Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is een moederbord?

14 Juni 2019

In iedere computer of laptop zit een moederbord. Maar wat is nou precies zo’n moederbord en hoe weet je of deze geschikt is voor alle toepassingen die voor jou belangrijk zijn? In dit artikel helpen we je om al die informatie op een rijtje te zetten, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt. Je leest hier alle informatie die je over een moederbord moet weten.

Wat is een moederbord

Een computer is opgebouwd rond één grote printplaat. Dit onderdeel wordt ook wel het moederbord. Je kunt een moederbord zeker zien als het kloppend hart van je computer of laptop. Het is een kunststof plaat met een groot aantal elektronische schakelingen en verbindingen. Een moederbord voorziet alle componenten van stroom en laat deze met elkaar communiceren. Het moederbord bevat de centrale processor die bepaalt hoe snel je PC informatie kan verwerken. Je processor, werkgeheugen, geluidskaart, videokaart en andere onderdelen zijn dus allemaal aangesloten op het moederbord. Het zorgt ervoor dat elke taak die je wilt uitvoeren op de best mogelijke manier gebeurt.

Daarnaast bevat het moederbord de meeste elektronica van de PC en uitbreidingssleuven voor alle extra insteekkaarten, waarmee je allerlei apparatuur aan kunt sluiten zoals een printer en een scanner. Alle onderdelen - inclusief de voeding - worden op het moederbord geïnstalleerd om de computer te laten werken. Het is dus erg belangrijk dat het moederbord wel bij de processor past.

Verschillende soorten moederborden

Qua moederborden heb je de keuze uit twee merken processors: AMD of Intel. Deze twee merken hebben ieder hun eigen soort moederbord, waar alleen hun eigen merk processor op past. Over het algemeen geldt dat de AMD processor iets goedkoper is in aanschaf en dat de Intel processor betrouwbaarder en sneller is. Je persoonlijke voorkeur bepaalt uiteindelijk welke processor je wilt aanschaffen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een moederbord?

Naast de keuze tussen AMD en Intel moet je natuurlijk ook rekening houden met het formaat. Het moederbord moet natuurlijk fysiek wel in je computer passen. De volgende belangrijke keuze is welke chipset je wilt gaan gebruiken, die zal namelijk bepalen welke onderdelen je op het moederbord kunt aansluiten.

Als je deze drie keuzes gemaakt hebt, kun je het moederbord gaan personaliseren, dus afstemmen op jouw gebruik. Bedenk hierbij dat een moederbord ook een investering voor de toekomst is. Wil je dus in de toekomst je computer uitbreiden of upgraden, dan is het fijn als je over een moederbord beschikt die de mogelijkheden daarvoor biedt. Welke specificaties van je moederbord daarbij belangrijk zijn, hangt vooral af van waar je de computer voor gebruikt.

Ben je namelijk een fanatieke gamer dan kan het belangrijk zijn dat je beschikt over een moederbord waarmee je kunt overklokken om de computer sneller te laten werken. Hou er rekening mee dat deze functie niet door elk type moederbord ondersteund wordt. Waar je zeker ook op moet letten is de koeling van je systeem. Het systeem moet immers onder de juiste omstandigheden kunnen werken.

Waar gebruik jij je moederbord voor?

Een moederbord voor iemand die foto’s of video’s op de computer bewerkt, kan er weer heel anders uitzien dan een gaming moederbord. Je wilt dan bijvoorbeeld juist graag een snelle verbinding met je harde schijf, waarbij je SATA-verbinding een doorslaggevende factor is. Een ander punt om op te letten bij de aanschaf, is uiteraard het aansluiten van randapparatuur via USB en FireWire. Ook dit moet (in dit geval letterlijk) aansluiten op jouw wensen.

Zoals je ziet kunnen de voorkeuren van elke gebruiker anders zijn. Een moederbord kopen is dan ook vooral een kwestie van je wensen op een rij zetten en de specificaties die daarbij horen selecteren. Als je hiervoor even de tijd neemt en de mogelijkheden goed voor je op een rijtje zet, zul je lang plezier hebben van je moederbord.

Hoe werkt een moederbord, bekijk het hier


Top Moederbord aanbiedingen


Gerelateerde pagina's