Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Welk materiaal pan moet ik kiezen?

23 Juli 2021

Een nieuwe pan? Stel jezelf een aantal vragen

Wanneer je besluit om een nieuwe pan aan te schaffen, zijn er verschillende zaken die invloed kunnen hebben op de beste keuze voor jou. Vroeger waren er eigenlijk vooral pannen van gietijzer of aluminium te krijgen, maar dat is allang niet meer zo. Om erachter te komen welke pan bij je past, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen.

De warmtebron in huis

Niet iedere pan kan op iedere warmtebron. Ten eerste is het dus belangrijk om te weten op welke warmtebron jij de pan wilt gebruiken. Zo kun je met keramisch, elektrisch en koken op gas iedere pan gebruiken, maar is dat bij koken op inductie niet het geval. Daarvoor is een pan met een magnetische bodem geschikt.

Het gewicht van de pan

Ook is het belangrijk om te weten van wat voor materiaal de pan gemaakt is zodat je weet hoe dit voor jou voelt. Niet per se hoe het materiaal aanvoelt, maar wel hoe zwaar de pan is. Als je bijvoorbeeld last hebt van je gewrichten, is een pan van gietijzer niet per se geschikt, gezien die veel zwaarder is dan andere pannen. Keramische pannen zijn dan waarschijnlijk een betere optie.

Het materiaal van de pan

Natuurlijk heeft ieder materiaal andere eigenschappen. Om te voelen welk materiaal bij jou past, kan het fijn zijn om een keer bij iemand te koken die een pan heeft gemaakt van het materiaal waar jij interesse in hebt. Zo kom je er gauw achter of dat soort materiaal bij jou past. Daarnaast warmt de ene pan ook langzamer op dan de andere. Zo duurt het bij een gietijzeren pan even voor de pan warm is maar blijft hij wel lang gelijkmatig heet en is een pan met een goede anti-aanbaklaag geschikt voor visgerechten. Voor ieder wat wils, dus.

Het doel van de pan

Hierboven werd het al kort uitgelicht; ook de soort gerechten die je wilt maken in de pan doen ertoe. Tegenwoordig lijkt het wel alsof je voor ieder gerecht een ander soort pan moet hebben, terwijl dat natuurlijk helemaal niet per se nodig is. Zo is een lichte, aluminium pan geschikt voor het bakken van pannenkoeken en kan het om dingen lang te laten stoven fijn zijn om een braadpan te hebben. Kijk dus eerst wat voor gerechten je wilt maken alvorens je besluit welke pan je wilt aanschaffen.

Duurzame en gezonde pannen

De ene pan gaat veel langer mee dan de andere pan. Zo kunnen pannen met een chique anti-aanbaklaag er heel mooi uitzien, maar na enkele krassen gaat dat bakken zonder aan te bakken niet meer al te goed én eet je stukje bij beetje de anti-aanbaklaag op. Niet zo aantrekkelijk dus. Als je echter voorzichtig met de pan omgaat vormt er zich geen probleem. Gietijzeren pannen gaan ontzettend lang mee. Jaren, soms zelfs generaties. Iedere pan heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke pan past er bij jou?

Welke pan gebruik je voor wat, zie ze hier:

Top 15 pannenset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's