Geüpdatet: 4 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Waar gebruik je een stoomreiniger voor?

03 Januari 2019

Er zijn van die huishoudelijke klussen waarbij je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Klussen die je alleen met veel inzet en lichamelijke inspanning kunt voltooien. Dit is anders als je de beschikking hebt over een multifunctionele stoomreiniger. Lees hier waarvoor je een stoomreiniger kunt gebruiken en ontdek dat dit een zeer handig apparaat is die eigenlijk niet in je kast mag ontbreken!

Je kunt een stoomreiniger zowel binnenshuis als buitenshuis gebruiken. je kunt dit apparaat echt zien als een allesreiniger. Als je de beschikking hebt over een stoomreiniger zul je absoluut niet meer zonder kunnen, als je géén beschikking hebt over dit apparaat zul je deze zeker missen als er weer voor zo’n lastige klus op je staat te wachten.

Waarom kiezen voor reinigen met stoom en niet met andere reinigingsmiddelen?

Het grote voordeel van het reinigen met stoom ten opzichte van de andere mogelijkheden is de effectiviteit. Het reinigen met behulp van een stoomreiniger is véél hygiënischer dan het reinigen met andere schoonmaakmiddelen. Een emmer met sop lijkt wel zo effectief maar dit kun je eenvoudig overtreffen. De hoge temperatuur van de stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Daarnaast blijven er géén resten van schoonmaakmiddelen achter. Vuil zal zich sneller hechten aan deze resten. Het reinigen met een stoomreiniger geeft dus niet alleen een beter én langer resultaat!

Daarnaast is het voor jezelf gezonder. Als je werkt met een stoomreiniger adem je géén chemische dampen (die vrijkomen uit je schoonmaakmiddelen) in. Ook dat is natuurlijk niet onbelangrijk. Als je een geruime tijd bezig bent met een hardnekkige klus, adem je méér schadelijke stoffen in dan je zelf lief hebt. Het is dan ook een zéér milieuvriendelijke manier van reinigen waarbij géén vervelende geuren vrijkomen.

De werking van een stoomreiniger

Een stoomreiniger heeft eigenlijk alleen water en stroom nodig om het werk te kunnen uitvoeren. De werking van een stoomreiniger is dan ook eenvoudig. Het water wordt gekookt in een afgesloten ketel. Hier gaat wel wat tijd overheen. Dit kan zo’n twee tot zes minuten duren, afhankelijk van het vermogen van de stoomreiniger. Hierdoor komt vanzelfsprekend de benodigde stoom vrij. De stoomdruk in het apparaat kan oplopen tot wel 5 bar. Dit is vooral belangrijk bij hand- en slede stoomreinigers omdat deze apparaten gebruik maken van stoomdruk om het hardnekkig vuil te verwijderen. Bij het stoommoppen is dit minder relevant omdat je hierbij wat minder intensief aan het reinigen bent.

Je kunt de stoomdruk op het gewenste niveau instellen. Dit is wel belangrijk. Bij het reinigen van een kwetsbare houten vloer zul je veel minder druk moeten gebruiken dan bij het reinigen van een harde tegelvloer. Daarnaast kun je de vloerdoek dubbelvouwen als extra bescherming van een kwetsbare vloer.

Waar gebruik je een stoomreiniger voor?

Er zijn zéér veel schoonmaakklussen waarvoor je een stoomreiniger kunt gebruiken. Je kunt dit multifunctionele apparaat gebruiken voor de volgende huishoudelijke klussen:

 • Het reinigen van sanitaire voorzieningen en ruimtes;
 • Het reinigen van ramen, deuren en kozijnen;
 • Het reinigen van zeer veel soorten vloeren en vloerbedekking;
 • Het reinigen van gladde wanden;
 • Het reinigen van meubelstukken;
 • Het reinigen van slaapvoorzieningen zoals matrassen en dekbedden;
 • Het reinigen van de keuken zelf en diverse voorzieningen zoals het fornuis;
 • Tot slot kun je een stoomreiniger uitstekend gebruiken als je behang wilt verwijderen. Het oude behang kun je eenvoudig afstomen. Je zou een stoomreiniger zelfs kunnen gebruiken voor het reinigen van je afzuigkap filter. De grootste voorwaarde voor het gebruik van stoomreinigers is dat je spullen die je wilt reinigen hittebestendig zijn.

  Verschillende soorten stoomreinigers

  Er zijn verschillende soorten stoomreinigers op de markt. Het karakter van de klus zal voor een groot deel bepalen welke stoomreiniger je nodig hebt. Stoommoppen zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van vloeren. Slede stoomreinigers zijn juist geschikt voor het uitvoeren van andere schoonmaaktaken. Er zijn zeer veel accessoires en andere opzetstukken beschikbaar die je kunt gebruiken. Hierbij kun je denken aan:

 • Een driehoek borstel;
 • Een kleine borstel om ook de kleine randen in onder andere de sanitaire ruimtes goed schoon te maken.
 • Een opzetstuk om ramen mee te kunnen lappen;
 • Een trekker;
 • Een vloerborstel;
 • Een opzetstuk dat geschikt is om een stugge ondergrond zoals een tapijt of vloerkleed goed te reinigen;
 • Een opzetstuk dat speciaal ontworpen is voor het afstomen van behang.
 • Maak het jezelf nóg makkelijker en kies voor een stoomzuiger

  Tot slot is het goed om ook de stoomzuiger in dit artikel te benoemen. Een stoomzuiger reinigt niet alleen de oppervlakten maar zuigt het vuil ook direct weg. Bij een normale stoomreiniger worden olie, vet, kalk en ander vuil op een grondige manier losgeweekt zodat je dit eenvoudig met een doek kunt verwijderen. Een stoomreiniger doet dus al het zware voorwerk voor je en maakt het schoonmaakwerk voor jou veel gemakkelijker.

  Als je het jezelf nóg makkelijker wilt maken kies je ook voor een stoomzuiger. De meest geavanceerde stoomreinigers zijn voorzien van een zuigfunctie. Het is zeker de moeite waard om hierop te letten en deze investering te doen. Daarnaast is het goed om te letten op zaken als het formaat, de inhoud van het reservoir en het vermogen van de stoomreiniger om een goede keuze te maken.

  De huishoudelijke klussen waarbij je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen zijn verleden tijd als je de beschikking hebt over een stoomreiniger. Dit multifunctionele apparaat neemt jou een hoop inzet en lichamelijke inspanning uit handen. Daar kun je zelf niet tegenop!

  Bekijk hier hoe je je keuken gemakkelijk kan reinigen


  Top Stoomreiniger aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's