Geüpdatet: 21 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe krijg ik mijn handdoeken zacht?

05 April 2018

Een heerlijk zachte handdoek is fijn om je mee af te drogen als je onder de douche vandaan komt. Van die handdoeken die je krijgt als je in een hotel slaapt, of als ze nog nieuw zijn. Wollig, zacht en fluffig. Veel mensen kunnen echter hun pasgewassen handdoeken bij wijze van spreken rechtop laten staan omdat ze keihard zijn geworden. Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat je handdoeken bijna kraken als je ze opvouwt? Als je een flinke scrub na het douchen wel op prijs stelt is er natuurlijk geen probleem. Maar hoe krijg je nou je handdoeken zo heerlijk zacht? Wij gaan het je vertellen.

Waarom handdoeken hard?

Er zijn een aantal redenen waardoor een handdoek kan aanvoelen als een plank. Als je onder de douche vandaan komt, ben je nooit voor de volle 100 procent schoon. Dat klinkt misschien wat typisch en ook wel wat vies maar je huid bevat na een douchebeurt nog huidcellen en oliën. Dat is verder heel normaal. Tijdens het afdrogen komen deze huidcellen op je handdoek terecht, waardoor de handdoek wat ruwer wordt. Ook zeep of shampoo resten komen op deze manier op je handdoek terecht en hebben hetzelfde effect.

De kalk en de mineralen in het waswater zijn andere oorzaken. Kalkrestjes en mineralen kleven aan de vezels van je handdoek en blijven achter nadat ze uit de wasmachine komen. Dit kan ervoor zorgen dat je handdoek harder gaat aanvoelen. Ook een teveel aan wasmiddel of wasverzachter hebben een verhardend effect op je handdoeken. Wasverzachter bevat namelijk glijmiddel en silicoon en dit zorgt ervoor dat er een laagje op de vezels van je handdoek ontstaat dat ervoor zorgt dat de stof geen water kan absorberen. Dit lijkt natuurlijk enigszins tegenstrijdig, omdat wasverzachter juist bedoeld is om handdoeken zachter te maken, maar op de lange termijn zal het er juist voor zorgen dat je handdoeken hard worden.

Zachte handdoeken

Er zijn echter verschillende manieren om je handdoeken weer heerlijk zacht te krijgen en aan te laten voelen alsof je in een hotel bent.

 • 1.Zorg ervoor dat je handdoeken apart wast van je gewone kleding. Daarmee voorkom je dat de vezels beschadigd worden door knopen en ritsen.
 • 2.Stop de wasmachine niet te vol. Zo krijgt de was voldoende mogelijkheid om te bewegen tijdens het wassen wat ervoor zorgt dat de was goed schoon wordt.
 • 3.Was één keer in de zo veel tijd je handdoeken goed heet, minimaal 60 raden het liefst nog iets heter. Daarmee spoel je het meeste vuil en vastgeplakte huidschilfers en siliconen uit je was.
 • 4.Gebruik niet meer dan de aangegeven hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Je handdoeken worden er wel lekker zacht van maar door het siliconen laagje uit de wasverzachter die zich aan de vezels hecht zullen ze daarna minder goed water opnemen, en dus slechter drogen.
 • 5.Een scheutje azijn in het bakje van de wasverzachter. Veel mensen zweren erbij. Je handdoeken worden er heerlijk zacht van. Kalkdeeltjes en (vettige) zeepresten uit het waswater blijven achter in de handdoeken tijdens het was proces. Azijn ontkalkt en ontvet, en lost deze op. Het maakt niet uit of hiervoor schoonmaakazijn of natuurazijn wordt gebruikt; het gaat om het azijnzuur.
 • 6.Laat je je handdoeken aan de waslijn drogen zorg er dan voor dat ze lekker in de wind kunnen wapperen of schud ze tijdens het drogen eens lekker heen en weer. Door de beweging van de wind worden ze zachter dan wanneer ze onbeweeglijk aan een rekje hangen.
 • Top Handdoek aanbiedingen


  Top Badjas aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's