes over vieux


Top Vieux aanbiedingen


Gerelateerde pagina's