Geüpdatet: 17 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar op letten bij het kopen van een halterstang?

20 Maart 2019

Wat voor krachtsporter je ook bent, een bodybuilder, een gewichtheffer, een cross fitter, of een powerlifter, een halterstang is een heel belangrijk stuk trainingsmateriaal, zo niet hét belangrijkste stuk. De grote vraag is dan ook waar je op moet letten bij het kopen van een halterstang.

De squat tot de deadlift en de power clean tot de bench press, allemaal worden ze uitgevoerd met de halterstang. Het is dan ook het laatste onderdeel van je home gym of je sportschool waar je op zou willen bezuinigen.

Wat is een halterstang?

Een halterstang wordt in het Engels een barbell genoemd. Het is een belangrijk onderdeel als je aan krachttraining doet. Aan deze stang kun je namelijk de gewichten die je gaat opheffen bevestigen. Er zijn twee typen halterstangen, namelijk halterstangen met een 30 mm schijfopname, en halterstangen met een 50 mm schijfopname. De 50mm stangen heten ook wel Olympische halterstangen. Deze stangen maken gebruik van een schijfopname die afzonderlijk van de rest van de halter kunnen draaien. Hiermee voorkom je blessures.

Alle halterstangen met een hoge belastbaarheid worden tegenwoordig uitgevoerd met zo’n schijfopname van 50mm. Doe je dus aan serieuze krachttraining, dan is een 50 mm halterstang daarom de enige keuze. De dunnere halterstangen van 30 mm kunnen minder zwaar belast worden en zijn meer geschikt voor thuis gebruik.

Waar op letten bij het kopen van een halterstang?

Als je een halterstang gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Om te beginnen is het belangrijk dat je stang dezelfde diameter heeft als de schijven die je erop gaat monteren. Je zult anders voor vervelende verassingen komen te staan aangezien de schijven dan simpelweg niet passen.

Zorg ervoor dat de halterstang lang genoeg is om bij je halterbank te passen maar dat deze niet dusdanig lang is dat hij bijna niet te gebruiken is in de ruimte waarin je gaat trainen.

Als je thuis gaat trainen, is het zeker verstandig om voor halterschijven met een rubberen coating te gaan. Mocht je dan je halterstang een keer met flinke vaart op de grond zetten of laten vallen omdat je het allemaal iets overschat hebt dan is niet meteen je vloer zult beschadigen zoals met metalen schijven nog wel eens wil gebeuren.

Koop bij aanschaf van je halterstang ook meteen een sluiter set. Dit zorgt er namelijk voor dat de schijven op zijn plaats blijven zitten en niet gaan wiebelen terwijl jij met je training bezig bent.

Bekijk hier een aantal oefeningen met een halterstang.


Top Halterstang aanbiedingen


Top dumbbell aanbiedingen


Gerelateerde pagina's