Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe kan je een zitzak wassen?

18 Januari 2019

Een zitzak is tegenwoordig een populaire zitplaats. Niet alleen onder volwassenen maar ook kinderen, en dan met name pubers, hebben dit inmiddels ontdekt. Je kunt er heerlijk op hangen of loungen en je even helemaal ontspannen. Maar hoe kan je een zitzak wassen? Zeker als je kinderen er veel gebruik van maken, wil het nog wel eens gebeuren dat je na verloop van tijd wat vlekken en andere verassingen tegenkomt. Het is dan fijn te weten hoe je dit moet aanpakken en dat het schoonmaken minder ingewikkeld is dan dat je in eerste instantie zou denken. Wij gaan je vertellen hoe dit aan kunt pakken.

Wat is een zitzak

.

Een zitzak is een van origine Italiaans ontwerp. Het bestaat uit een grote hoes van katoen of nylon dat meestal met korrels van kunststof of zaagsel gevuld is. Je kunt het vergelijken met een groot kussen. De zak vormt zich naar het lichaam wanneer iemand erop gaat liggen of zitten. Veel mensen vinden dat ontzettend comfortabel, je kunt er namelijk lekker in wegzakken. Een zitzak is multifunctioneel, je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken als heerlijke loungeplek, en ‘s zomers kun je hem naar buiten slepen en gebruiken als bed om op te zonnen.

Vulling en het bijvullen van een zitzak

De meeste zitzakken zijn gevuld met EPS-parels of polystyreenkorrels. EPS-parels zijn van die ronde egale bolletjes van ongeveer 4-6 mm. Deze korrels zijn uiterst veerkrachtig, anti-allergeen én geur-vrij. Ze zijn erg comfortabel, want ze nemen de vorm van het lichaam aan bij het zitten of verplaatsen. Een wat goedkoper alternatief zijn de polystyreenkorrels, ook wel tempex genoemd. Deze korrels zijn gemaakt van (gerecycled) piepschuim. Deze zitzakvulling is zachter, maar vormt zich minder goed mee met het lichaam. Toch is het een uitstekend alternatief voor de duurdere EPS-parels.

Let er bij aanschaf van een zitzak op dat je deze kunt bijvullen. Na enige tijd verliest elke zitzak namelijk wat van zijn stevigheid of luchtigheid. Hij zal dan minder lekker liggen en bijvullen is dan dus nodig.

Hoe kan je een zitzak wassen?

Zeker als je kinderen in huis hebt, kan het wel eens voorkomen dat je de zitzak moet schoonmaken. Vlekken van limonade, etensresten, en andere vlekken waarvan de herkomst onbekend is, ben je vast wel eens op de zitzak tegen gekomen.

Vroeger kon een zitzak reinigen nog wel eens een uitdaging zijn. De meeste zakken hadden toen nog geen binnenzak waardoor je de vulling eruit moest halen. Pas daarna kon de hoes de wasmachine in. Vaak werd er dan een speciale tas bijgeleverd waar je de vulling in kon gieten. 9 van de 10 keer goot je ernaast, waardoor je hele huis vol met piepschuim balletjes kwam te liggen. Het slechtste scenario wat je maar kon bedenken dus.

Tegenwoordig hebben de meeste zitzakken wél een binnenzak en is de buitenste zak afritsbaar. Je kunt deze dan gemakkelijk in de wasmachine stoppen en wassen bij maximaal 40 graden. Daarna is het zaak dat je de zak aan de waslijn laat drogen. Stop de zak nooit in de droger want daardoor kan deze krimpen waardoor hij niet meer om de binnenzak met vulling past.

Daarnaast zijn er nog steeds zitzakken op de markt die niet in de wasmachine kunnen. Je kunt dan het beste een sopje van water en groene zeep maken en met een doek de zitzak rondom afnemen. Laat de zitzak daarna goed drogen voordat je deze weer in gebruik neemt. Zitten er hardnekkige vlekken op, dan kun je ook gebruik maken van een vlek verwijderaar. Spray deze op de zak, laat het even intrekken en neem het af met een natte doek met schoon water.

Heb je een zitzak voor buiten met een waterdichte PVC coating? Dan is het goed te weten dat deze niet in de wasmachine kan maar gemakkelijk met een sopje af te nemen is.

Bekijk hier hoe je een andere variant van de zitzak kunt maken


Top Zitzak aanbiedingen


Top Stoelkussen aanbiedingen


Gerelateerde pagina's