Geüpdatet: 15 Juni 2021

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een harde schijf aansluiten?

01 November 2018

De opslagcapaciteit van je ingebouwde harde schijf is bijna vol, dus heb je besloten om een extra (externe) harde schijf aan te schaffen. Zo heb je je bestanden niet alleen veilig staan, je kunt ze ook gelijk overal mee naartoe nemen. Je hebt inmiddels een keuze gemaakt welke schijf het moet gaan worden en zodra deze binnen is wil je natuurlijk aan de slag. Maar hoe moet je een harde schijf aansluiten? Is dat appeltje eitje of hogere wiskunde? Met behulp van deze blog gaat het zeker lukken!

Om te beginnen

Wees gerust, een externe harde schijf aansluiten is relatief eenvoudig, mits je wel even weet wat je aan het doen bent. Bij negen van de tien externe harde schijven wordt een handleiding mee geleverd waarin precies stap voor stap vermeld staat wat er moet gebeuren om je harde schijf aan te sluiten. Mocht er nou geen handleiding meegeleverd zijn of is deze zoek geraakt, dan kun je allereerst op internet kijken of je daar iets kunt vinden. Je kunt het jezelf ook veel makkelijker maken en de onderstaande stappen volgen.

Stap 1

Stap 1 is het aanzetten van je computer of laptop. Geef je wachtwoord in en wacht daarna tot alles volledig is opgestart. Als het goed is en Windows is opgestart zal je op je bureaublad terecht komen. Vaak zie je nog een blauw cirkeltje ronddraaien, wat betekent dat de pc of laptop nog bezig is om bepaalde programma’s te openen en klaar te zetten voor gebruik. Pas als dat ook klaar is ga je aan de slag met je externe harde schijf en dus door naar stap 2.

Stap 2

Stap 2 is het linken (dus het aansluiten) van je harde schijf op je pc of laptop. Als het goed is, is er een kabeltje meegeleverd om dit te doen. Dit kan een USB kabel, een sata-kabel of een firewire zijn. Dit is afhankelijk van welke externe harde schijf je gekozen hebt.

De meeste mensen hebben wel eens een USB kabel gezien en weten deze poorten aan hun pc of laptop ook wel te vinden. Zo niet dan staat er op de kabel een logo. Het ziet eruit als één lange streep of pijl met twee kleine vertakkingen. Dit stellen drie kabels voor die aan elkaar gelinkt zijn. Hetzelfde logo staat naast de USB-poort op je computer. Je plaatst de kabel altijd met het logo naar boven in de poort.

Een Sata kabel herken je meteen aan zijn typische rode kleur. SATA is een aansluiting die al lang gebruikt wordt en ondertussen verschillende updates heeft gekregen. Deze aansluitingen bieden een snelheid van 1,5 Gbps (SATA I), 3 Gbps (SATA II) en 6 Gbps (SATA III). Je kunt een Sata kabel op dezelfde manier aansluiten als een usb kabel, dus één kant van de kabel in de externe harde schijf en de andere kant in je laptop of pc. Je moet hier op je pc wel de juiste poort voor gebruiken.

Een fire wire kabel is gemakkelijk te herkennen aan zijn uitsteeksels. Je kunt het zien als het “broertje van de USB-kabel”. Deze kabels zijn uitstekend geschikt om grote hoeveelheden data te transporteren.

Stap 3

Heb je een 2,5 inch externe harde schijf aangeschaft dan zal deze zijn stroom van je pc of laptop krijgen en kun je door naar stap 4. Heb je echter een 3,5 inch schijf gekocht, dus eigenlijk de grotere versie die meer geschikt is voor op je bureau dan zal je deze ook nog met netspanning moeten verbinden. Met andere woorden, je moet de stekker in het stopcontact steken en het andere uiteinde in je harde schijf. Als alles juist is aangesloten zal er nu een lampje op de schijf gaan branden.

Stap 4

Zodra bovenstaande stappen doorlopen zijn zal er een melding op je pc of laptop verschijnen die aangeeft dat er nieuwe hardware gevonden is. Windows zal nu gaan synchroniseren met je nieuwe externe harde schijf. Dit kan een paar minuten duren. Zodra de pc hiermee klaar is verschijnt er een melding dat de nieuwe hardware klaar is voor gebruik.

Soms kan het echter wel eens gebeuren dat de apparaten elkaar niet herkennen. Dit kan wel eens gebeuren als je externe harde schijf niet voor Windows geformatteerd is. Formatteren is het besturingssysteem dat de schijf vanuit de fabriek heeft meegekregen. Je kunt je harde schijf opnieuw instellen (formatteren) via schijfbeheer op je pc of laptop. Het schijfbeheer scherm is op elke Windows computer te vinden. Druk met de rechtermuisknop op het Windowslogo. Kies voor Schijfbeheer. De status van de schijf is te herkennen aan de letters RAW.

Het formatteren gaat als volgt:

 • Druk met de rechtermuisknop op de juiste schijf
 • Selecteer de optie Formatteren
 • Er verschijnt nu een nieuw scherm
 • Kies bij het bestandssysteem voor 'NTFS' zodat je de schijf voor Windows kunt gebruiken
 • Bedenk een naam voor de schijf (max 32 karakters) en vul deze in bij volumenaam
 • Druk daarna op formatteren
 • Zodra dat gedaan is druk je in het schijfbeheer nogmaals met de rechtermuisknop op de schijfruimte Nu kies je de optie Stations letter en paden wijzigen
 • Kies in het nieuwe venster een letter voor de schijf
 • Druk op 'Ok'
 • Je schijf is geformatteerd en klaar voor gebruik
 • Stap 5

  Je kunt nu probleemloos je bestanden op je harde schijf opslaan. Ga via start naar het overzicht met onderdelen, hier vind je je harde schijf terug en kun je deze openen. Je kunt alle documenten die je veilig wilt stellen aanvinken en naar je schijf slepen. Je ziet het, een harde schijf aansluiten is vaak makkelijker dan je denkt.

  Bekijk hier hoe je de harde schijf van je laptop vervangt door een SSD


  Top Hardeschijf aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's