Geüpdatet: 21 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een harde schijf?

01 November 2018

Waar moet je op letten bij het kopen van een harde schijf?

Je weet waarschijnlijk wel dat er in iedere computer een harde schijf zit ingebouwd. Op deze schijf staat bijvoorbeeld het besturingssysteem opgeslagen. Heb je echter veel foto’s, video’s of games op je harde schijf staan, kan het zo maar gebeuren dat je harde schijf vol raakt. Het gemakkelijkste kun je dit geheugen uitbreiden door een externe harde schijf aan te schaffen. Klinkt leuk allemaal, maar waar moet je op letten bij het kopen van een harde schijf? Er zijn er namelijk ontzettend veel op de markt en allemaal zijn ze nét even anders. In deze blog gaan wij je er meer over vertellen zodat je makkelijk(er) een keuze kunt maken.

Wat is een externe harde schijf?

De naam zegt het eigenlijk al, een externe harde schijf is een harde schijf die niet in je pc zit, maar die je van buitenaf moet verbinden met je PC of laptop. Vaak gebeurt dit door middel van een USB-kabel. Met deze schijf voeg je binnen een kort tijdsbestek veel meer opslagruimte toe. Zo kun je grote collecties foto’s en video’s bewaren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je pc een keer crasht en je alles kwijt bent. Daarnaast bespaar je met een externe harde schijf ook op het interne geheugen van je pc.

Externe harde schijven zijn tegenwoordig in dit digitale tijdperk ook extreem populair. Niet alleen vanwege de opslagcapaciteit, maar ook vanwege bijvoorbeeld het formaat. Een zeer groot voordeel is het feit dat de externe harde schijf zeer snel en makkelijk los te koppelen is, makkelijk te transporteren is en nadien weer aan te sluiten valt. Bijvoorbeeld in het geval van een vergadering is een externe harde schijf heel gemakkelijk om toch al je gegevens digitaal bij de hand te hebben. Ook als je een nieuwe PC of laptop aan gaat schaffen, is een externe harde schijf een uitkomst. Je kunt alle bestanden die je “mee wilt nemen” of over wilt zetten vanaf je oude laptop, makkelijk via je harde schijf op je nieuwe pc zetten.

Welk formaat harde schijf

Er zijn 2 formaten harde schijven verkrijgbaar namelijk een 2,5 inch en 3,5 inch. De 2,5 inch externe harde schijf is echt wel een flink stuk kleiner dan de 3,5 inch. Door dit relatief kleine formaat is de 2,5 inch schijf erg geschikt om gebruikt de worden als portable harde schijf. Je kunt deze dus makkelijk meenemen stopt de schijf met gemak in je (laptop)tas. Doordat een 2,5 inch schijf stroom via de usb poort van je laptop krijgt, verbind je ze met één kabel met elkaar.

De 3,5 inch externe harde schijf is daarentegen het meest geschikt voor op je bureau. Niet alleen omdat deze een stuk groter is maar ook omdat deze externe harde schijf een externe voeding heeft. Dat wil zeggen dat deze externe harde schijf altijd gebruik maakt van netstroom.

HDD en de SSD externe harde schijf

Een volgend verschil tussen externe harde schijven is de techniek. Er zijn namelijk HDD en SSD schijven. De HDD wordt ook wel de traditionele harde schijf genoemd, de Hard Disk Drive. Deze versie is vooral geschikt als je niet heel vaak en heel snel grote bestanden of data op moet slaan.

De nieuwere versie van een externe harde schijf is de SSD, de Solid State Drive. Deze schijven kun je het beste vergelijken met een geheugenkaartje. Ze hebben namelijk geen bewegende onderdelen. Deze modernere versie heeft dus een aantal voordelen. De schijf is lichter, compacter en minder kwetsbaar. Daarnaast is een SSD externe harde schijf beduidend sneller dan de HDD externe harde schijf. Het nadeel van deze nieuwere versie is dat deze wel een stuk duurder is.

Aansluitingen externe harde schijven

Er bestaan externe harde schijven met of zonder kabels. Er zijn dan ook drie soorten aansluitingen voor een externe harde schijf, namelijk:

 • Externe harde schijven zónder voeding. Deze hebben dus geen extra voedingsaansluiting en hoeven dus niet in het stopcontact in de muur. Dit soort harde schijven krijgen hun voeding via de USB-aansluiting vanaf de PC of laptop. Ideaal als je bureau er al uit ziet als een persoonlijk serverruimte.
 • Externe harde schijven mét voeding. Deze toestellen moeten dus wel in het stopcontact aangezien zij een extra spanningsaansluiting hebben.
 • Draadloze externe harde schijven. De gegevensoverdracht van deze harde schijf verloopt draadloos en via een netwerk. Een netsnoer is op zijn tijd wel noodzakelijk om de accu op te laden.
 • Ook de USB poorten van je pc of laptop zijn van belang als je een externe harde schijf gaat aanschaffen. Een USB poort 2.0 is de meest gangbare aansluiting. Deze zit op zo goed als alle computers die de laatste 10 jaar op de markt zijn gekomen. De nieuwere versie is de USB 3.0 Computers en laptops vanaf 2010 hebben één of meer van deze aansluitingen. Je herkent ze aan het blauwe randje.

  Hoeveel ruimte moet ik aanschaffen?

  Bij het kiezen van een harde schijf is het belangrijk om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Wil je namelijk grote bestanden zoals video's, hoge resolutie foto's en games opslaan? Dan heb je een stuk meer ruimte nodig dan dat je alleen maar wat office documenten, smartphone foto's en back-ups wilt bewaren.

  De hoeveelheid opslag wordt normaal gesproken aangegeven in GB (gigabyte = 1000Mb) of TB (terabyte = 1000 GB). Gebruik je de externe harde schijf om grote bestanden, films en hoge kwaliteit foto's op te slaan, zorg dan voor minimaal 1 TB. Gebruik je de harddisk om nu en dan wat bestanden over te zetten, dan is 500GB ook voldoende. Let er op dat de grootte van een gemiddeld bestand in de toekomst enkel nog zal toenemen. Wil je dus een schijf waarmee je nog jaren vooruit kunt, ga dan voor minimaal 2 Terabyte.

  Bekijk hier hoe een harde schijf werkt


  Top Hardeschijf aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's