Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt een handgrasmaaier?

22 Februari 2019

Als je een nieuwe grasmaaier aan gaat schaffen, kom je al gauw tot de ontdekking dat er verschillende keuzes zijn op dit gebied. Een handgrasmaaier is één van die keuzes. Wij gaan je in deze blog vertellen hoe een handgrasmaaier werkt, aangezien niet iedereen daar van op de hoogte is. Veel mensen maaien hun gazon namelijk met een elektrische grasmaaier met een opvangbak. Dit hoeft echter lang niet altijd de juiste optie voor je gazon te zijn. Lees dus gauw verder zodat ook jij kan ontdekken hoe een handgrasmaaier werkt.

Een handgrasmaaier

Veel mensen denken dat een handgrasmaaier waanzinnig ouderwets is, maar niets is minder waar. Zeker als je een relatief kleine tuin hebt, kan een handgrasmaaier de beste optie zijn. Vooral omdat je met een handmaaier in een kleine tuin vaak sneller klaar bent dan met een elektrische- of benzine maaier. Daarnaast heb je met een handmaaier geen last van kabels tijdens het maaien en hoef je je weinig tot geen zorgen te maken om het onderhoud.

Waar je bij een benzine maaier moet zorgen voor motoronderhoud, of er wel genoeg brandstof in zit en in de gaten moet houden of je de olie moet verversen, is daar bij een handmaaier absoluut geen sprake van. Bij deze kun je volstaan met er af en toe eens een veger er over heen te halen om de laatste restjes gras en vuil te verwijderen, soms de messen eens te (laten) slijpen en één keer per jaar eens een smeerbeurt maar dan heb je het wel gehad.

Mulchen met handgrasmaaiers

handgrasmaaiers zijn ideaal om je gazon te mulchen zoals dat heet. Dit is een natuurlijke bemesting in de vorm van fijn gesnipperd gras. De messen van de handgrasmaaier snijden het gras heel erg fijn. Doordat er geen opvangbak aan je handgrasmaaier hangt, worden de afgesneden fijne sprietjes over je gazon uitgestrooid. Deze zakken tussen de grassprieten in de bodem en zorgen voor een natuurlijke bemesting, wat weer belangrijk is voor je grasmat.

Let op….. strooi geen gras uit je opvangbak over je gazon. Deze sprieten zijn namelijk te groot en te grof waardoor ze niet tussen de grassprieten zakken maar er bovenop blijven liggen. Dit kan zorgen voor verstikking en vervilting van je grasmat. Dit moet je juist zien te voorkomen.

Hoe werkt een handgrasmaaier

Een handgrasmaaier is eigenlijk alleen geschikt voor kleinere gazons. Denk daarbij aan gazons tot zo’n 50 vierkante meter. Deze machine doet zijn werk door het apparaat voor je uit te duwen. Mocht je met één keer duwen niet het gewenste resultaat behalen, kun je de handgrasmaaier weer naar je toe trekken om nogmaals over hetzelfde stukje heen te maaien.

Door het heen en weer bewegen van de grasmaaier worden er messen aangedreven die het gras maaien. In tegenstelling tot andere grasmaaiers worden bij een handgrasmaaier de grassprieten afgesneden en niet afgeslagen. Dit zorgt voor een mooier resultaat. Het gras wordt gesneden doordat dit tussen een rollend kooimes en een vast mes door wordt geduwd. Achter een kooi grasmaaier, zoals een handgrasmaaier ook wel wordt genoemd, zit vaak een achterroller. Deze laat het effect van banen zien zoals op een voetbalveld. De maaitechniek van een handgrasmaaier zorgt voor een nette snede en een net afgewerkt gazon. Je gazon krijgt dus een mooie strakke uitstraling.

Omdat een handgrasmaaier erg licht is, kan deze ook makkelijk over een bochtig gazon worden gestuurd. Daarnaast is de handmaaier relatief goedkoop in vergelijking met de elektrische of benzine grasmaaiers, zowel in aanschaf als in het gebruik. Omdat er verder geen uitstoot van uitlaatgassen is, is het ook een milieuvriendelijke keuze. Daarnaast zijn handgrasmaaiers erg stil in gebruik, waar de buren je waarschijnlijk erg dankbaar voor zullen zijn.

Bekijk hier een review van een handgrasmaaier


Top Handgrasmaaier aanbiedingen


Top Grasmaaier aanbiedingen


Gerelateerde pagina's