Geüpdatet: 25 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een broodrooster schoon?

16 Januari 2019

Sinds de broodrooster in 1919 op de markt kan is deze langzaam maar zeker een vast onderdeel van onze keukenuitrusting geworden. Zo goed als iedereen heeft dit handige apparaat wel in huis. Waar de meeste mensen echter mee worstelen, is hoe je een broodrooster schoon maakt en schoon houdt.

Zo’n apparaat reinigt zich helaas niet zelf. Er komen kruimels in te zitten en afhankelijk van waar je het apparaat opbergt kan er ook stof in komen. Allemaal zaken die op een gegeven moment bijdragen aan een viezige smoezelige broodrooster. Wij gaan je in deze blog vertellen hoe je een broodrooster het beste kunt schoonmaken. Lees dus gauw verder zodat je gauw met je eigen apparaat aan de slag kunt.

Broodrooster vergeten schoon te maken

Waar veel mensen over een stralend schone keuken beschikken en het aanrecht en de kookplaten meteen na het koken ook weer schoonmaken, wordt de broodrooster vaak vergeten. Zodra we uit gegeten zijn, wordt de broodrooster weer opgeborgen zonder dat er eigenlijk verder naar omgekeken wordt. Op zich natuurlijk geen probleem, eventuele bacteriën zullen de hitte in de broodrooster niet overleven, maar toch is het wel beter en hygiënischer om de broodrooster één keer in de zo veel tijd even onder handen te nemen. Zo voorkom je dat broodkruimels, eventuele kaasresten en andere zaken zich binnenin opstapelen.

Beginnen met de kruimellade

De meeste mensen houden de broodrooster zo nu en dan een even op zijn kop boven de gootsteen om de overtollige kruimels eruit te schudden. Maar wist je dat dit ook veel makkelijker kan? Zo goed als iedere broodrooster beschikt namelijk over een kruimellade. Dit is een schuifje of een soort laatje. In dit laatje worden tijdens het roosteren de los gekomen kruimels opgevangen. Maak je dit niet regelmatig schoon dan kunnen de kruimels zich hier gaan ophopen en vast plakken. Je krijgt dan onderin de broodrooster een viezige bruine rand.

Om deze te reinigen kun je onderaan de broodrooster op een knopje drukken waardoor dit schuifje los komt. Je kunt deze dan naar buiten trekken, de overtollige kruimels eraf schudden en daarna reinigen met een sopje. Laat je schuifje daarna wel goed drogen voordat je deze terug stopt in de broodrooster want zoals je waarschijnlijk wel weet gaan water en elektriciteit niet zo goed samen.

Binnenkant van de broodrooster reinigen

Nu de kruimel la schoon is schoon is en ligt te drogen, kun je verder met het schoonmaken van de binnenkant van de broodrooster. Voordat je hier mee aan de slag gaat, is het zaak dat je de stekker uit het apparaat trekt. Waarschijnlijk is dit een open deur maar jaarlijks gebeuren er nog steeds veel ongelukken met elektronische apparaten in huis. Een vergeten stekker kan dus beter een keer te veel dan een keer te weinig vermeld worden.

De kruimels, stukjes kaas en andere viezigheid aan de binnenkant van je broodrooster kun je het beste met een oude tandenborstel verwijderen. Zorg er wel voor dat dit een droge tandenborstel is. Borstel hiermee voorzichtig aan de binnenkant de overgebleven kruimels van de schuiven en de rekjes. De kruimels zullen aan de onderkant uit de broodrooster vallen maar het kan nadat je hiermee klaar bent nooit kwaad om de broodrooster nog een keer op zijn kop te houden en uit te schudden boven de vuilnisbak of gootsteen.

Buitenkant van de broodrooster reinigen

Als laatste ga je aan de slag met de buitenkant van de broodrooster. Vaak is dit een verzamelplaats van viezigheid. De kinderen hebben bijvoorbeeld jam of pasta aan hun vingers en willen gauw even hun warme geroosterde brood pakken. Ze zullen de eerste niet zijn die hierbij even de buitenkant van de broodrooster vasthouden. Langzaam maar zeker kan dit dus een plakkerig geheel worden.

Je kunt de buitenkant het beste reinigen met een warm sopje en een doekje. Maak het doekje vochtig (niet nat) en neem hiermee alle sleuven, knoppen en randen af. Je zult zien dat de broodrooster hier zichtbaar van opknapt. Daarna wrijf je de broodrooster helemaal droog met een keukendoek. Al laatste schuif je de kruimellade weer op zijn plaats en je broodrooster is als nieuw en weer helemaal klaar voor gebruik.

Bekijk hier hoe je een broodrooster schoon maakt


Top Broodrooster aanbiedingen


Gerelateerde pagina's