Geüpdatet: 29 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn de kosten voor een vaatwasser per draaibeurt?

03 Januari 2019

Als je een hekel hebt aan afwassen, is een vaatwasser natuurlijk een uitstekend alternatief. Je gooit je vieze vaat erin, vaatwasmiddel erbij en draaien maar! Dit klinkt lekker makkelijk maar wat zijn de kosten voor een vaatwasser per draaibeurt eigenlijk? We zetten dit eens voor je op een rijtje zodat je een beeld hierover kunt vormen. Alles wordt immers duurder in onze samenleving en het gebruik van een vaatwasser is best een kostenpost die hoger is dan je zelf in eerste instantie zult beseffen…..

Veel mensen kunnen en willen eigenlijk niet meer zonder de luxe van een vaatwasmachine. Een vaatwasmachine past volledig bij onze levensstijl in dit tijdperk waarin we het allemaal druk hebben en géén tijd of zin hebben om de afwasborstel zelf ter hand te nemen. De liefde gaat zelfs zo ver dat dit apparaat in veel huishoudens zelfs liefkozende bijnaampjes heeft gekregen zoals “beste vriendin”, “Bep”, “Truus”, “Dikke Bertha”. We willen dan ook eigenlijk niet stilstaan bij de kosten per draaibeurt, maar het is wel goed om dit eens te doen.

Wat kost de afwasmachine per wasbeurt?

De kosten voor je vaatwasser kun je in diverse categorieën onderverdelen. Als eerste moet je natuurlijk rekening houden met de aanschafprijs van je vaatwasser. Voor een gemiddelde vaatwasser ben je zo 400 tot 500 euro kwijt maar dan ben je er nog niet! De vaatwasser moet natuurlijk wel draaien en deze “beste vriendin” is wel het apparaat dat het meeste energie gebruikt van het hele huishouden.

De moderne vaatwassers hebben al een veel gunstiger energielabel dan de vaatwassers die een aantal jaren terug in de verkoop waren, maar je koopt een vaatwasser wel om er vele jaren mee te doen. Je ruilt je “Dikke Bertha” niet in omdat er nu opties in de winkel staan met een beter energielabel ondanks dat dit wel tientallen euro’s op jaarbasis kan uitmaken.

Als we hier een eenvoudige rekensom van maken komen we op het volgende uit. Een oudere vaatwasser verbruikt gemiddeld 1,37 kilowattuur aan energie per wasbeurt. De prijs per kWh is misschien een aantal dubbeltjes maar als je de vaatwasser enkele keren per week gebruikt loopt dit best op. Dit is zeker het geval als je beseft dat een modernere vaatwasser onder de 1 kWh aan verbruik heeft en de energiekosten tegenwoordig jaarlijks flink stijgen.

Daarnaast moet je de kosten voor het watergebruik niet vergeten mee te rekenen en de kosten die je maakt voor je vaatwasmiddel, je glansspoelmiddel en je vaatwaszout. Ook hierin valt overigens veel te winnen. De duurdere merken geven immers niet altijd het beste was resultaat. Je bent in dit geval soms beter af met voordeligere merken! Duurdere middelen kosten maar liefst vijf keer zoveel dan de goedkopere merken. Dat is wel even iets om rekening mee te houden.

Om tóch een concreet bedrag te noemen moet je er rekening mee houden dat je met een gemiddelde afwasmachine van een paar jaar oud ongeveer € 100 op jaarbasis aan stroom en water kwijt bent. Een gemiddeld afwasmiddel kost zo’n 21 cent per wasbeurt, maar als je dagelijks de startknop op je afwasmachine indrukt loopt dit flink op…..

Slim gebruik van de vaatwasser om de kosten per draaibeurt te verminderen

Het is wel mogelijk om de kosten per draaibeurt te verminderen door slim gebruik van de vaatwasser. Zoals met zoveel zaken het geval is, is ook hierbij je eigen gedrag van belang. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je vaat eerst af te spoelen (onder de koude kraan) om het ergste vuil eraf te halen en de vaatwasser op een voordeliger programma te laten draaien. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de vaatwasser volledig vol is voordat deze wordt aangezet.

Je hebt dus zelf wél invloed op de kosten en dat is maar goed ook, de kosten zijn hoog genoeg……

Bekijk hier hoe je je vaatwasser het beste in kan ruimen


Top Vaatwasser aanbiedingen


Top Vaatwastablet aanbiedingen


Gerelateerde pagina's