Geüpdatet: 30 November 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een plafondventilator aansluiten?

22 Februari 2019

Heb jij dat ook wel eens dat je tijdens de hete zomernachten niet kunt slapen van de warmte? Hoe heerlijk is het dan als je een plafondventilator aan zou kunnen zetten. Maar hoe moet je een plafondventilator aansluiten? Kun je dit zelf of is dit iets wat je door een vakman moet laten doen? En als je het zelf doet zit zo’n ding dan wel goed vast of komt deze midden in de nacht naar beneden zetten? Het zijn allemaal vragen waar wij je een antwoord op gaan geven en daarnaast gaan we je vertellen hoe je een plafondventilator aan moet sluiten. Lees dus gauw verder want als het weer een flinke hete zomer wordt, zul je blij zijn dat je de plafondventilator op tijd aangesloten hebt.

Aankoop van een plafondventilators

Voordat je plafondventilators aanschaft, zijn er een aantal zaken waar je even over moet nadenken. Om te beginnen is het verstandig om de afmeting van de kamer waar de ventilator komt te hangen te weten. Je hebt er natuurlijk niets aan een te kleine plafondventilator als je een vrij grote huis of slaapkamer hebt. Andersom kan ook erg vervelend zijn, want niet alleen zit je dan bij een lage stand al uit je hemd te waaien maar waarschijnlijk is je ventilator dan ook uit balans. Voor grote kamers heb je vaak een plafondventilator met een diameter van 132 centimeter nodig, in kleinere kamers volstaat een diameter van zo’n 122 centimeter.

Het volgende wat goed is om te weten, is de hoogte van het plafond. Hoe dichter de ventilator zich namelijk op de bewoners bevindt hoe beter het effect. Daarbij moet er wel op gelet worden dat deze ook weer niet té laag komt te hangen waardoor kinderen of de huisdieren erbij kunnen met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het zaak dat je de ventilator niet té dicht op het plafond hangt waardoor het apparaat zijn werk niet goed kan doen. Als dit namelijk het geval is, dan wordt de luchtstroom gehinderd. Je hebt dan een zogenaamde plafondknuffelaar in huis die eigenlijk niet meer doet dan een beetje ronddraaien zonder de kamer écht af te koelen. Dit is uiteraard een beetje nutteloos. De meest geadviseerde installatie hoogte voor plafondventilators, is zo’n 2.10 á 2.30 meter.

Hoe moet je een plafondventilator aansluiten

Als je eenmaal zo ver bent dat je de plafondventilator gaat aansluiten, is het zaak dat je dit met minimaal twee personen doet. Een plafondventilator weegt namelijk tussen de 10 en 25 kilo en aangezien je de meeste tijd boven je hoofd staat te werken kan dit in je eentje best een uitdaging worden.

Om te beginnen schakel je in de stoppenkast de stroom uit. Alleen het schakelaartje in de woning omzetten is niet voldoende! Er mag absoluut geen elektriciteit meer op de kabels staan. Daarna is het van het grootste belang dat je als eerste een plafonddoos voor ventilatorbevestiging inbouwt. Zoals aangegeven is een plafondventilator erg zwaar en als je een gewone plafonddoos gebruikt, is deze zeker niet sterk genoeg om je ventilator aan op te hangen. Zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaat en dat is nou juist iets wat je niét wilt.

Zodra je dat gedaan hebt zet je de ventilator in elkaar. Je schroeft de bladen vast, en als je daarmee klaar bent, verbind je de elektriciteitsdraden van de ventilator met de ventilatorkap. Daarna schroef je de kap op de ventilator. De volgende stap is om de elektriciteitsdraden door het verbindingspijpje te halen en ook deze vast te schroeven. Dit pijpje zorgt er namelijk voor dat de ventilator op de juiste afstand van het plafond hangt. Zodra je dit gedaan hebt, schuif je hier de balanskogel overheen. Deze zorgt er voor dat (zoals de naam al zegt) de ventilator in balans blijft.

Daarna monteer je de plafondbeugel. Dit is de beugel waar zo meteen je plafondventilator aan komt te hangen. Deze monteer je om de balans beugel heen. Als je dit allemaal gedaan hebt, kun je de elektriciteitsdraden die uit je plafond steken verbinden met het kroonsteentje van je ventilator. Daarna monteer je de ventilator met pluggen en schroeven in het plafond. Let op dat je hiervoor de juiste pluggen en schroeven gebruikt zodat het apparaat niet naar beneden komt als je deze aan zet.

Heb je een ventilator gekocht met verlichting dan kun je nu de lampjes erin draaien en gaan genieten van jouw heerlijke koele huis. Wist je overigens dat je een ventilator niet alleen in de zomer kunt gebruiken? In de winter kun je de bladen namelijk de andere kant op laten draaien waardoor wordt de warme en lichtere lucht, die zich bovenin de kamer bevindt, weggedrukt en via de zijkanten van de kamer weer naar beneden gedrukt. Tegelijkertijd wordt de koudere lucht die zich onderin de kamer bevindt aangezogen en kan deze zich bovenin langs het plafond opwarmen. Hierdoor wordt de ruimte sneller warm en kan er zelfs bespaard worden op de energiekosten! Een interessante optie dus!

Bekijk hier hoe je een plafondventilator ophangt


Top Plafond ventilator aanbiedingen


Top Ventilator aanbiedingen


Gerelateerde pagina's