Geüpdatet: 3 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een percolator?

03 Januari 2020

Hoe gebruik je een percolator?

Een percolator is een klassiek apparaat waarmee je makkelijk zelf koffie kunt zetten. In plaats van dit proces over te laten aan een machine, krijg je hierbij echt het idee dat je zelf je favoriete verkwikkende drankje aan het brouwen bent. Het leuke van een percolator is dat je hem overal kunt gebruiken waar je een vuurtje of een andere hittebron hebt. Op je eigen gasfornuis, maar ook op een gasbrandertje of zelfs op gloeiende kolen, als je gaat kamperen. Percolators zijn lekker nostalgisch, makkelijk te gebruiken en goedkoop. Maar hoe je ze precies gebruikt? Dat is voor veel mensen een raadsel. Lees hier hoe een percolator werkt en hoe je er de allerlekkerste koffie zelf mee zet.

Wat is een percolator precies

Een percolator is een soort kannetje dat uit meerdere onderdelen bestaat, en complexer is dan het er op het eerste gezicht uitziet. De traditionele vorm van een percolator is een metalen koffiekan met acht hoeken, bestaande uit een kannetje bovenop een waterreservoir. In de jaren vijftig was dit koffiezetapparaatje, dat uit Italië (waar anders!) afkomstig is, erg populair. In de 21e eeuw worden percolators steeds vaker gebruikt voor foodies en mensen die van slow cooking houden. Er zijn varianten van verschillende groottes en verschillende materialen in de handel.

Hoe zet je koffie met een percolator

Voor lekkere koffie die je zelf gebrouwen hebt met een percolator doorloop je de volgende stappen.

  1. Om te beginnen vul je het filter met koffie. Je kunt, omdat je geen filters of cups nodig hebt, elke soort koffie uit een zakje gebruiken, mits die de juiste maling heeft. Daardoor geeft een perculator je de mogelijkheid om heel veel nieuwe heerlijke smaken uit te proberen.
  2. Doe voldoende koffie in het filter van de percolator om het gewenste aantal kopjes koffie te krijgen - in de handleiding staat hoeveel koffie dat is. Vul vervolgens het waterreservoir met (alweer) de juiste hoeveelheid water. Het filter gaat in het waterreservoir, en het onderste deel schroefje stevig vast op het bovenste deel.
  3. Je kunt nu de percolator op het vuur of op een andere warmtebron plaatsen. Zet het vuur op matige hoogte. De eerste keer dat je dit doet kan je het deksel van het bovenste deel openlaten. Zo zie je wat er gebeurt, en krijg je een idee van hoe lang het duurt om een lekkere hoeveelheid koffie krijgen.
  4. Het water in het onderste deel van de perculator raakt nu langzaam aan te kook en wordt dan dwars door het filter met gemalen koffie heen opgestuwd naar boven. De koffie komt tevoorschijn uit het buisje in het bovenste gedeelte, en stroomt daar in het kannetje.
  5. Zo laat je de koffie doorpruttelen totdat er geen koffie meer uit het buisje komt. Je kunt nu de hele percolator gebruiken als uitschenkkan. Let er wel op dat metalen buitenkant behoorlijk heet is geworden door het koopproces. Je kunt nu de koffie uitschenken en genieten van de heerlijke geuren en smaken van vers gebrouwen koffie!
  6. De percolator kan je later schoonmaken door de onderdelen los te schroeven, de uitgewerkte koffie in het filter weg te gooien, en het geheel om te spoelen. Erg makkelijk, maar let er op dat percolators over het algemeen niet in de vaatwasmachine kunnen.

Wat voor koffie gebruik je bij een percolator

Het leukste aan deze ambachtelijke manier van koffiezetten is dat je elke soort gemalen koffie kunt gebruiken die je wilt proeven. Koffiewinkels in jouw stad staan vol met zakken van de meest heerlijke en uiteenlopende soorten verse koffie. Er is voorgemalen koffie beschikbaar,  maar de echte enthousiastelingen gaan aan de slag met een koffiemolen en maken hun eigen maling van vers gebrande koffiebonen. Je hebt koffie nodig die gebrand is voor gebruik in een filter. Gebruik verder koffie met een middel grove maling. Als je fijnere koffie gebruikt, dan kan dat er voor zorgen dat er veel drap in je koffie terecht komt. En als je te grove malingen gebruikt, kan dat leiden tot een zure koffie met een slappe smaak.

Hoe gebruik je een percolator, bekijk het hier:

Percolator aanbiedingen


Gerelateerde pagina's