Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is vitamine C en waar is het goed voor?

20 November 2018

Vitamine C is waarschijnlijk de meest bekende vitamine van allemaal. Zo’n beetje iedereen weet ook dat zodra de herfst zich aankondigt en de zomer echt voorbij is, het een verstandige keuze is om wat extra vitamine C te nemen. Toch zijn er nog steeds mensen die zich afvragen wat vitamine C precies is en waar het goed voor is. Ook de vraag waar vitamine C nou precies in zit, komt nog steeds regelmatig voorbij. In deze blog gaan wij je op al die vragen een duidelijk antwoord geven. Lees dus gauw verder!

Wat is vitamine C

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Het is een in water oplosbare vitamine en werkt als een antioxidant. Dat wil zeggen dat vitamine C net als vitamine E en B2 je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Klinkt heel leuk allemaal maar wat houdt dat precies in? Dit wil zeggen dat deze vitamine helpt om ziekmakende stoffen uit je lichaam te verwijderen en een beschermende waarde biedt tegen deze stoffen. Griep en verkoudheid hebben zo minder kans. Vitamine C is dus nodig voor het immuunsysteem en werkt weerstand verhogend en dat is zeker iets dat je in de herfst en winter wel kunt gebruiken.

Waar is vitamine C goed voor

Vitamine C is echter niet alleen goed voor je weerstand. Er zijn nog een aantal andere zaken waar vitamine C erg goed voor is. Het helpt je lichaam bij de vorming van collageen en is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Het gaat het verouderingsproces tegen en zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Al in de zestiende eeuw wisten zeelieden dat citrusvruchten en verse groenten scheurbuik konden voorkomen. Je profiteert dus volop van een gezonde dosis van deze vitamine!

Ook de aanmaak van nieuwe cellen heeft baat bij vitamine C. Heb je namelijk een tekort hieraan dan zal je waarschijnlijk last hebben van een trage wondgenezing. Vitamine C zorgt voor een snel herstel. Daarnaast heeft vitamine C als eigenschap dat het de opname van ijzer uit het voedsel bevordert. IJzer draagt op zijn beurt weer bij aan de normale vorming van hemoglobine; een eiwit in je rode bloedcellen die ervoor zorgt dat zuurstof naar alle delen van je lichaam wordt vervoerd. Vitamine C is dus eigenlijk onmisbaar in ons dagelijks leven.

Waar zit vitamine C in

Vitamine C zit niet alleen in sinaasappelen en citroenen zoals veel mensen denken. Er zijn ook volop andere producten waar vitamine C in zit. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Broccoli (75 mg)
 • Aardbeien (60mg)
 • Rode paprika (150 mg)
 • Boerenkool (30 – 40 mg)
 • Groene kiwi (90mg)
 • Gele kiwi (161 mg)
 • Je ziet dat er genoeg alternatieven voor sinaasappelen en citroenen zijn. Gele kiwi is in ons land nog redelijk onbekend, maar wel sterk in opkomst. Het is een heerlijke zoete kiwi met geel in plaats van groen vruchtvlees. Deze kiwi zit boordevol vitamine C. Als je weet dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C 75mg bedraagt, dan zit je met een gele kiwi natuurlijk erg goed.

  Te veel aan vitamine C

  Een teveel aan vitamine C zal bij een normale gezonde levensstijl niet zo gauw gebeuren. Aangezien ons lichaam deze vitamine niet kan opslaan, wordt het overschot gewoon uitgeplast. Echter standaard meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur in de urine. Ook je ijzer opname kan ernstig verstoord worden door een teveel aan vitamine C. Let dus goed op als je dagelijks vitamine C als voedingssupplement gebruikt.

  Te weinig vitamine C

  Bij een langdurig ernstig tekort aan vitamine C kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Scheurbuik is een ziekte die vroeger veel onder zeelieden heerste. Door de maanden op zee, met alleen scheepsbeschuit, bonen en erwten als maaltijd, ontstond natuurlijk al snel een gebrek aan vitaminen en met name aan vitamine C. De verschijningen zijn: tandvlees-, onderhuidse en inwendige bloedingen. Als de ziekte niet behandeld wordt, leidt het tot een langzame en uiterst pijnlijke dood. De laatste symptomen komen echter tegenwoordig in de westerse wereld nauwelijks meer voor. Toch is het zinvol om voldoende Vitamine C binnen te krijgen. Tenslotte heb je deze belangrijke vitamine elke dag nodig om je lichaam optimaal te laten functioneren.

  Bekijk hier een filmpje over Vitamine C


  Top Vitamine B aanbiedingen


  Top Vitamine aanbiedingen


  Top vitamine C aanbiedingen


  Top Vitamine D aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's