Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips voor het kopen van de juiste magnetron

11 December 2017

Geen moderne keuken kan meer zonder een handige magnetron om eten of drinken te ontdooien of snel op te warmen. Wij geven je hieronder tips voor het kopen van de juiste magnetron want er is veel keuze in deze branche. Wat de beste magnetron voor jou is hangt af van waarvoor je de magnetron gaat gebruiken. Als je het keukenapparaat gebruikt voor het bereiden van volledige maaltijden heb je een andere magnetron nodig dan dat je de magnetron alleen gebruikt voor het snelle verwarmen en ontdooien.

Een magnetron is een handig keukenapparaat om eten mee te ontdooien of kleine maaltijden mee te bereiden. Er zijn zelfs kant-en-klaarmaaltijden die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron. De bekende “magnetron-ping” als teken dat het apparaat klaar is met de opdracht klinkt voor velen als muziek in de oren. Binnen een korte tijd staat de maaltijd op tafel of kun je verder met het bereiden van je maaltijd.

Hoe werkt een magnetron?

Het principe van de magnetron is dat dit apparaat, door middel van microgolven (elektromagnetische straling), de moleculen in het voedsel sneller laat bewegen. Door deze bewegingen ontstaat er wrijvingswarmte, waardoor het eten of drinken wordt ontdooid of opgewarmd. Het draaiplateau in de magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Er zijn magnetron modellen zonder draaiplateau waarbij het apparaat zelf zorgt voor de warmteverdeling.

Hoe een magnetron plaatsen

Er zijn twee manieren hoe een magnetron in de keuken geplaatst kan worden:

De solomagnetron heeft alleen magnetronfuncties en geen aanvullende oven- en/of grillfuncties. Een solomagnetron verspreidt de warmte gelijkmatig door middel van microgolven. Je kunt deze magnetron gebruiken voor verwarming en ontdooiing van eten en drinken. Het is een vrijstaand apparaat die je op iedere gewenste plaats kan neerzetten, mits de warme lucht wel weg kan.

Je kunt ook een magnetron inbouwen in je keuken interieur. Hiervoor zijn inbouwmagnetrons beschikbaar. Deze zijn speciaal voor dit doel ontworpen en zijn zodanig gemaakt dat er genoeg ruimte voor ventilatie is. Deze magnetrons zijn echter wel duurder in aanschaf. De inbouwmagnetrons zijn in veel gevallen moderne combimagnetrons (zoals hieronder beschreven), met veel mogelijkheden.

De veelzijdige mogelijkheden van een combimagnetron

Een combimagnetron is, zoals de naam al aangeeft, een combinatie van een magnetron en een oven. Met een combimagnetron heb je veel meer mogelijkheden dan een solomagnetron. Je kunt er zelfs volledige maaltijden in bereiden!

Er zijn veel functies die een combimagnetron kan hebben. Met een hetelucht functie wordt de boven- en onderwarmte gelijkmatig verdeeld door een ventilator. Je kunt hiermee bakken terwijl het eten met de magnetronstand sneller klaar is. Een conventioneel verwarmingselement zorgt voor een meer geleidelijkere warmteverdeling zodat je kunt bakken én braden.

Je kunt ook kiezen voor een stoomfunctie. Hierbij wordt het vocht aan de kook gebracht en op stoomtemperatuur gehouden. Zo kunnen de etenswaren gestoomd worden. De crisp functie is een combinatiefunctie van de magnetron en de grill. De grill zorgt voor de knapperige bovenlaag van het gerecht, de microgolven zorgen dat het gerecht gaar wordt.

Een magnetron met grill is ook een combimagnetron maar hierbij worden de magnetron eigenschappen verrijkt met een grillfunctie, die bruikbaar is met een heteluchtfunctie. Het vlees wordt verhit en tegelijkertijd geroosterd. Een combimagnetron kan prima als vervanger voor de oven dienen, al is de afmeting vaak kleiner dan een oven.

Welke magnetron is het meest geschikt?

De keuze van de juiste magnetron hangt af van veel factoren, maar vooral het gebruik en de beschikbare ruimte zijn van groot belang. Als je niet veel ruimte tot je beschikking hebt, let dan vooral op de afmetingen van de magnetron. Zoals aangegeven heeft een magnetron immers wat ruimte nodig om de warmte goed te kunnen afvoeren. Een kleine magnetron heeft een inhoud van maximaal 25 liter. Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen is een magnetron tot 35 liter een prima keuze.

Het vermogen is ook van groot belang voor je keuze. Hoe meer vermogen een magnetron tot zijn beschikking heeft, hoe sneller een maaltijd warm of ontdooid is. Hoe hoger de wattage, hoe sneller het resultaat, maar als je voedsel geleidelijk wil ontdooien is een magnetron met een lager wattage ook een prima keuze. De meeste magnetrons hebben een vermogen tussen de 700 en 900 watt wat ruim voldoende is voor het opwarmen van producten.

Functie en bediening van een magnetron

Voor ieder budget is er zeer veel keuze in magnetrons. Er zijn simpele modellen tot zeer uitgebreide varianten met veelzijdige instelmogelijkheden. Denk hierbij aan uitgestelde startmogelijkheden, speciale knoppen per voedselsoort en een gewichtsautomaat voor de ontdooifunctie. De bediening kan op diverse manieren ontworpen zijn. Je kunt kiezen uit draaiknoppen, druktoetsen of touch-control. Hoe hoger de aanschafprijs van de magnetron is, hoe meer mogelijkheden het apparaat biedt.

Wat daarnaast nog handig is om te checken, is of je het draaiplateau ook kunt uitschakelen zodat je voedsel ook stilstaand kunt bereiden. Daarnaast is het zeker niet onbelangrijk om even na te gaan op welke manier de deur opengaat. Dit kan naar links, naar rechts of naar onder. Het moet natuurlijk wel in jouw keuken design passen.

Top Magnetron aanbiedingen


Gerelateerde pagina's