Geüpdatet: 20 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is glucosamine en waarom heb je het nodig?

19 November 2018

Veel mensen weten wel dat glucosamine een voedingssupplement is, maar hebben geen idee wat dit middel voor waarde heeft in het menselijk lichaam. Daarom is het goed om dit eens nader te bekijken en antwoord te geven op de vraag wat glucosamine is en waarvoor je het nodig hebt.

Heb je wel eens het idee dat je gewrichten pijnlijk en stram zijn als je je wilt bewegen? Dat kan te maken hebben met de aanmaak van glucosamine. Dit is een eiwit wat een mens zelf aanmaakt en voor komt in het kraakbeen. Naarmate we ouder worden, gaat onze productie van glucosamine achteruit. Hierdoor wordt het kraakbeen in de gewrichten wat dunner en kan dit pijnklachten veroorzaken.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een aminosuiker. Deze natuurlijke stof bestaat uit een glucose molecuul en een aminogroep (een bouwstof van eiwitten). Glucose is een belangrijke stof voor de gewrichten. Een gewricht kan het beste worden gezien als een verbindingsstuk of een scharnier tussen twee botten. De gewrichten zorgen er dus voor dat je soepel kunt bewegen. Door het bewegen komt er druk op de gewrichten. Deze druk wordt opgevangen door het kraakbeen. Dit kun je dus het beste zien als een soort van stootkussen. Glucosamine speelt een belangrijke rol in het onderhouden van je gewrichten en het kraakbeen.

Waarom heb je glucosamine nodig?

Glucosamine is een eiwit dat een nuttige functie heeft voor het kraakbeen, bindweefsel en gewrichten. Het helpt bij de instandhouding van een goede balans tussen de opbouw en de afbraak van kraakbeencellen. Glucosamine is de bouwstof van collageen. Het kan gezien worden als een soort van smeermiddel voor je gewrichten. Je gewrichten worden soepel gehouden door een soort gewrichtsvloeistof, net als olie in een motor van een auto. Glucosamine zorgt ervoor dat de hoeveelheid en de kwaliteit van de vloeistof in de gewrichten onder controle blijft. Het is dus een stof die we zeker nodig hebben om soepel te kunnen bewegen. Glucosamine voorkomt dus slijtage aan je botten.

Waarom we dit voedingssupplement tóch op een gegeven moment nodig hebben

Het lichaam maakt glucose aan met behulp van de voedingsstoffen die we binnen krijgen. Deze glucose vormt samen met aminozuren het belangrijke glucosamine. Glucosamine zit dus niet in voedingsmiddelen maar wordt gevormd uit voedingsmiddelen.

Na ongeveer het veertigste levensjaar neemt de aanmaak van glucosamine echter langzaam af. Dit is dan merkbaar door een stram gevoel en pijnlijke gewrichten. De oorzaak hiervan is dat de veerkracht in het kraakbeen verdwijnt. In dat geval is het goed om te kiezen om glucosamine als voedingssupplement te gebruiken om toch voldoende hiervan binnen te krijgen.

Daarnaast is het verstandig om dit voedingssupplement preventief te gebruiken als je vaak intensief sport, zwaar lichamelijk werk verricht of overgewicht hebt. Hiermee ondersteun je je lichaam en vertraag je het proces van afbraak. Dit is ook aan te raden als je een erfelijke aanleg hebt voor gewrichtsklachten. In deze situaties is het verstandig om op jongere leeftijd glucosamine te gebruiken.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid glucosamine

Het voedingssupplement glucosamine wordt gemaakt van schaaldieren zoals garnalen en schilden van krabben. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (onder gemiddelde omstandigheden) is 1500 mg glucosamine. Dit voedingssupplement is echter géén vervanging van de dagelijkse voeding. Een gezond voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging is nog altijd van groot belang voor de botaanmaak en voor stevige spieren en gewrichten. Glucosamine wordt vaak verkocht in combinatie met andere gewrichtsondersteunende voedingssupplementen zoals chondroïtine, MSM en vitamine C.

Bekijk hier een filmpje over glucosamine


Top Glucosamine aanbiedingen


Gerelateerde pagina's