Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke framemaat voor een herenfiets?

07 Mei 2018

Als je een nieuwe herenfiets gaat kopen, is de keuze voor het juiste framemaat van belang. De framehoogte moet afgestemd zijn op de lichaamslengte van de gebruiker. Welke framemaat je moet hebben voor een herenfiets? Dit is eenvoudig uit te rekenen.

De keuze voor een juiste maat van een fiets is erg belangrijk. Hiermee zul je niet alleen comfortabel fietsen maar ook op een veiligere manier. Je voorkomt niet alleen ongelukken, maar ook lichamelijke klachten door een vervelende houding. De framemaat wordt bepaald door de lengte van de zitbuis, die wordt gemeten vanaf het middelpunt van de trapas tot de bovenzijde van de buis.

Instructievideo welke framemaat je nodig hebt:

De juiste maat voor een herenfiets bepalen

Het is eenvoudig om de juiste maat van een herenfiets te bepalen. Hiervoor vermenigvuldig je de binnenbeenlengte in cm (van de vloer tot het kruis) met 0,68 en je hebt de ideale framemaat. Je hebt hier iets speling in doordat je een paar centimeters kunt winnen met het bijstellen van de zadelhoogte en de stuurpen. Dit is voornamelijk bedoeld om een prettigere houding aan te kunnen nemen bij het fietsen.

Het kan zijn dat je precies tussen twee maatvoeringen in komt. In dit geval is het goed om te kijken naar de gebruiksdoelstelling. Het is een verstandig om bij sportieve doelstellingen te kiezen voor de kleinere maatvoering en de grotere maatvoering te kiezen bij toerfietsen. Dit heeft betrekking op de controle over de fiets. Daarnaast is het goed om naar de zadelpen te kijken. Er zijn fietsen uitgevoerd met een geveerde zadelpen. Als je hiervoor kiest moet je vier centimeter van je berekening aftrekken, om op de gewenste hoogte te komen. Je kunt natuurlijk ook de huidige fiets nemen en de maat te meten van het centrum van de trappers tot de bovenkant van de zitbuis.

Top Herenfiets aanbiedingen


Gerelateerde pagina's