Geüpdatet: 19 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je veilig een messenslijper?

06 Mei 2019

Welke fantastische kwaliteit je messen ook hebben, na veelvuldig gebruik wordt ook het beste mes wel eens bot. Je zult op zo’n moment je messen moeten slijpen, maar hoe gebruik je veilig een messenslijper? Je zit natuurlijk niet op vervelende ongelukken te wachten en deze kunnen (zoals je weet) vaak in een klein hoekje zitten. Wij gaan het je in deze blog vertellen.

Waarom moet je messen slijpen?

Soms sta je in de keuken iets te snijden en denk je poeh, wat moet ik veel kracht zetten, of jeetje wat wordt die tomaat een papje in plaats van een mooi plakje. Op zo’n moment is je mes zo goed als zeker bot. Dit is niet alleen heel vervelend maar ook heel gevaarlijk. Hoe vreemd dat ook klinkt.

Botte messen zijn veel gevaarlijker dan vlijmscherpe messen. Dit komt doordat een bot mes zomaar ineens van het product af kan glijden of weg kan schieten omdat het snijblad geen grip kan vinden. Dit gebeurt dus al direct voordat de mes een weg in het te snijden product heeft gevonden. Met een scherp mes is die kans veel kleiner. Voor het hanteren van een scherp mes heb je weinig kracht nodig, dus heb je veel meer controle over waar en hoe je snijdt. Bovendien ben je zelf automatisch ook al wat voorzichtiger met een scherp mes.

Verschillende manieren om je messen te slijpen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het dus van belang dat je je messen goed scherp houdt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In kook programma’s op tv zie je op zo’n moment Jamie Oliver of Gordon Ramsey een slijpstaaf of een aanzetstaal pakken en het mes er met veel ervaring en in sneltreinvaart links en rechts even langs trekken. Het ziet er eenvoudig uit, maar het werkt het in de praktijk niet helemaal zo helaas.

Ten eerste moet je hiervoor extreem veel ervaring hebben anders is de kans dat je je mes alleen maar beschadigd heel groot. Daarnaast is het ook nog eens gevaarlijk als je niet weet wat je aan het doen bent. Een slijpsteen of aanzetstaal is daar ook eigenlijk niet voor gemaakt. Deze gebruik je om je messen scherp te houden voor dagelijks gebruik en niet om je botte messen weer scherp te krijgen. Het is het verschil tussen ‘voorkomen’ en ‘genezen’. Je kunt dus als je messen echt bot zijn geworden beter een slijpsteen of een messenslijper gebruiken.

Hoe bot is je mes

Voordat je aan de gang gaat met een messenslijper, is het zaak om te bepalen hoe bot je mes nou daadwerkelijk is. Tijdens het slijpen van je mes met een slijpsteen of elektrische messenslijper haal je namelijk ook materiaal van het mes af. Het is zonde om te slijpen als dit niet nodig is!

Om dit te bepalen hou je een klein stapeltje kranten aan de zijkant vast in één hand. Zorg ervoor dat de kranten rechtop blijven staan en hou ze op veilige afstand recht voor je. Met je andere hand haal je voorzichtig maar in één beweging het mes van boven naar beneden door de krant. Snijdt het mes er gemakkelijk door heen, is er weinig tot niets aan de hand en kun je volstaan met een aanzetstaal, maar hapert het mes tijdens het snijden in de krant of (erger nog) verfrommelt het mes de krant zonder er überhaupt maar door heen te snijden dan is het hoogste tijd om je messen te slijpen.

Hoe gebruik je veilig een messenslijper?

De beste manier om thuis je botte messen te slijpen is met een messenslijper. Er zijn twee varianten van dit apparaat op de markt. De elektrische en de zogenaamde doortrek variant. Voor de meest onhandige mensen onder ons, is de elektrische variant de beste optie. De elektrische messenslijpers hebben, net als de doortrekslijpsteen meerdere fases waarin het mes geslepen wordt. Je stopt het mes eerst in de sleuf met de grove korrel slijpsteen, vaak gemarkeerd met het cijfer 1 en daarna in de sleuf met de fijnere korrel slijpsteen vaak gemarkeerd met het cijfer 2.

De doortrekmessenslijper werkt in principe hetzelfde, alleen zit het verschil daar in dat je bij deze variant zelf de messen heen en weer door de slijpstenen moet trekken. Zorg bij beide varianten dat de messenslijper op een stevige en egale ondergrond staat, en hou het apparaat stevig vast. Zo kun je op de meest veilige manier je messen slijpen.

Bekijk hier hoe je een messenslijper gebruikt


Top Messenslijper aanbiedingen


Top Messenset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's