Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe vervang ik een keukenkraan?

12 September 2018

Soms is een keukenkraan echt aan vervanging toe. Dit kan zijn doordat deze lekt, of doordat hij hopeloos ouderwets geworden is in de loop der jaren en je je keuken een opfrisbeurt wilt geven. Nou hoef je niet direct een echte loodgieter te zijn om je keukenkraan te vervangen maar het is ook niet echt de leukste klus. Zeker als je dit nog nooit eerder gedaan hebt kan het vervangen van een keukenkraan best even een uitdaging zijn. Wij vertellen je hier hoe je het beste je keukenkraan kunt vervangen.

Bekijk hier hoe je een keukenkraan moet vervangen

Stap 1

Een lekkende kraan is niet alleen vervelend, maar in de meeste gevallen ook erg prijzig. Op deze manier spoel je namelijk zonder dat je het in de gaten hebt vele liters water voor niets door de gootsteen. Onderaan de streep kost dat uiteindelijk een hele hoop geld. Met dit geld kun je gemakkelijk een nieuwe kraan kopen en installeren.

Om te beginnen is het handig om te controleren of je alle (juiste) spullen en gereedschap in huis hebt. Het volgende heb je nodig:

 • Schuurpapier
 • Ijzerzaag
 • Steeksleutel
 • Handdoek
 • Verstelbare moersleutel
 • Flexibele slangetjes met knelfittingen
 • Last but natuurlijk not least een nieuwe kraan inclusief de kunststof ringen
 • Aangezien knelfittingen in verschillende maten verkrijgbaar zijn, is het verstanding om even goed te controleren welke je nodig hebt en of je de juiste in huis hebt. Normaal gesproken gebruik je aan de aanvoerkant van de kraan knelfittingen van 12 of 15 mm. Aan de kraankant wordt altijd een koppeling gebruikt van 10 mm.

  Stap 2

  Je zit tijdens het vervangen van je keukenkraan natuurlijk niet op een waterballet te wachten. Daarom is het verstandig om, voordat je begint met dit soort klussen, even de hoofdkraan dicht te draaien. Daarna zet je zowel de kraan die je gaat vervangen, als de kranen op eventuele hoger gelegen verdiepingen als ook het aftapkraantje (zet hier wel een emmer onder!) open. Wacht met verder gaan naar stap 3 van dit lijstje tot er uit geen enkele kraan geen water meer komt.

  Stap 3

  Leg vóór het losdraaien van de koppelingen van de oude kraan een handdoek in het keukenkastje neer. Er kan namelijk nog wat water uit de leidingen lopen. Je kunt daarna met een steeksleutel proberen of je de oude koppelingen los kunt draaien. Vaak zitten deze echter dusdanig vast dat je hiervoor een ijzerzaag nodig hebt. Mocht dit het geval zijn gebruik je de ijzerzaag om de oude snel fittingen voorzichtig los of af te zagen. Zodra je dat gedaan hebt is het verstandig om met het schuurpapier niet alleen eventuele braampjes maar ook de binnenkant van de buis even op te schuren. Zo voorkom je vreemde geluiden in de kraan.

  Stap 4

  Nu de knelfittingen los zijn kun je beginnen met het demonteren van de oude kraan. Controleer wel even of er nog andere schroefjes zitten en of je die los moet draaien of dat je ze gewoon los kunt trekken. Mocht je het nog niet gedaan hebben maak dan nu alsnog de aansluitmoer los en trek de oude kraan door het gat in het werkblad eruit.

  Stap 5

  Vervolgens plaats je de nieuwe keukenkraan door eerst de kunststof ring onder de kraan te leggen en dan de buisjes door het gat in het werkblad te steken. Je zet de kraan vast door de tweede kunststof ring aan de onderkant van de wasbak te plaatsen en hier vervolgens de bijgeleverde grote moer op vast te zetten. Controleer of de keukenkraan recht staat voordat je alles stevig aandraait

  Stap 6

  Nu dit gedaan is kun je de leidingen aan gaan sluiten. Dit doe je door de flexibele slangetjes met behulp van de knelfittingen aan de buisjes van de kraan vast te maken. Let goed op dat je het buisje voor warm water wel aan de slang van warm water vast maakt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor koud water. Je zal de eerste niet zijn die de boel omgekeerd monteert. Maak de knelfittingen goed vast door ze vast te houden met een waterpomptang en vervolgens met een steeksleutel goed aan te draaien. Je kunt het beste de knelfittingen eerst vast maken op de buisjes van de kraan. De waterleidingbuizen zijn flexibel; deze kun je dus ook als laatste vast zetten.

  Laatste stap (7)

  De laatste stap is altijd de meest spannende stap. Beter gezegd het moment van de waarheid………Alles is nu geïnstalleerd en het is tijd om de hoofdkraan weer open te draaien. Om te voorkomen dat je huis alsnog blank komt te staan, is het verstandig om als eerste even de aftapkraan dicht te draaien. Zorg ervoor dat je niet alleen bent als je de hoofdkraan open gaat draaien. Zet één persoon bij de kraan zodat er meteen ingegrepen kan worden op het moment dat er toch iets niet helemaal goed gegaan is. Zodra iedereen zijn of haar plaats heeft ingenomen, kun je de hoofdkraan open draaien……. Succes!


  Top Keukenkraan aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's