Geüpdatet: 30 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Welk overhemd past bij mij?

14 Juni 2019

Het dragen van een overhemd is voor veel mannen een vanzelfsprekendheid. Het is de basis voor een zakelijke outfit maar ook voor een casual nette outfit kun je met een overhemd altijd uit de voeten. Toch kan een overhemd dragen lastiger zijn dan je in eerste instantie zou denken. Veel mannen stellen zich dan ook regelmatig de bekende vraag: Welk overhemd past bij mij?

Veel mannen weten eigenlijk niet precies wat de etiquette van het dragen van een overhemd zijn. Moet het overhemd bijvoorbeeld in of uit de broek gedragen worden? Wanneer trek je welk overhemd aan? Voor bijna elke situatie is er wel een ander model van een ander materiaal en met een andere boord. Wij gaan je in deze blog wat op weg helpen zodat je weet welk overhemd bij jou en de situatie past.

Pasvorm

Om te beginnen is er de pasvorm van een overhemd. De meeste mensen denken dat dit voor ieder hemd hetzelfde is, maar niets is minder waar. Vandaag de dag zijn vooral getailleerde overhemden populair, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten pasvormen. Wanneer de pasvorm van het overhemd goed is, bepaalt dit zeker 50% van de uitstraling. Een goede pasvorm hangt samen met je lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Draag vooral een pasvorm waar je jezelf het meest comfortabel in voelt.

De smalle pasvorm is geschikt voor jonge en/of slanke heren. Hierbij dien je er wel goed op te letten dat de knopen niet openstaan, je hebt voldoende bewegingsvrijheid nodig. Heb je echter een bredere lichaamsbouw heb je vaak wat meer behoefte aan comfort tijdens het dragen. Een slim fit is dan gauw te krap en te oncomfortabel. In zo’n geval kun je kiezen voor een classic fit model. Dit wil zeggen dat je overhemd recht is. Ook een tailored fit model (licht getailleerd) behoort tot de mogelijkheden. Belangrijk is dat het overhemd mooi aansluit rond het lichaam, en dat de stof tussen de knopen niet afstaat omdat het hemd nét even te strak zit. Daarnaast moet het hemd lang genoeg zijn, zodat je hemd ook in je broek blijft zitten als je je uitrekt .

Stof

Er zijn een aantal zaken belangrijk voor het comfortabel dragen van een overhemd. In de eerste plaats is het natuurlijk fijn als de stof zacht aanvoelt. Daarnaast is het ook prettig als de stof in staat is om eventueel vocht zoveel mogelijk af te voeren. De eerste keus is altijd een overhemd vervaardigd van 100% katoen. Binnen het materiaal katoen zijn verschillende kwaliteiten. In principe geldt hoe zachter de stof, hoe beter de kwaliteit (en hoe meer kans dat je geen uren hoeft staan te strijken). Een eventuele tweede optie is een combinatie met linnen. Deze combi is koeler en wordt alleen gedragen tijdens warme zomerdagen.

Boord

Het boord van een overhemd is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt. Als het past en niet te veel afknelt is het goed…..toch? Niet helemaal. Er zijn namelijk verschillende boorden. Veel is afhankelijk van het wel of niet dragen van een stropdas of een strik. Daarnaast heeft de juiste keuze voor een boord ook te maken met de vorm van je gezicht, de lengte van je nek en niet te vergeten jouw persoonlijke voorkeur. Hieronder een overzicht van de verschillende boorden:

 • Het cut away boord
 • Een cut away boord is de meest moderne boord variant. Hierbij vallen de boordpunten wat verder uit elkaar dan bij het klassieke boord. Hierdoor er is meer plaats voor een strop- of vlinderdas. Een (dubbele) windsor knoop is een ideale dasknoop om bij dit type boord te dragen.

 • Het klassieke boord

  Het klassieke boord is het meest voorkomende boord. De hoeken staan op een normale afstand van elkaar. Dit type boord is het meest veelzijdig. Je kunt dit hemd met of zonder das dragen. Daarnaast is dit type hemd ook uitermate geschikt om bijvoorbeeld onder een kostuumvest dragen. Aangezien dit type boord zowel bij formele als bij informele gelegenheden gedragen kan worden, is dit het ideale boord om in je kast te hebben hangen.

 • Het punt hemdsboord

  Dit is eigenlijk een variant op de klassieke boord, waarbij de punten zich iets lager door lopen dan bij een normaal klassiek boord. Deze langer doorlopende punten maken het hemd wat formeler. Bij dit type boord draag je altijd een das.

 • Het tab-boord
 • Het tab-boord is een boord met lange, rechte punten. De punten worden in het midden aan elkaar vastgeknoopt met behulp van een drukknoop. De tab-knoop vervangt de boordpin, die de punten van de kraag op hun plek houden. De boord wordt altijd met een das gedragen. Dit zorgt immers voor een nauwe aansluiting met de hals waarbij de knoop van de stropdas altijd netjes op zijn plek blijft. Hierdoor maak je een verzorgde indruk.

 • Het boord met knoopjes
 • Het meest informele boord is het boord met knoopjes. Deze zitten aan de hoeken van de boord bevestigen. Meestal is dit type boord exact hetzelfde in breedte als het klassieke boord, maar dan dus met de extra knoopjes. Door de informele uitstraling van dit hemd zie je deze vaak terug in minder strikte werkomgevingen of als casual wear.

  Kleur

  Of een overhemd mooi of afschuwelijk staat, is vaak sterk afhankelijk van de kleur. Een licht overhemd staat de ene man prachtig, terwijl het voor de andere man niets doet. Over het algemeen is het een kwestie van uitproberen en kritisch in de spiegel kijken om te bepalen welke kleuren goed bij jouw huid passen en welke niet. Maak het hemd je flets en zie je er vermoeid uit? Dan kun je deze beter laten hangen. Ga in zakelijke situaties altijd voor donkerblauw, zwart, grijs of wit. Dit zijn de zogenaamde veilige kleuren. Deze kleuren zijn tijdloos en laten zich gemakkelijk combineren met een pak, waardoor je er zo goed als altijd perfect uitziet.

  Lange of korte mouwen

  De keuze tussen een lange- of korte mouw hangt sterk af van de situatie. Is dit zakelijk of casual? In het geval van een zakelijke situatie creëert je de meest stijlvolle look door een overhemd met lange mouwen te dragen. Wordt het té warm kun je de mouwen desnoods oprollen. Er zijn twee manieren om je mouwen op te rollen. De eerste manier is eigenlijk de meest gebruikte. Je slaat steeds een stuk stof met een gelijke breedte als de manchet om, tot net onder of net boven je elleboog.

  De tweede manier gaat als volgt in zijn werk: sla de manchet eerst om tot je bovenarm en vervolgens sla je het onderste gedeelte van de dubbelgevouwen stof om naar boven. Dit doet je net zo vaak totdat de stof en de manchet bij elkaar komen.

  Korte mouwen zijn vooral geschikt als je casual gekleed gaat. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat je mouwen niet te strak zitten. Als richtlijn kunt je aanhouden dat de mouwen iets strakker mogen zitten dan het overhemd.

  Je ziet dat er bij het dragen van een overhemd en het bepalen welk kledingstuk bij je past nog best wel wat komt kijken. Kleding maakt de man toch?!

  Hoe strijk je een overhemd  Gerelateerde pagina's