Geüpdatet: 19 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe vervang ik de batterij van mijn horloge?

07 Mei 2018

Een horloge is niet alleen een handig gebruiksvoorwerp, maar ook een sieraad. Veel mensen kunnen absoluut niet zonder een uurwerk. Hoe vervelend is het dan als de batterij leeg is. Gelukkig kun je in de meeste gevallen zelf op eenvoudige wijze een batterij van een horloge vervangen.

Je zult vrij snel in de gaten hebben dat de batterij van je horloge leeg is. Je horloge begint wat achter te lopen en soms wat andere mankementen te vertonen. Het is belangrijk om het batterijtje vrij snel te vervangen als je in de gaten krijgt dat deze leeg is. Een lege horloge batterij is vrij gevoelig voor lekken. Als de zuren die hierdoor vrijkomen in je horloge mechaniek gaat zitten, is er een kans dat het horloge onherstelbaar beschadigt raakt. Je kunt het horloge dan dus weggooien. Het is dus verstandig om hier op tijd bij te zijn.

Hoe kun je de batterij van een horloge vervangen?

Voor het vervangen van een batterij van een horloge hoef je slechts een paar eenvoudige stappen te volgen. Het is echter wel belangrijk dat je beschikt over het juiste gereedschap om beschadigingen te voorkomen. De horloges hebben voornamelijk drie sluitingen waar je ander gereedschap voor moet hebben om deze te kunnen openen:

 • Een snapback is met een dun keukenmesje te openen.
 • Een screw-back is met een speciale horlogekast opener te openen.
 • Een hatchback is met een kleine precisie schroevendraaier te openen.
 • Na het openen van de sluiting kun je met een dun mesje of precisie schroevendraaier de achterkant van het horloge met een paar bewegingen open wrikken. Let op dat je dit met beleid doet, om beschadigingen en krassen te voorkomen. Met een screw back horloge kun je dit alleen doen met een speciale horlogekast opener. De hatchback horloges zijn afgesloten met vier kleine kruiskopschroefjes.

  De batterijen van de horloges

  Je kunt met behulp van een batterijtester checken of de batterij daadwerkelijk leeg is. Als dit niet het geval is, is de batterij niet de oorzaak van de storing aan het horloge. Op de batterij vind je ook het typenummer van de batterij. Hiermee kun je eenvoudig in de winkel bepalen welke batterij je nodig hebt als de oude batterij leeg is. Het typenummer is uniform voor ieder merk. Het is raadzaam om alle batterijen in één keer te vervangen, ook als één van de batterijen leeg is.

  Als de batterij te klein is om met de vingers te pakken kun je hiervoor een pincet gebruiken. Deze pincet kun je ook gebruiken om het batterijvakje schoon te maken als hier wat stof en vuil in terecht is gekomen. Na het plaatsen van de batterij kun je de deksel weer plaatsen en vastmaken. Daarna ben je weer volledig bij de tijd.

  Naar de horlogemaker voor het vervangen van de batterij?

  Zoals je hierboven kunt lezen, kun je de batterijen van veel horloges zelf vervangen. Het is echter niet verstandig om dit bij alle horloges te doen. Het vervangen van de batterijen van professionele en waterdichte horloges kun je beter aan een vakman overlaten. Dit is specialistisch werk waar je vaak speciaal gereedschap voor nodig hebt.

  Instructievideo hoe maak ik een horloge open:


  Top Batterij aanbiedingen


  Top Horloge aanbiedingen


  Top Smartwatch aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's