Geüpdatet: 22 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een theepot schoon?

17 April 2019

Theeliefhebbers kennen het vast wel. Na verloop van tijd krijgt de binnenkant van je theepot zo’n vieze bruinige aanslag. Het ziet er waarschijnlijk viezer uit dan het is, maar toch. Hoe maak je een theepot schoon? Wij gaan je vertellen hoe.

De bruine aanslag wel of niet verwijderen

Hoe vaker je thee drinkt hoe meer aanslag er in je theepot ontstaat. De bruine rand ontstaat door de tannine in de thee. Hoe langer je de thee laat trekken hoe meer tannines er vrij komen hoe meer bruine rand er ontstaat. Zeker als je een glazen theepot hebt, ziet zo’n bruine aangeslagen rand er best wat onsmakelijk uit. Hoogste tijd dus om deze te verwijderen.

De meningen over het wel of niet verwijderen van deze aanslag lopen overigens sterk uiteen. De één zweert bij het schoonmaken van de theepot de ander zegt dat dit alleen maar de smaak ten goede komt, en zou het dus zeker niet weg halen. Of je de bruine aanslag dus wel of niet verwijderd is geheel aan jou.

Hoe maak je een theepot schoon

Drink je het liefste thee uit een schone pot, dan kun je deze reinigen met één (of meerdere) van onderstaande tips.

Om te beginnen is er natuurlijk azijn. Dit kun je zo’n beetje overal voor gebruiken dus ook voor de bruine aanslag in je theepot. Doe een kopje azijn in je theepot en vul de rest aan met water. Laat dit lekker een nachtje weken. De volgende dag giet je dit mengsel weg en was je de theepot nog even uit met een druppeltje afwasmiddel en veel warm water. Je wilt natuurlijk niet dat de aanslag verdwenen is maar dat je wel blijft zitten met een zuur en naar azijn ruikende theepot.

De volgende optie is om citroensap in je theepot te gieten. Vul dit daarna aan met kokend water. Ook dit mengsel laat je lekker een nachtje weken en intrekken. De volgende ochtend kun je met een schuursponsje of een afwaskwast de aanslag zo wegboenen.

Baking soda is net als azijn een wondermiddel uit grootmoederstijd. Bij deze optie vul je je theepot met kokend water en daar voeg je flink wat soda aan toe. Minimaal twee eetlepels maar liever wat meer. Laat dit even een uurtje of twee weken en na het omspoelen is je theepot weer als nieuw. Oma’s trucjes zijn zo slecht nog niet!

Steradent, je weet wel, die tabletten om een kunstgebit mee te reinigen, werkt ook fantastisch om je theepot schoon te maken. Ook hier vul je je theepot met kokend water. Voeg hier 1 á 2 tabletten steradent aan toe. Even een nachtje laten staan en na het uitspoelen met schoon water is je theepot weer als nieuw.

Hoe vaak maak je een theepot schoon

Zoals al aangegeven lopen de meningen over het schoonmaken van een theepot sterk uiteen. Er zijn mensen die dit werkelijk nooit doen en anderen doen dit met meer dan enige regelmaat. Ons advies is om na het gebruik je theepot altijd even met wat warm water om te spoelen. Dit scheelt vaak al de helft van de aanslag. Je theepot echt flink reinigen hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je deze gebruikt. Als je er dagelijks thee uit drinkt, raden wij je aan om je theepot eens in de maand te reinigen op één van de manieren zoals hierboven beschreven. Zo hou je, zeker als je een glazen pot hebt, een stralende en blinkende theepot.

Bekijk hier hoe je je theepot schoon krijgt!


Top Theepot aanbiedingen


Gerelateerde pagina's