Geüpdatet: 8 December 2022

Dagaanbiedingen blog

Wat is een afkortzaag en waar wordt deze voor gebruikt?

03 December 2018

Als je staven, buizen, balken, latten, kokers of andere profielen moet zagen, kun je hiervoor het beste een afkortzaag gebruiken. Dit is een soort radiale cirkelzaag waarmee je uiterst nauwkeurig je materiaal kan afkorten of in verstek kan zagen. In dit artikel leggen we je uit wat een afkortzaag is en waar deze voor wordt gebruikt.

Een afkortzaag is zo’n gereedschap wat echt super handig is om te bezitten. Het is een handige draagbare machine die bestaat uit een cirkelzaagblad die boven een draaibare tafel hangt. Dit maakt het mogelijk om mooie hoeken te zagen.

Verschil afkortzaag en cirkelzaag

Een afkortzaag is gemaakt voor het precisiewerk. Zoals de naam al aangeeft is dit een zaag voor het afkorten van materialen en het zagen van hoeken. Het cirkelvormige roterende zaagblad is dan ook zeker niet geschikt om hele platen door te zagen. Door de vorm van het zaagblad is deze zaag goed met een cirkelzaag te vergelijken. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen een afkortzaag en cirkelzaag. Een cirkelzaag wordt immers gebruikt voor het zagen van lange en rechte zaagsneden en kun je ook gebruiken voor het zagen van brede planken of platen. Hier leg je grotere afstanden mee af. Een afkortzaag gebruik je meer voor balken en smalle planken.

Waar je een afkortzaag voor kunt gebruiken

Een afkortzaag kun je gebruiken voor het op maat zagen van diverse materialen zoals metaal, hout en kunststof. Je kunt er echter geen staal mee zagen. Voor deze materialen zijn verschillende zaagbladen beschikbaar. Daarbij is het verstandig om het zaagblad extra te koelen bij het zagen van harde materialen. Hiermee voorkom je dat het zaagblad vast slaat of extra hard slijt. Geavanceerde afkortzagen zijn dan ook voorzien van een waterkoeling waarbij een koelvloeistof langs het zaagblad en het te zagen materiaal heen stroomt.

Een afkortzaag wordt ook wel een radiaalzaag of een verstekzaag genoemd. Deze benaming refereert aan de mogelijkheid om het materiaal in een bepaalde hoek (in verstek) af te zagen. Een afkortzaag is in staat om zowel horizontaal als verticaal te draaien onder een hoek van 45 graden. De zaag is voorzien van een laser. De laserstraal zal aangeven waar de zaagsnede gemaakt zal worden. Hierdoor kan er met precisie worden gewerkt en zul je tot een mooi resultaat komen.

Bekijk hier een filmpje over een afkortzaag


Top Afkortzaag aanbiedingen


Gerelateerde pagina's