Geüpdatet: 30 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Voor welke klus gebruik ik welke zaag?

01 November 2018

Je herkent het vast wel. Je bent op zoek naar een nieuwe zaag en kijkt eens rond op internet of in de bouwmarkt. Hier kom je een enorme hoeveelheid verschillende soorten zagen tegen. Van de kleine ijzerzaag tot een grote cirkelzaag. De vraag “voor welke klus gebruik ik welke zaag?” zal ongetwijfeld in je hoofd gespeeld hebben. Wij geven antwoord op deze vraag.

Er zijn zeer veel verschillende soorten zagen verkrijgbaar. Van de authentieke handzaag voor de kleine en eenvoudige klussen tot de meest geavanceerde elektrische zagen als vervanger voor iedere lichamelijke inspanning. Het karakter van de klus is bepalend voor de keuze tussen de verschillende opties. Als je een grote klus hebt, kun je met behulp van elektrisch gereedschap op de meest efficiënte wijze werken. Bij kleinere klussen of precisiewerk kun je beter handmatig zagen. Daarnaast speelt het materiaal wat je gaat bewerken een belangrijke rol.

Er zijn een aantal criteria die bepalen voor welke klus je welke zaag gebruikt:

 • De snelheid;
 • Het te bewerken materiaal;
 • De nauwkeurigheid;
 • Moet je rechte lijnen of bochten zagen;Is de plek van het zaagwerk goed- of moeilijk bereikbaar.
 • Welke zaag gebruik je voor welke klus?

  Als je je afvraagt welke zaag je gebruikt voor welke klus, lees dan zeker verder. We nemen hieronder de meest gekozen opties met je door:

 • Een decoupeerzaag is zeer multifunctioneel. Deze zaag kun je voor vrijwel ieder materiaal gebruiken. Hiermee kun je zowel rechte lijnen als bochten zagen. Je kunt met deze zaag zéér nauwkeurig te werk gaan. Deze zaag is echter wel alleen te gebruiken op een plat oppervlak.
 • Een cirkelzaag is een grote zaag met een groot ronddraaiend blad. Deze krachtige zaag kun je alleen gebruiken om op een snelle manier, rechte lijnen mee te zagen. Je kunt deze zaag dan ook in één richting voortbewegen. Een cirkelzaag wordt voornamelijk gebruikt om vrijwel alle soorten hout mee te zagen. Er zijn echter ook speciale zaagbladen verkrijgbaar voor het zagen van andere materialen.
 • Een reciprozaag wordt ook wel een sabelzaag genoemd. Deze zaag lijkt met betrekking op de techniek erg op een decoupeerzaag. Het grote verschil is echter dat de zaag in het verlengde van het handvat geplaatst is. Dit biedt mogelijkheden om zowel horizontaal als verticaal te zagen. Een reciprozaag wordt voornamelijk gebruikt voor het grovere werk, zoals het snoei- en sloopwerk. Met deze zaag kun je dan ook wat minder nauwkeurig te werk gaan dan met een decoupeerzaag. Er zijn verschillende zaagbladen verkrijgbaar voor een reciprozaag waarmee je diverse materialen kunt bewerken.
 • Naast deze drie veel gebruikte zagen, kun je ook kiezen voor de multi-materialen zaag. Deze zaag is vaak duurder in aanschaf, maar wel geschikt voor het zagen van meerdere materialen zoals hout, tegels, aluminium en pvc. Er zijn immers veel verschillende zaagbladen voor deze zaag verkrijgbaar zoals diamantschijven, HSS zaagbladen en hardmetalen zaagbladen. Deze zaag is uitstekend geschikt om rechte lijnen en invallend te zagen.

  Je ziet dus, er zijn veel verschillende keuzemogelijkheden in zagen maar iedere zaag heeft een eigen functie. Dit laatste maakt de keuze weer een stuk makkelijker.

  Bekijk hier welke zaag het beste geschikt is


  Top Decoupeerzaag aanbiedingen


  Top Circelzaag aanbiedingen


  Top Kettingzaag aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's