Geüpdatet: 19 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij de aankoop van een maatbeker?

03 April 2019

Iedereen die wel eens in de keuken staat, weet dat je eigenlijk niet zonder maatbeker kan. Hiermee kun je een bepaald volume van een vloeistof en soms vaste ingrediënten vaststellen. Er zitten echter wel verschillen in maatbekers die te koop worden aangeboden. In dit artikel zullen we je laten zien waar je op letten bij de aankoop van een maatbeker.

Voor veel mensen die graag in de keuken staan om de lekkerste recepten vorm te geven, is een maatbeker onmisbaar. Je kunt hiermee exact bepalen of je de juiste hoeveelheid van een specifiek ingrediënt gebruikt. Alleen de echte ervaren topkoks doen dit “op gevoel”, maar die gave is voor weinig mensen weggelegd. De meeste mensen moeten een maatbeker binnen handbereik hebben, maar dan moet het wel een maatbeker zijn die aansluit op de wensen van de gebruiker.

Verschillende soorten maatbekers

Een maatbeker wordt in de volksmond ook wel “een litermaat” genoemd. Als je echter veelvuldig gebruik maakt van (internationale) recepten, heb je aan een litermaat (ons metriek stelsel) niet genoeg. Je kunt dan beter kiezen voor een maatbeker waarop iets meer informatie staat. Met meer informatie bedoelen we onder andere het Brits- of Amerikaans meetsysteem dat ook bekend staat als het imperiale systeem. Je hoeft dan niet om te rekenen als je een buitenlands recept gaat maken waarin gesproken wordt over oz. Je zult in de praktijk ervaren dat je echt soms wel even moet zoeken waar de juiste maatvoering op de maatbeker staat weergegeven, maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een maatbeker?

Naast de weergave van internationale eenheden zijn er nog een aantal andere zaken waarop je moet letten bij de aankoop van een maatbeker. Denk hierbij vooral aan de maatvoering van de maatbeker. Als je kleine hoeveelheden moet vaststellen, kun je dit véél nauwkeuriger doen met een maatbeker van een kleinere afmeting.

Dit is uiteraard andersom ook het geval. Je maakt het jezelf wel lastig als je grotere maten moet vaststellen met een kleine maatbeker. Hiermee mist dit handige gebruiksvoorwerp z’n doel! Je hebt een maatbeker in je keukenkastje staan om het jezelf gemakkelijk te maken. Wat dat betreft is het heel handig om maatbekers van verschillende afmetingen binnen handbereik te hebben in de keuken. Die kun je makkelijk in elkaar zetten dus meer ruimte neemt het ook niet in. Maatbekers worden verkocht in verschillende maten, variërend tussen 50 ml en 5 liter.

Tot slot….. hou hier ook rekening mee als je een litermaat gaat kopen

Er zijn nog een aantal zaken waar je ook even rekening mee moet houden als je een litermaat gaat kopen. Herken je zo’n situatie dat als een vloeistof in de maatbeker zit, dat je de maataanduiding minder goed (of helemaal niet) kunt lezen? Je kunt dit voorkomen door te kiezen voor een diagonale afleesrand. Hiermee wordt je maatbeker makkelijkere afleesbaar. Tot slot is het materiaal van de maatbeker van belang. Maatbekers worden gemaakt van diverse materialen zoals kunststof, roestvrij staal en gehard glas. De keuze tussen deze twee opties hangt af van je gebruik en misschien wel de inrichting van je keuken. Als je je hele keuken hebt voorzien van keukengerei van roestvrij staal is de keuze uiteraard snel gemaakt. Veel mensen kiezen voor gehard glas om de slijtvaste eigenschappen van dit materiaal. Vooral bij een voordeligere maatbeker van kunststof loop je het risico dat de maataanduiding eraf slijt, zeker bij intensief gebruik (in de vaatwasmachine). Dit wil je uiteraard voorkomen als je graag werkt met nauwkeurige hoeveelheden bij het maken van een recept.

Bekijk hier waar een maatbeker allemaal voor dient


Top Maatbeker aanbiedingen


Top Keukengerei aanbiedingen


Gerelateerde pagina's