Geüpdatet: 25 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Advies bij het kopen van een accuboormachine?

16 Februari 2018

Er zijn veel verschillende soorten boormachines op de markt. De werkzaamheden zijn bepalend voor de boormachine die gebruikt moet worden. Een klopboormachine of een boorhamer gebruik je bij het grovere werk en een accuboormachine is juist ideaal gereedschap voor de kleinere- en nauwkeurige werk. Geen vakman kan zonder dit gereedschap. Je zult dit veelzijdige hulpmiddel missen als je er geen beschikking over hebt, en juist koesteren als je er veelvuldig gebruik van kunt maken. Mits je wel kiest voor de juiste accuboormachine. Er is immers veel keuze in deze sector. In dit artikel geven we je advies bij het kopen van een accuboormachine.

Bekijk hier de kooptips:

Een accuschroefboormachine is een manusje van alles. Deze boormachine is (met de juiste boor) geschikt voor het boren en schroeven in hout, metaal en zachte steensoorten. Doordat je gebruik maakt van een accu, ben je veel flexibeler in je beweegruimte. Je hoeft immers geen rekening te houden met een snoer en of je de beschikking hebt over elektriciteit.

De voltage van de accuboormachine

De huidige accuboormachines zijn krachtig genoeg om veel voor je te kunnen betekenen. De kracht en de prestaties van de accuboormachine wordt bepaald door de spanning in de accu en het koppel. Voor het boren gebruik je de maximale rotatie, voor het schroeven maak je gebruik van de koppel.

De spanning in de accu wordt uitgedrukt met de voltage van de accuboormachine en is een veelvoud van 1.2V. Hoe hoger deze waarde, hoe meer de accuboormachine aan kan. Het is echter wel zo dat het gewicht en de prijs in verhouding staan met de voltage. Voor de wat lichtere klussen, zoals het schroeven en het boren van kleinere gaten in de meeste houtsoorten, kun je het af met een lichtere accuboormachine met een 9.6, 10.8 of 12 volt accu. Voor de wat gemiddelde klussen, zoals het schroeven in wat stevigere houtsoorten is een accuboormachine met een 14.4 volt accu beter geschikt. Voor de echt zwaardere klussen (schroeven en boren in hardhout of staal) heb je wel een accuboormachine met een 18 volt accu nodig.

Naast de voltage van de accuboormachine, is ook het koppel van belang voor de kracht van de boormachine. Koppel is kracht in combinatie met rotatie. Het koppel is een ander woord voor het draaivermogen en wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm). Je kunt dit met je koppelinstellingen zelf aanpassen aan de hand van het materiaal wat je wilt schroeven of boren. Als je een hoog koppel hebt, kun je beter dikke schroeven indraaien, of voor het boren van harder materiaal of grotere gaten.

Versnellingen in de accuboormachines

Goede accuboormachines hebben twee versnellingen. De eerste versnelling heeft een hoog koppel en een laag toerental om te schroeven, bij de tweede is het andersom waardoor het gereedschap juist meer geschikt is om te boren. Daarnaast kan de eerste versnelling prima gebruikt worden voor de zachtere soorten hout en is de tweede gang juist meer geschikt voor de hardere soorten hout en staal.

De accu voor boormachines

Vanzelfsprekend is de juiste accu van groot belang voor je boormachine. Dit is immers jouw stroomvoorraad die cruciaal is om lekker door te kunnen gaan met jouw klus. De moderne accuboormachines zijn tegenwoordig voorzien van de lithium-Ion (Li-Ion) technologie. Deze accu heeft geen geheugeneffect en kan zonder problemen tussentijds worden opgeladen.

Daarnaast is de capaciteit erg belangrijk om rekening mee te houden. Dit is de hoeveelheid stroom die de accu kan leveren. De energie inhoud van de accu wordt aangegeven in Ampère per uur (Ah). Hoe hoger deze waarde, hoe langer je ermee kunt werken na een volledige oplaadbeurt. Dit zegt dus niets over de prestaties van de machine. Een capaciteit van 1.5 Ah tot 2 Ah is gebruikelijk voor boormachines. Er zijn accu’s die door middel van een snel lader kunnen worden opgeladen. Hierdoor is de accu binnen dertig minuten weer vol en klaar voor gebruik.

De moderne accuboormachines

Vrijwel iedere moderne accuboormachine heeft een snelspanboorkop. Hiermee kan eenvoudig het boortje of bitje met de hand worden vastgezet, zonder dat hier gereedschap voor nodig is zoals in het verleden met een boortol wel het geval was. Daarnaast is vrijwel iedere accuboormachine in staat om zowel links- als rechtsom te draaien en is uitgevoerd met een slipkoppeling om te voorkomen dat de schroef te hard wordt ingedraaid. Het ratelende geluid geeft hierbij een signaal af.

Extra’s bij een accuboormachine

Bij veel accuboormachines kun je diverse accessoires en andere handige extra’s kopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een extra accu om contant door te kunnen werken. Als de accu leeg is kun je de accu opladen en met de tweede accu verder klussen. Daarnaast is een koffer handig om de accuboormachine in te vervoeren en een softgrip erg prettig als je lang achter elkaar met de accuboormachine aan het werk bent. Een boor- en bittenset is handig als je een beginnend klusser bent of niet zeker bent of je al deze accessoires binnen handbereik hebt. Een accuboormachine is immers erg handig, maar als je niet de juiste boortjes en/of bitjes hebt, is het lastig werken.

Top Accuboormachine aanbiedingen


Gerelateerde pagina's