Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Mag je een bakblik of springvorm in de afwasmachine doen?

01 Mei 2020

Mag je een bakblik of springvorm in de afwasmachine doen?

Er is wat onduidelijkheid over of je een bakblik nou wel of niet in de vaatwasser mag stoppen. Sommige mensen zeggen van wel, sommige van niet, en sommigen zeggen: soms. Wat is nou waar? Het zou een beetje zonde zijn als jij jouw favoriete nieuwe springvorm of bakblik verpest door het kapot te maken in de vaatwasser. We liggen hier precies uit welke soorten bakblikken je wel of niet in de vaatwasser mag steken, en welke je beter met de hand kunt schoonmaken.

Kunststof versus metaal

Er is een heel snelle manier om na te gaan of een bakblik of springvorm wel of niet in de vaatwasser mag.

    Blikken van onbedekt metaal, zoals staal en aluminium, mogen nooit in de vaatwasser.
    Bakblikken met een antikleeflaag van kunststof of bakblikken van siliconenmateriaal mogen dat wel.
Als je je aan deze vuistregel houdt, weet je direct hoe je je bakblik of springvorm schoon krijgt. Als je je aan deze regels houdt kun je jarenlang plezier hebben van je blik, en de mooiste cakes en koeken produceren uit eigen oven.

Waarom mogen blikken van metaal niet in de vaatwasser

Blikken van plaatstaal en aluminium zijn populair omdat ze heel goed de warmte van de oven geleiden. Je kan daardoor gebak ook op lagere temperaturen heel goed gaar krijgen. Staal en aluminium zijn sterke materialen, maar wel gevoelig voor schoonmaakmiddelen.

Staal moet je bijvoorbeeld eerst inbranden, zodat het metaal wordt afgestemd op hoge temperaturen. Je zorgt dat deeg niet in het bakblik blijft kleven door er na gebruik een laagje plantaardige olie op te smeren. Deze vetlaag voorkomt dat het gebak vastkleeft in je bakvorm en houdt het staal in prima conditie. Elke vorm van ontvetting haalt deze laag weg, en daarmee ook de gunstige effecten ervan. Daarom is het beter om stalen blikken niet met afwasmiddel af te wassen. Laat staan het in de vaatwasser te doen, waarin het wasmiddel nog agressiever is. Je gebak zal in het vervolg vastkleven en een verbrande laag op het staal achterlaten. Ook kan het staal gaan roesten, doordat de beschermende vetlaag ervan af wordt gehaald. Aluminium blikken zijn nog gevoeliger voor bijtende schoonmaakmiddelen. Er kan letterlijk een laag aluminium van een blik afgestript worden als je het in de vaatwasser stopt. Daardoor verliest een springvorm zijn kracht. Als je het een paar keer achter elkaar doet ben je het blik zelf ook kwijt.

Aluminium en stalen blikken was je gewoon met de hand met heet water. Daarbij gebruik je zo min mogelijk sop. Misschien kost dat wat meer werk met de afwasborstel, maar het zorgt wel dat je een prachtig blik houdt, dat je uitstekende resultaten oplevert bij je bakprojecten.

Bakblikken met kunststof lagen mogen wel in de vaatwasmachine

Siliconen bakvormen en metalen blikken en springvormen met een antikleeflaag mogen wel in de vaatwasser. Echte puristen koken natuurlijk liever met de blikken van blank metaal. Maar laten we eerlijk zijn: kunststof blikken maken iets lekkers bakken wel zo makkelijk! De antikleeflaag en het siliconen voorkomen dat deeg vast komt te zitten aan de binnenkant van het blik. Deze lagen beschermen het materiaal ook tegen eventuele schade in de vaatwasser. Zeker zachte siliconen bakvormen zijn bestand tegen heel veel negatieve invloeden. Ze kunnen hele hoge temperaturen aan en zijn bestand tegen bijtende schoonmaakmiddelen. Het enige nadeel van deze siliconen “blikken” is dat ze hitte minder goed geleiden dan metaal, en dat je ze per ongeluk kapot kan prikken met een mes of vork. Als je voorzichtig met deze blikken omgaat, heb je ook hiervan jarenlang bakplezier.

springvorm Bekleden met bakpapier. bekijk het hier:

Springvorm aanbiedingen


Gerelateerde pagina's