Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wasmiddel of poeder, wat is de beste keuze?

03 December 2018

Het is het dilemma van veel mensen die de was moeten doen. Wat is een betere keuze, wasmiddel of poeder? In dit artikel ontdek je het antwoord op die vraag en kun je de juiste keuze maken tussen deze twee opties.

Als je in de winkel staat of op internet kijkt, zie je een grote hoeveelheid wasmiddelen staan: waspoeder, vloeibaar wasmiddel, tabletten, capsules en middelen voor de witte, gekeurde, fijne en donkere was. Wat is de beste keuze? De keuze voor de kleur en samenstelling van je was is wel duidelijk. Voor de witte was gebruik je wasmiddel met bleek of optisch witmiddel, voor de gekleurde was gebruik je bontwasmiddel en voor het kwetsbare textiel gebruik je fijnwasmiddel.

Keuze tussen poeder en vloeibaar wasmiddel

De keuze tussen poeder en vloeibaar wasmiddel is wat lastiger. Hierover vertellen we je hieronder meer. De keuze tussen tabletten en capsules nemen we hier eigenlijk automatisch in mee. Een tablet is immers niets anders dan samengeperste poeder en in een capsule zit vloeibaar wasmiddel. Hieronder benoemen we de voor- en nadelen van de twee opties. Op basis hiervan zul je ongetwijfeld je keuze kunnen maken.

De voor- en nadelen van vloeibaar wasmiddel

Laten we beginnen met de voor- en nadelen van vloeibaar wasmiddel. Een vloeibaar wasmiddel is makkelijk in gebruik en goed te doseren. Vooral bij het wassen op lagere temperaturen (voornamelijk je bonte was) geeft vloeibaar wasmiddel een schoner resultaat dan poeder. Vloeibaar wasmiddel lost makkelijk op. Je wasmachine blijft schoner en ook in je kleding zul je minder snel zeepresten aantreffen.

Het nadeel van vloeibaar wasmiddel is dat het vaak duurder is in aanschaf dan poeder. Het is makkelijk te doseren, maar je hebt sneller de neiging om er te veel van te gebruiken. Als je te vaak op lagere temperaturen wast en hiervoor vloeibaar wasmiddel gebruikt, kunnen er vetresten achterblijven. Dit zorgt weer voor nare geuren.

De voor- en nadelen van waspoeder

Ook aan het gebruik van waspoeder zitten voor- en nadelen. Waspoeder is relatief voordelig in aanschaf. Waspoeder bevatten net iets meer reinigende stoffen dan vloeibaar wasmiddel. Hierdoor wordt je kleding schoner en blijft langer fris. Dit is zeker het geval bij het wassen op hogere temperaturen. Waspoeder is minder schadelijk voor het milieu in vergelijking met de vloeibare versie.

Het grote nadeel van waspoeder is dat het lastig weg te spoelen is. Poeder is minder goed oplosbaar in water en kan achterblijven in je kleding en in het wasmiddelbakje van je wasmachine. Dit is zeker het geval als je het poeder niet goed doseert. Daarnaast kan poeder je wasmachine aantasten als je het teveel gebruikt.

Op basis van deze opsomming zul je makkelijker je keuze kunnen maken. Wasmiddel of poeder, wat is de beste keuze? Waarschijnlijk is dit een combinatie van beide mogelijkheden.

Bekijk hier een filmpje met tips om je waskosten te verlagen


Top Wasmiddel aanbiedingenTop Wasverzachter aanbiedingen


Gerelateerde pagina's