Geüpdatet: 2 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Afzuigkap schoonmaken? Met deze drie stappen ben je zo klaar!

31 Oktober 2018

Er zijn van die huishoudelijke klusjes waar werkelijk niemand zich op zit te wachten. Het schoonmaken van een vettige en stof happende afzuigkap is er zo eentje. We stellen dit het liefste allemaal zo lang mogelijk uit en er zijn zelfs mensen die zich afvragen hoe je een afzuigkap überhaupt moet schoonmaken. Daarnaast zijn er natuurlijk wel duizend leukere manieren te bedenken om je tijd door te brengen. Toch is het wél verstandig om dit zo nu en dan eens even beet te pakken. Denk alleen al aan die flinke vetlaag die zich aan de buitenkant van de afzuigkap afzet en bij het minste of geringste vlam kan vatten. Aan de slag dus! Wij vertellen je hoe.

Waarom je afzuigkap schoonmaken?

Hoe vervelend het ook is, iedere afzuigkap moet worden schoongemaakt. Alleen al om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Een afzuigkap zuigt immers niet alleen allerlei walmen en andere deeltjes aan waardoor er een vieze vette laag over het filter komt, maar ook stof. Maak je je afzuigkap dus niet goed schoon, dan heb je binnen de kortste keren een vieze vetlaag met aangekoekt stof. Hoe smerig is het om je eten onder te koken?

Zo’n vette laag blokkeert op termijn niet alleen je afzuigkap, maar levert ook nog eens een flink brandgevaar op. Stof heeft namelijk de nare eigenschap dat het zomaar in de brand kan vliegen bij de juiste temperatuur en dan is de ellende niet te overzien.

De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

Om te beginnen ga je de buitenkant van de afzuigkap schoonmaken. Dit is de plaats waar het meeste vet zich afzet. Je kunt dit het beste doen met wat warm water en ontvetter. Natuurlijk kun je een fles kant en klare ontvetter in de winkel kopen maar groene zeep of baking soda is ook een prima optie. Deze middelen zijn minder schadelijk voor jezelf en het milieu. Maak een goed heet sop en neem de hele afzuigkap hiermee af. Daarna kun je het met schoon water afnemen en de buitenkant is als nieuw.

De roosters van de afzuigkap schoonmaken

Elke afzuigkap heeft een aantal roosters. Het is verstandig om deze een aantal keer per jaar te reinigen. De meeste van deze filters kunnen gemakkelijk in de vaatwasser waardoor je er weinig werk aan hebt. Als je afzuigkap echter roosters heeft die niet in de vaatwasser mogen, zul je deze handmatig moeten reinigen. Aluminium roosters mogen overigens ook niet in de vaatwasser. Je kunt dan het beste een heet sopje van wat afwasmiddel en soda maken en de roosters hier flink in laten weken. Daarna kun je ze met een afwaskwast afschrobben en de roosters zijn weer als nieuw.

De filters van de afzuigkap schoonmaken

Als laatste zijn er nog de filters om te reinigen. Er zijn twee mogelijkheden, een metalen vetfilter of een vervangbare koolstoffilter. Deze laatste is niet schoon te maken en moet één keer in de twee á drie maanden gewoon vervangen worden. De meeste koolstoffilters zijn universeel en deze kun je dus op maat knippen. Oude eruit, nieuwe erin en klaar. Om te testen of je filter aan vervanging toe is, kun je het beste de afzuigkap aanzetten en een stukje keukenrol tegen de filter aanhouden. Wordt dit goed tegen de afzuigkap aangezogen dan hoef je het filter niet te vervangen. Als dit niet het geval is, zul je deze klus echt moeten uitvoeren.

De metalen vetfilters kun je het beste in de gootsteen in een sopje laten weken. Voeg een paar eetlepels soda toe en na een kwartiertje weken kun je deze afspoelen, afdrogen en terug in de kap plaatsen.

Om te voorkomen dat je uren bezig bent met je afzuigkap schoonmaken, kun je het beste na het koken je afzuigkap even afnemen met een doekje en een sopje. Vijf minuten werk maar scheelt uiteindelijk heel veel schrobben en poetsen op een vette afzuigkap.

Tips om je afzuigkap schoon te houden

Als laatste hebben we nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je afzuigkap mooi schoon te houden.

  • Spuit het rooster in met silliconenspray om ervoor te zorgen dat vet minder makkelijk aan het rooster hecht.
  • Neem de afzuigkap na het koken altijd even af met een doekje, dit scheelt een hoop schoonmaakwerk.
  • Het kan helpen om je afzuigkap in te smeren met slaolie. Vet hecht hierdoor minder goed en je afzuigkap gaat er mooi van glanzen.
  • Heb je een roestvrijstalen afzuigkap? Wrijf deze dan na het schoonmaken in met glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Daar gaat je afzuigkap namelijk ontzettend mooi van glimmen!

  • Top Afzuigkap aanbiedingen


    Gerelateerde pagina's