Geüpdatet: 29 November 2022

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt een speaker?

17 Mei 2019

Een luidspreker wordt ook vaak een speaker genoemd en is een apparaat dat elektrische signalen kan omzetten in geluid, dat is algemeen wel bekend. Wat weinig mensen echter weten, is hoe een speaker werkt. Hoe wordt een signaal omgezet in iets wat we kunnen horen en herkennen?

De termen “speaker” en “luidspreker” worden vaak door elkaar gebruikt maar dat is niet helemaal juist. Speakers zijn onderdelen van een luidspreker. Daarom is het goed om eerst het mechaniek van een luidspreker te bekijken om te kunnen begrijpen hoe een speaker werkt.

Hoe werkt een luidspreker?

Een luidspreker is een dynamische omzetter van elektrische energie in kinetische energie (bewegingsenergie, geluid). Een luidspreker heeft dus een precies tegenovergestelde werking dan een microfoon en zet lucht in beweging. Hierdoor ontstaan geluidsgolven, trillingen in de lucht, die onze oren kunnen waarnemen.

Een hoorbare golven van energie

Geluidsgolven zijn dus akoestische trillingen. Deze hoorbare golven van energie worden ook wel “frequenties” genoemd. De sterkte hiervan wordt aangegeven met de term “hertz” (Hz). Dit hoorbare spectrum kan per persoon verschillen. Een pasgeboren baby hoort veel beter dan een persoon op leeftijd. Ouderen hebben in de meeste gevallen vooral moeite om de hogere tonen te horen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ultrageluid (een frequentie boven de 20.000 Hz) en infrageluid (een frequentie lager dan 20 Hz). Hoe hoger de frequentie, hoe hoger het geluid. Een stem van een mens is een voorbeeld van een middentoon. In het gebied tussen hoge- en lage frequenties zijn de middentonen te vinden. Deze onderverdeling spelen een rol bij de keuze voor speakers.

Hoe luidsprekers stoom in beweging zetten

Een luidspreker zet dus elektrische impulsen van een audiosysteem om in geluidsgolven. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een spoel waarin een krachtige magneet bevestigd zit. Deze magneet zit vast aan een luidsprekermembraan. Deze beweegt heen en weer, op basis van de verschillende elektrische signalen. Dit zorgt voor bewegingen in de lucht dat onze oren opvangen als muziek of gesproken woorden.

De functie van speakers

Luidsprekers zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. De diversiteit in vormgeving en maatvoering heeft voornamelijk een functioneel doel en dat is uiteraard de geluidsweergave. Het aantal speakers is hierin bepalend. De eenvoudige apparaten hebben één fulltone speaker. De meer geavanceerde luidsprekers zijn voorzien van meerdere speakers zoals een tweeweg luidspreker of een drieweg luidspreker. Hoe meer speakers, hoe beter de spreiding van het geluid is. Dit heeft betrekking op de eigenschappen van geluidsgolven.

 • Lage tonen (lage frequentie) hebben veel of een brede spreiding;
 • Hoge tonen (hoge frequentie) hebben weinig of een smalle spreiding.
 • Uit de bovenstaande weergave waarin het verschil tussen lage en hoge tonen staat omschreven valt duidelijk op te maken waarom je de lage tonen van muziek het beste kunt waarnemen. Hoge frequenties gaan in een duidelijke richting terwijl lage frequenties zich sneller verspreiden en kunnen door diverse materialen heen dringen. Dit is de reden dat muziekoverlast vaak betrekking heeft op de bastonen en niet op hoge tonen.

  Een luidspreker met meerdere speakers kan het weergegeven geluid dus beter spreiden en nauwkeuriger weergeven. De meeste speakers kunnen immers maar een deel van het spectrum weergeven. In de meeste geavanceerde luidsprekers zitten die minimaal drie speakers:

 • Een basspeaker, voor de laagste tonen van het geluidssignaal;
 • Een middenspeaker, voor de geluiden die zich in het middenregister bevinden;
 • Een tweeter, voor de hoogste frequenties uit het audiosignaal.
 • En scheidingsfilter verdeelt het signaal dat door de versterker wordt weergegeven. Hiervoor is het filter voorzien van een spoel om de lage frequenties door te geven en de hoge tonen te blokkeren en de condensator om juist de hoge tonen door te geven en de lage te blokkeren. De middentonen worden verdeeld en voornamelijk via de spoel doorgegeven. De rest van de tonen worden weg gefilterd om het geluid zo zuiver mogelijk te houden. Naast de spoel en de condensator is het scheidingsfilter voorzien van een wisselstroomweerstand om het signaal te reguleren.

  Het type luidspreker is bepalend voor hoeveel en welke speakers gebruikt worden. Hoe meer speakers, hoe beter de geluidsspreiding is en hoe meer geluidsdruk. Als er gekozen wordt voor een tweeweg luidspreker zal het midden geluid worden weergegeven door de basspeaker.Hoe je een speaker optimaal kunt benutten

  Tot slot is het belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van de luidsprekers. Als luidsprekers te dicht of tegen een muur staat, heb je last van de reflecterende en versterkende werking van deze muur. Dit heeft invloed op de geluidskwaliteit. Het beste zou zijn om de omgeving van de luidsprekers te bekleden met geluidsabsorberende materialen. Tot slot speelt de behuizing van de luidspreker een grote rol in de weergave van de geluidskwaliteit. Als je kiest voor goede kwaliteit luidsprekers die voorzien zijn van meerdere speakers, kun je optimaal genieten van je muziek. Het is een hoorbaar verschil….

  Bekijk hier hoe een speaker werkt.


  Top Speaker aanbiedingen


  Top Bluetoothspeaker aanbiedingen


  Top Soundbar aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's