Geüpdatet: 24 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een tondeuse onderhouden?

17 December 2018

Als je op kapperskosten wil besparen, kun je ervoor kiezen om je haar lekker kort te houden of helemaal kaal te gaan. Je kunt dit het beste bij houden met een tondeuse. Maar ook een tondeuse verlangt zo nu en dan wat onderhoud. De grote vraag bij de aanschaf van dit apparaat is dus: “hoe moet je een tondeuse onderhouden?” Want hoe beter je de tondeuse onderhoudt hoe langer je er plezier van zal hebben. Wij gaan je in dit artikel antwoord geven op deze vraag.

Waarom een Tondeuse onderhouden

Als je al wat langer met een lekker kort koppie door het leven gaat, weet je vast wel dat tijdens het trimmen of scheren de haartjes overal terecht komen. Niet alleen op je kleding of op de grond maar ook op en in de tondeuse zelf. Het is dus belangrijk dat je ook díe even schoonmaakt na gebruik. Doe je dit namelijk niet dan is de kans dat er haartjes tussen de scheerbladen blijven zitten erg groot. Hierdoor worden de scheerbladen op den duur erg bot. Dit heeft als gevolg dat knippen, trimmen en scheren allemaal wat moeizamer verloopt en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Hoe moet je een tondeuse onderhouden

Om je tondeuse goed te onderhouden kun je het beste de stappen hieronder volgen.

 • Waarschijnlijk een open deur maar we vermelden het toch maar even, want je zal waarschijnlijk de eerste niet zijn…….. haal de stekker uit het stopcontact!
 • Maak de messen los. Let daarbij goed op dat je jezelf niet bezeerd. Hoe je de messen los maakt is per apparaat verschillend dus check voordat je dit gaat doen altijd even de gebruiksaanwijzing.
 • Zodra de messen los zijn, kun je deze afborstelen met het meegeleverde borsteltje. Hiermee verwijder je al de meeste haren. Ben je het borsteltje kwijt, of is deze door veel gebruik op, dan kun je ook een oude tandenborstel gebruiken.
 • De volgende stap is dat je de messen afspoelt onder stromend water. Let op, doe dit alleen met de messen en niet met de tondeuse zelf. Het apparaat zal dit absoluut niet op prijs stellen en er zou zelfs water naar binnen kunnen lopen dat daar voor roest en kortsluiting kan zorgen.
 • Borstel de binnenkant van de tondeuse dus uit met het eerder genoemde borsteltje of tandenborstel. Dat is meer dan genoeg. Daarmee verwijder je de haartjes die daar achter gebleven zijn.
 • Zorg dat je de messen goed afdroogt en laat ze daarna nog een paar uurtjes op een handdoek liggen zodat eventuele vergeten druppeltje ook kunnen opdrogen.
 • Pas als je zeker weet dat de messen goed droog zijn kun je door naar de volgende stap en dat is het oliën van de messen.
 • Zo nu en dan een druppeltje olie op de messen van je tondeuse is zeker geen overbodige luxe. Dit zorgt ervoor dat de messen gemakkelijk over elkaar glijden en niet te heet worden waardoor ze kapot kunnen gaan of bot worden.
 • Schuif het boven mesje voor 2/3 op zij en doe een paar druppels olie op het snijvlak aan de voorkant bij de tandjes en op het opstaande randje aan de achterkant.
 • Doe ook een paar druppels olie in de geleide inkeping boven op het mesje.
 • Schuif nu het mesje voor 2/3 de andere kant op en doe precies het zelfde als in de vorige stap.
 • Zet nu de scheerkop weer terug op de machine en zet de tondeuse zo’n 15 seconden aan.
 • Wrijf met een oude theedoek de overtollige olie aan de buitenkant weg en je tondeuse is weer klaar voor gebruik.
 • Om je tondeuse goed te onderhouden, is het verstandig om bovenstaande stappen zeker twee keer per jaar toe te passen.

  Bekijk hier hoe je een tondeuse moet onderhouden


  Top Tondeuse aanbiedingen


  Top Haarstyling aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's